Prima pagina

Britanicii cumpara tot ce prind in imobiliare

Britanicii cumpara tot ce prind in imobiliare
05.09.2006, 18:58 15

Investitorii britanici, foarte prudenti cu Romania pana acum, sunt in plina campanie de achizitii pe piata imobiliara.
Fondurile de investitii britanice, cu capitalizare de sute de milioane de euro si active sub administrare de miliarde de euro, au intrat in forta pe piata imobiliara romaneasca in acest an si au cumparat tot ce au gasit la vanzare. Investitorii britanici au fost pana acum destul de reticenti cu Romania, fata de cei germani, francezi sau chiar americani.
Charlemagne, Equest Balkan sau Dawnay Day au facut in primele opt luni ale acestui an achizitii de peste 150 de milioane de euro, cu mult peste media inregistrata in anii anteriori.
Intrarea unor asemenea playeri a facut ca tranzactiile cu ordin de valoare de peste 20 mil. euro sa devina afaceri obisnuite pentru piata, iar in vara deal-urile s-au inmultit.
Englezii de la Charlemagne Capital au cumparat in acest an trei imobile de birouri de clasa A din Bucuresti, pentru care au cheltuit deja 80 de milioane de euro.
Tot ei mai au in target o achizitie pe piata birourilor, cu o valoare in jurul a 20 de milioane de euro.
"Pana acum, in ciuda interesului mare pentru piata romaneasca, fondurile de mari dimensiuni (peste 2-3 miliarde euro) nu gaseau produse cu valori de tranzactionare suficient de mari, una dintre coordonatele pe care politica de investitii a acestor entitati o impune fiind o valoare a tranzactiei de minim, in unele cazuri, sute de milioane de euro", spune Adina Paun, consultant investitii la compania imobiliara Colliers.
"S-a inregistrat o crestere semnificativa a fondurilor de investitii pe piata autohtona de real estate, astfel daca in urma cu un an erau doar trei fonduri importante prezente pe piata, anul acesta numarul lor a ajuns la 20. Acestea sunt fonduri institutionale si fonduri private cu un capital intre 20 si 350 de milioane de euro", afirma Alexandra Dimofte, partener la compania imobiliara Eurisko.
Dupa 1990, primii pasi in real estate au fost facuti de catre dezvoltatorii greci si israelieni, care au cumparat aici terenuri, au dezvoltat imobile de birouri si centre comerciale.
Faza a doua de dezvoltare a pietei imobiliare s-a consumat incepand cu 2003, cand a venit asaltul investitorilor austrieci - Immofinanz, Europolis, CA Immo sau Meinl European Limited.
Acum a venit randul marilor nume, dintre care se detaseaza fondurile britanice. Anul trecut, compania britanica Morley Fund Management, parte a grupului Morley, cu active sub administrare de 157 mld. lire sterline (235 mld. euro), a anuntat achizitia proiectului industrial Phoenix Business Park din zona de vest a Capitalei, tranzactie estimata la 8 mil. euro.
Anul acesta, a fost randul Charlemagne Capital sa intre pe piata. Ei au achizitionat in numai cinci luni imobilele PGV Tower (sediul Bancpost), Construdava de la Impact Bucuresti, respectiv Millennium Business Center, situat in centrul Bucurestiului in zona Armeneasca, in apropierea Bursei de Valori.
Un alt fond britanic cu apetit de achizitii este Equest, care a achizitionat centrul comercial Moldova Mall din Iasi pentru 34,5 mil. euro si a facut doua tranzactii mai mici pe piata birourilor.
Alti investitori britanici, cei de la Dawna Day, au anuntat achizitia centrului comercial MacroMall din Brasov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO