Prima pagina

Camp David va fi gazda summit-ului israeliano-palestinian

07.07.2000, 00:00 13



Anuntul facut miercuri de presedintele american Bill Clinton privind organizarea, saptamana viitoare, la Camp David, a unui summit trilateral privind pacea din Orientul Mijlociu a provocat o adevarata rebeliune in Executivul israelian, unde doua partide, Yisrael Ba'aliya si Partidul Religios National, si-au anuntat retragerea de la guvernare.

Yisrael Ba'aliya a anuntat ca va parasi guvernul deoarece crede ca premierul Ehud Barak va ceda presiunilor facute de Clinton si va face concesii teritoriale, informeaza Reuters. Partidul Religios National (NRP) a declarat, la randul sau, ca nu mai poate ramane in Executiv.

Iesirea celor doua formatiuni de la guvernare l-ar putea lipsi pe Barak de consensul de care are nevoie pentru a incheia pacea. Partidul Yisrael Ba'aliya al ministrului de interne Nathan Sharansky are patru locuri in Knesset (Parlament), iar NRP-cinci. In cazul in care acestea isi vor pune in practica amenintarile, Barak va ramane doar cu 59 de locuri din cele 120 ale Knessetului. Sharansky a spus ca isi va prezenta demisia la urmatoarea sedinta a Cabinetului, care va avea loc duminica.

Summitul va incepe marti, 11 iulie, la resedinta prezidentiala din Camp David, Maryland, locul unde a fost semnat la sfarsitul anilor '70 acordul de pace dintre Egipt si Israel.

Ehud Barak a declarat ieri ca el este hotarat sa mearga mai departe pe acest drum indiferent de atmosfera politica din Israel. "Chiar daca numai un sfert din Knesset ma va sprijini si vor ramane numai noua ministri, voi putea ajunge la un acord bun cu palestinienii, il voi prezenta poporului si voi primi o majoritate covarsitoare", a spus premierul israelian. Barak a declarat postului public de radio ca sansele de succes ale summitului sunt de 50%. "Nu am nici o indoiala ca voi semna doar un acord care va intari statul Israel", a adaugat seful Executivului israelian.

Negociatorul israelian Shlomo Ben Ami a salutat cu entuziasm anuntul lui Clinton, spunand ca presedintele american ofera celor doua parti posibilitatea de "a privi istoria in ochi". "Depinde de noi sa nu coboram privirea", a adaugat el. Negociatorul palestinian Nabil Shaath a declarat, in schimb, ca palestinienii sunt sceptici in privinta rezultatelor, dar ca sunt pregatiti sa se aseze la masa tratativelor. Yasser Arafat a starnit ingrijorare in randul israelienilor anuntand zilele trecute ca va declara independenta statului palestinian chiar daca nu se va ajunge la o intelegere pana pe 13 septembrie, termenul limita fixat pentru semnarea acordului de pace final. Convorbirile de pace au fost intrerupte de mai multe ori pentru ca cele doua delegatii de negociatori nu s-au inteles asupra mai multor probleme: granitele viitorului stat palestinian, statutul Ierusalimului, intoarcerea refugiatilor palestinieni si situatia coloniilor evreiesti.

Presedintele Bill Clinton nu a precizat cat va acorda din timpul sau convorbirilor de la Camp David, mentionand ca se va intoarce la Casa Alba doar daca vor aparea probleme presante. Secretarul de stat Madeleine Albright, in schimb, a anuntat ca nu va participa la summitul G8 (Grupul celor mai puternic state industrializate plus Rusia), care va avea loc la Miyazaki (Japonia), incepand cu 12 iulie, pentru pentru a putea fi prezenta "non-stop" la summit-ul de la Camp David.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO