Prima pagina

Cand se misca in jos dobanzile pe piata creditului in lei?

15.07.2004, 00:00 9

BNR a dat bancilor semnalul: la o scadere cumulata cu 1,25 puncte a dobanzii de interventie - principala referinta a pietei, e timpul sa va miscati. La credite, insa, si mai putin la depozite.
Piata se arata insa retincenta in reactiona prompt, desi dobanda de interventie coborata la 20% ofera un anumit suport pentru reconsiderarea nivelurilor de dobanda in relatia cu clientela. Bancile de talie mijlocie asteapta sa vada cum se misca liderii pietei, in timp ce acestia prefera sa cantareasca bine o ajustare a dobanzilor. Marea intrebare a momentului este cine se va incumeta sa umble la dobanzile acordate la depozite, in conditiile in care in declaratii publice atat oficiali ai bancilor comerciale cat si ai BNR invoca in mod constant riscul descurajarii unei inclinatii spre economisire si asa foarte fragila. Preocupate insa de conservarea marjelor de castig, e posibil ca bancile sa reduca si dobanzile la depozite in conditiile in care se ingusteaza ecartul dintre dobanda de 20% obtinuta de la BNR si cea de circa 16% pe care o platesc clientilor la depozite.
Cel mai probabil pasul va fi facut luna viitoare, dupa a treia scadere a dobanzii de interventie. Astfel, dobanzile la depozite ar putea cobori din nou spre 10-11%, repetand traseul de anul trecut, mentinandu-se doar cu putin peste nivelul inflatiei.
Dar ce sanse sunt sa inceapa totusi o tendinta de ieftinire a creditelor in moneda nationala?
Cea mai mare banca de pe piata, BCR, nu da semne de graba, dupa ce a operat in urma cu doua luni reduceri ale dobanzilor cu 1-2 puncte in medie. Luni este insa programat un comitet executiv care ar putea lua o decizie in directia unor noi ajustari de dobanda.
La BRD, a doua mare banca din sistem, forul abilitat sa ia decizii in privinta dobanzilor are programata saptamana viitoare reuniunea periodica, insa nu exista un curent de opinie in favoarea unor reduceri de dobanda.
"Monitorizam in permanenta unde ne situam fata de referinta pietei si fata de concurenta. Vom analiza cum stam si daca e de facut vreo ajustare. BRD are in portofoliu credite cu dobanda legata de BUBOR (n.r. dobanda la depozitele plasate de banci pe piata interbancara) plus o marja, asa incat daca piata monetara reactioneaza la decizia BNR, dobanda la creditele respective se va ajusta automat", a declarat pentru ZF Marius Stoica, director adjunct al directiei operatiuni de piata din BRD.
In aceste zile isi face socotelile si Raiffeisen Bank, unul din cei mai agresivi jucatori de pe piata creditului.
"Analizam posibilitatea reducerii dobanzilor, insa nu am luat inca o decizie. In orice caz, vom urma politica BNR de reducere graduala a dobanzilor", a declarat Corina Vasile, director de comunicare al Raiffeisen Bank, a treia banca de pe piata.
Si Banc Post, un alt jucator important pe segmentul de retail, face in aceste zile o analiza a oportunitatii ajustarii dobanzilor, fiind insa devreme pentru a vorbi de o decizie finala. "Ne vom alinia la tendinta conturata pe piata", a spus Hermina Apostol, director de comunicare al Banc Post.
Primul anunt de pe piata privind o reducere de dobanda dupa decizia de luni a BNR a venit ieri de la ING Bank, care a hotarat sa coboare cu un punct procentual dobanzile la creditele de tip descoperit de cont. Cumulata cu reducerea de luna trecuta, scaderea de dobanzi este de 1,75 puncte. ING intentioneaza ca la urmatorul pas de reducere a dobanzii de interventie a BNR sa ajusteze si dobanzile fixe practicate la creditele ipotecare.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO