Prima pagina

Brokerii vad Bursa ?pe val" si in aceasta saptamana

25.10.2004, 00:00 15

Indicele BET al celor mai tranzactionate actiuni de pe piata a inregistrat o crestere saptamanala de 4,8%, ducand astfel avansul Bursei din ultimele trei saptamani la aproape 15%. Brokerii de pe piata au inceput sa devina mai optimisti odata cu cresterea pietei, spun ca actiunile sunt "pe val" si ca este greu de crezut ca saptamana aceasta nu va aduce preturi mai mari.
Avansul inregistrat de cotatiile actiunilor sunt puse aproape in unanimitate de brokeri pe seama achizitiilor importante ale investitorilor straini, care s-au lasat asteptate inca se la mijlocul verii. Pe piata se mizeaza pe continuare afluxului de bani din strainatate. 
"Se vede ca pe piata au intrat bani de afara pe actiunile companiilor celor mai mari, Petrom, BRD si Banca Transilvania. Ma astept ca acestea sa fie creasca in continuare pe fondul unor volume ridicate ale tranzactiilor, la fel ca in ultimele saptamani, spune Grigore Chis, director de tranzactionare la societatea de intermediere SSIF Broker din Cluj.
Dupa ce lunile de vara au insemnat valori nesemnificative sau chiar negative ale valorii investitiilor straine nete la Bursa, brokerii se asteapta ca statisticile Bursei de Valori sa arate o revenire semnificativa a investitiilor straine de portofoliu la Bursa. In primele opt luni ale anului, investitorii straini au cumparat actiuni de 76,8 milioane de euro si au vandut de 51,2 milioane de euro, rezultand un sold pozitiv de 25,6 milioane de euro, mai mare decat investitiile straine nete de pe piata de capital din intreg anul 2003. Cresterile din ultimele zile au venit pe fondul unor valori record a tranzactiilor. Valoarea tranzactiilor de joi a fost cea mai ridicata din acest an, 16 milioane de euro, adica cam tot atat cat se tranzactiona pe piata in doua saptamani in vara acestui an.
Petrom a fost principala vedeta a ultimelor saptamani cu o crestere de 25% a cotatiei, fapt care a tras in sus si alte actiuni cotate. Tendinta din ultimele saptamani a pietei nu a molipsit inca si actiunile cele mai mici listate, fapt care constituie in continuare un factor de crestere a pietei. "Eu cred ca piata va continua sa creasca. Investitorii vor incepe sa cumpere actiunile care nu au crescut la fel de mult ca piata in ansamblu, pentru ca asa se intampla de obicei cand piata creste puternic, iar ordinele mai mari de cumparare pentru aceste actiuni vor continua sa duca piata in sus," a comentat Octavian Dragolea, directorul general al societatii de brokeraj European Securities. De altfel, printre primele actiuni care au declansat saltul pietei in ultimele saptamani s-au numarat cele ale Petrom si ale Bancii Transilvania. Ulterior au inceput sa creasca si actiunile BRD, care incepusera sa para din ce in ce mai subevaluate fata de celelalte actiuni importante de pe piata.
Capitalizarea Bursei a atins vineri 5,8 miliarde de euro, in crestere cu nu mai putin de 250 milioane de euro doar in ultimele doua sedinte ale saptamanii. Indicele BET al celor mai importante actiuni listate a trecut vineri de pragul de 3.700 lei/actiune pentru prima data in istorie, ducand astfel cresterea pietei de la inceputul anului la peste 70%.



Bursa, la Bursa?
Mai multe societati de brokeraj independente (care nu au in spate o banca) urmeaza sa propuna in AGA, listarea actiunilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) al Bursa  si eliminarea restrictiilor privind instrainarea actiunilor din proiectul de statut al acesteia.
Brokerii membri ai BVB se vor intalni marti dimineata in cadrul unei Adunari Generale a Actionarilor care urmeaza sa se aprobe transformarea Bursei din asociatie in societate pe actiuni. Statutul noii societatii care va fi propus de Bursa prevede anumite limitari in ceea ce priveste dreptul de instrainare a actiunilor care vor reveni fiecarui broker.
Bursa a fost evaluata de auditorul PricewaterhouseCoopers la 16 milioane de euro, iar fiecarei societati de brokeraj, indiferent de marime, ar urma sa ii revina actiuni in valoare de 225.000 de euro.
Valoarea actiunilor pe care brokerii ar urma sa le detina dupa fuziunea Bursa-RASDAQ este mai mare, marea majoritate a acestora fiind si actionari ai Bursei Electronice RASDAQ.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO