Prima pagina

BRD se pregateste sa dea din nou actiuni gratuite

12.11.2002, 00:00 58

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare-Groupe Societe Generale au crescut ieri brusc, cu aproape 5% fata de sedinta precedenta. Motivul: Pe piata bursiera circula informatii potrivit carora banca va opera o noua majorare de capital care implica acordarea de actiuni gratuite. De asemenea, pe piata se vorbeste si de o splitare (divizare) a valorii nominale a actiunilor bancii, operatiune care ar imbunatati foarte mult lichidatea titlurilor BRD pe piata de capital. De obicei o asemenea divizare atrage dupa sine si o crestere a pretului actiunilor. Astfel de operatiuni sunt foarte uzitate pe pietele internationale, pentru ca in urma unor operatiuni contabile destul de simple se adauga sume bune la valoarea companiilor.
Contactat de Ziarul Financiar, presedintele BRD, Bogdan Baltazar, a replicat "avand in vedere restrictiile foarte stringente ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare in ceea ce priveste comunicare unor date de natura sa influenteze piata, mai ales referitoare la actori importanti cum suntem noi, este prematur sa vorbim despre ceea ce spuneti ca se aude pe piata".
Operatiunile avute in vedere de catre banca sunt complicate, conform unor surse de pe piata de capital.
In prima etapa capitalul va fi majorat cu aproximativ 700 miliarde de lei - din reevaluarea activelor si din diferentele de curs valutar raportate la 30 septembrie 2002. Capitalul va fi majorat si prin acordarea de actiuni gratuite. In a doua etapa pentru a exista o divizare corecta, o actiune cu o valoare nominala de 5.000 de lei se va imparti in cinci actiuni cu o valoarea nominala de 1.000 de lei.
Apoi, se va include in capitalul bancii suma de 700 miliarde de lei ceea ce inseamna ca fiecare actionar care va detine cinci actiuni cu o valoarea nominala de 1.000 de lei va mai primi o actiune gratis. Ultima etapa inseamna majorarea valorii nominale a actiunii de la 1.000 de lei la 3.000 de lei, respectiv trei actiuni de 1.000 de lei vor face atunci una de 3.000 de lei.
In acest an banca a mai operat o majorare de capital - in primavara - atunci pentru o actiune veche primindu-se una noua. In acest moment capitalul bancii este de 3.484,5 miliarde de lei. Dupa majorarea de capital valoarea bancii la Bursa a crescut susbstantial. Spre exemplu, inainte de majorare pretul unei actiuni a ajuns la 32.000 de lei la o valoare nominala de 5.000 de lei. Dupa majorare pretul a coborat in mod natural. Insa daca se adauga actiunea gratuita, valoarea pe bursa ramasa la detinatorul initial este acum mult mai mare. La pretul de inchidere de ieri, de 29.300 lei, valoarea unei actiuni BRD a ajuns de fapt la 58.600 de lei, comparativ cu 32.000 de lei inainte de majorarea din primavara. Ceea ce inseamna o crestere de 83%.
La baza acestei cresterii a actiunii nu a stat numai acordarea de actiuni gratuite ci si rezultatele bune ale bancii la care se adauga si evolutia spectaculoasa a pietei de capital in acest an. BRD a mai operat o splitare a actiunilor - in 2000 - atunci actiunile bancii micsorandu-si valoarea nominala de la 25.000 de lei la 5.000 de lei.
BRD este a doua banca din sistemul bancar autohton dupa valoarea activelor, si a inregistrat, in primul semestru al acestui an, un profit net de 1.193 miliarde lei (in jur de 36 mil. $), comparativ cu 814 miliarde de lei (28 mil.$) in aceeasi perioada a anului trecut. Pentru intreg anul BRD estimeaza obtinerea unui profit net de peste 70 milioane de dolari. Rezultatele financiare pe primele noua luni sunt asteptate in a doua parte a acestei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO