Prima pagina

Bursa scade: investitorii isi marcheaza profiturile

Bursa scade: investitorii isi marcheaza profiturile
06.12.2005, 20:27 12

Capitalizarea totala a pietei a pierdut aproximativ 100 de milioane de euro in ultimele doua sedinte de tranzactionare. Toata Europa de Est scade.

Actiunile cotate la Bursa au inceput saptamana pe scadere. Unii dintre brokeri spun ca investitorii care isi marcheaza din profituri dupa cresterile din ultimele luni trag piata in jos, in timp ce altii spun ca de vina ar putea fi majorarea dobanzii la euro de catre Banca Centrala Europeana (BCE). Dupa marirea de joi a dobanzii de referinta de la 2% la 2,25% randamentele pe pietele de europene au crescut practic cu peste 10%. Sedinta de tranzactionare de ieri a fost prima de dupa decizia BCE, joi si vineri fiind zile de vacanta pe piata.

Indicele BET a incheiat ieri cu o scadere de 1,6%, in timp ce SIF-urile, care au fost in ultimele saptamani principalele "motoare" ale pietei, au incheiat a patra sedinta consecutiva de scadere.

Capitalizarea totala a pietei a pierdut aproximativ 100 de milioane de euro in ultimele doua sedinte de tranzactionare. La Bursa nu s-au observat totusi ieri iesiri puternice de capital, valoarea tranzactiilor fiind de 15 milioane de euro, in crestere usoara fata de sedinte anterioare, dar dupa patru zile consecutive fara tranzactii.

"O crestere a dobanzilor pe termen lung ar trebui sa duca teoretic la scaderea interesului pentru pietele de capital. Nu sunt convins insa ca asta a stat la baza scaderilor de ieri mai ales ca se pare ca majorarile de dobanda nu vor mai continua. In cazul unei tendinte de scadere a dobanzilor, principalele afectate ar trebui sa fie, teoretic, bancile", spune Valerian Ionescu, director de operatiuni ca CA IB Securities.

Principalele actiuni afectate de tendinta de scadere de pe piata au fost cele ale bancilor. Banca Transilvania, care s-a numarat printre principalele castigatoare din ultimele luni, a pierdut ieri aproape 4%, fiind si cea mai tranzactionata din piata. Titlurile BRD au coborat ieri cu 2% pana la 14,1 lei/actiune.

"Noi nu am vazut nici o influenta a cresterii dobanzii la euro asupra pietei. Inca de saptamana trecuta se simtea o tendinta de marcare a profiturilor, care a continuat probabil. Nu cred ca decizia BCE ar trebui sa aiba o influenta majora asupra Bursei, mai ales ca este, se pare, o miscare singulara, care nu va fi urmata de alte majorari, asa cum s-a intamplat cu dobanda la dolar," spune Liviu Giugiumica, directorul BRD Securities. El spune ca pana la finalul anului se asteapta ca piata sa fluctueze in jurul valorilor actuale.

Petrom a rezistat ieri destul de bine scaderilor, incheind ziua cu o crestere usoara. SIF-urile au continuat sa scada usor, indicele BET-FI pierzand ieri inca 0,6%.

Bursa a inregistrat o crestere puternica luna trecuta, cand SIF-urile au castigat peste 20%, in timp ce indicele BET a urcat cu aproximativ 9%.

Piata a fost trasa in sus de SIF-uri pe fondul asteptarilor privind un pret de peste 3 miliarde de euro pentru privatizarea BCR, unde SIF-urile sunt actionare. Pe de alta parte, actiunile Petrom au urcat cu aproximativ 15%, dupa ce compania a raportat un profit de sase ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO