Prima pagina

CA IB a preluat fondurile mutuale Quadrant

15.06.2005, 19:55 36

Societatea de administrare a investitiilor CA IB Asset Management, apartinand grupului german HVB, a preluat administrarea a doua fonduri mutuale ale societatii Quadrant Asset Management, facandu-si astfel intrarea pe piata fondurilor. CA IB vrea sa mai lanseze un fond de actiuni si primele fonduri romanesti care vor investi pe pietele externe.

HVB a devenit cea de-a treia banca de pe piata fondurilor mutuale, pana la finalul acestui an mai fiind asteptate pe piata Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si Bancpost. BCR si BRD, cele mai mari doua banci din Romania, sunt prezente deja pe piata, unde detin impreuna o cota de peste 50%.

"Tranzactia a constituit initial preluarea administrarii fondurilor Quadrant, dar ulterior se va realiza si o fuziune a celor doua societati," spune Florian Dolea, directorul CA IB Asset Management. El a mai precizat ca preluarea celor doua fonduri a fost insotita si de preluarea echipei de administrare, fuziunea propriu-zisa dintre cele doua societati urmand sa fie realizata ulterior din ratiuni juridice.

Quadrant administreaza in prezent doua fonduri mutuale: Stabilo, orientat spre plasamente monetare, si Integro, cu o structura diversificata a activelor. Stabilo are active in valoare de 125,6 miliarde de lei (3,4 milioane de euro), iar activele Integro totalizeaza 60,4 miliarde de lei (1,7 milioane de euro). Quadrant detine cu cele doua fonduri o cota de 7,8% pe piata fondurilor mutuale. Societatea mai administreaza conturi individuale de investitii, cu active insumate in valoare de peste 200 miliarde de lei (5,5 milioane de euro).

Quadrant este detinut in proportie de aproape 100% de Dragos Simion. El s-a ocupat in ultimii doi ani de proiectul listarii pe Bursa a actiunilor grupului Flamingo International in calitate de membru al Consiliului de Administratie al acestuia si de presedinte al uneia din diviziile sale, Flamingo Computers. Oferta publica pentru listarea Flamingo va incepe astazi.

Dragos Simion a declarat ca fuziunea dintre Quadrant si CA IB ar putea fi precedata de vanzarea actiunilor sale la Quadrant catre actionarii CA IB, tranzactia fiind astfel echivalenta cu preluarea Quadrant. Simion ar putea insa ocupa o pozitie de management la cadrul CA IB.

Cele doua fonduri preluate de CA IB vor putea beneficia de reteaua de distributie a HVB, in conditiile in care Quadrant nu avea incheiat nici un contract de distributie cu o banca. Sucursalele din Romania ale HVB urmeaza sa fie comasate cu cele ale UniCredit si ale Bancii Tiriac in urma fuziunii filialei din Romania cu Banca Tiriac si apoi a preluarii la nivel mondial a bancii germane de catre italienii de la UniCredito. Noua banca va deveni astfel a patra din sistem.

"Fondurile vor avea acces la reteaua de distributie a HVB. Pe piata fondurilor, nu este suficienta experienta oricat de mare in administrare atata timp cat nu ai o retea de distributie," spune Dragos Simion.

Strategia initiala a CA IB pe piata romaneasca a fost lansarea unor fonduri administrate din Romania cu investitii pe pietele externe.

Societatea nu a primit insa autorizatie din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, aceasta sustinand ca nu poate supraveghea investitiile pe care un fond le realizeaza in strainatate.

CA IB spera insa sa poata ajunge la un compromis cu CNVM in privinta unui fond care sa investeasca exclusiv in obligatiuni de stat pe pietele externe.

Fondul nu a primit deocamdata autorizatie CNVM. CA IB mai vrea si inca un fond pe piata interna pe langa cele doua preluate de la Quadrant.

"Am preluat de la Quadrant un fond monetar si un fond diversificat. Firesc ar fi sa mai lansam si un fond de actiuni", spune directorul CA IB Asset Management.

O societate de administrare a investitiilor a Creditanstalt, care face parte acum din grupul HVB, a intrat pe piata romaneasca la mijlocul anilor ''90, dar a vandut ulterior societatea dupa scandalul SAFI-FMOA, care a zguduit in 1996 piata fondurilor mutuale.

Activele fondurilor mutuale se ridica in prezent la aproape 65 de milioane de euro, cele 19 fonduri deschise active pe piata insumand peste 63.000 de investitori. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO