Prima pagina

Bursa da si lectii despre pierderi. Cu pretul a 400 mil. dolari

Bursa da si lectii despre pierderi. Cu pretul a 400 mil. dolari
06.05.2004, 00:00 12



Dupa luni bune in care cuvantul de ordine a fost castig, Bursa de Valori preda investitorilor si lectii usturatoare despre pierderi. In ultimile doua saptamani, la Bursa s-au "topit" circa 400 de milioane de dolari, cele mai importante actiuni aducand pierderi importante investitorilor.



Actiunile Petrom au scazut cu circa 15% in numai o saptamana, cele ale Bancii Romane pentru Dezvoltare au pierdut 15% in ultima luna, Societatile de Investitii Financiare au inregistrat corectii negative substantiale in cateva zile iar Rompetrol Rafinare (Petromidia) a scazut cu circa 20% in ultimile sedinte de tranzactionare.



Majoritatea actiunilor de la la Bursa au scazut de altfel in ultimile doua saptamani, indicele BET - C (care reflecta evolutia tuturor actiunilor listate) pierzand 8% fata de maximul istoric inregistrat pe 23 aprilie. Capitalizarea bursiera a scazut in acest interval de 5,6 miliarde dolari la 5,19 miliarde dolari.



Cei care au investit in principalele titluri ale Bursei la inceputul anului inregistreaza inca randamente bune de castig insa investitorii care au intrat in piata in ultima luna contabilizeaza pierderi la fel de substantiale .



De exemplu, actiunile SIF au preturi cu 30% mai mari fata de inceputul anului, dar cu 8 - 9% mai mici decat in urma cu trei zile.



Situatia este mai spectaculoasa in cadrul Petromidia. Cine a cumparat la inceputul lui aprilie (cand societatea s-a listat la Bursa) si-a dublat banii pana in prezent. De cealalta parte, investitorii care au cumparat la 740 - 780 de lei in urma cu o saptamana au pierdut circa 20% din bani.



Brokerii pun scaderea brusca a preturilor pe seama ascensiunii prea rapide a Bursei fata de inceputul anului.



"Cresterile au fost prea mari anul acesta. La inceputul anului se prognozau cresteri de 40% ale preturilor de la Bursa in acest an, dar aceste cresteri s-au consumat deja dupa primele patru luni. SIF-urile, care au crescut cel mai mult la finalul saptamanii trecute inregistreaza acum, normal, cele mai mari scaderi" spune Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.



Ionescu considera ca in prezent, piata este dominata speculatori, in special investitorii romani, care investesc pe termen scurt.



Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Tranzaction pune scaderea preturilor tot pe seama speculatorilor romani.



" O parte a investitorilor romani au inceput sa cumpere in ultimele luni vazand ca piata creste si, cum nu sunt dispusi sa investeasca pe termen lung, au reactionat imediat la primul semn de scadere pentru a marca ce le-a mai ramas din profit," spune Brendea.



Bursa se afla pe un trend de crestere sustinuta de aproape trei ani. Numai in primul trimestru din 2004, Bursa a inregistrat o crestere de circa 30%, desi majoritatea analistilor estimau un astfel de randament pentru tot anul.



Fata de inceputul lui 2002, preturile majoritatii actiunilor importante s-au dublat sau chiar triplat, pe fondul revigorarii economiei nationale, intrarii fondurilor de investitii straine pe piata si cresterii apetentei romanilor pentru investitii la Bursa.



Cresterile substantiale ale preturilor au facut ca in prezent, multe actiuni romanesti sa fie supraevaluate sau cumparate mai degraba pentru performantele viitoare decat pentru cele prezente.



Una din principalele cauze ale scaderii multor actiuni de la Bursa in ultimile trei saptamani a fost si listarea Rompetrol Rafinare (Petromidia). Multi investitori au vandut actiuni ale altor companii importante listate pentru a cumpara titluri Petromidia, cotate cu un potential mare de crestere.



Bursa de Valori a inregistrat si anul trecut perioade de scadere puternica insa trendul pozitiv s-a mentinut, indicele BET incheind anul cu o crestere de circa 30%.



Ieri, scaderea bursei a continuat, indicele BET pierzand 1,31% iar actiunile SIF scazand in medie cu 5,26%.
laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels