Prima pagina

Canicula a mai topit din elanul sindicalistilor BNS

15.06.2000, 00:00 23



Liderii Blocului National Sindical (BNS) n-au reusit ieri sa scoata pe strazile Bucurestilor decat aproape 6.000 de sindicalisti desi initial anuntasera ca se bazeaza pe prezenta a peste 15.000 de membri, pentru a protesta fata de prevederile Ordonantei guvernamentale nr. 58 care limiteaza numarul sporurilor salariale din companiile si societatile de stat.

Protestul s-a transformat intr-un miting politic, vicepresedintele BNS Matei Bratianu recomandandu-le membrilor de sindicat sa voteze in Bucuresti cu candidatul PDSR Sorin Oprescu si in tara cu reprezentantii PDSR, ApR si PSDR. "BNS recomanda tuturor membrilor sai de sindicat sa nu-l voteze pe Traian Basescu, pentru ca Bucurestiul sa nu aiba soarta flotei si a cailor ferate romane", se spune in comunicatul semnat de Bratianu.

Coloanele de manifestanti au plecat la orele pranzului de pe platforma industriala Faur, de la Autogara Militari, Fantana Miorita, Doamna Ghica, Liceul aincai si Piata Unirii, pentru a se intalni la locul de organizare a mitingului, Piata Revolutiei. Salvarea mitingului a venit de la sindicalistii din provincie, veniti cu autocarele, pentru ca numarul celor sositi de la Faur (de obicei coloana cea mai numeroasa la mitingurile BNS), in frunte cu presedintele BNS, Dumitru Costin, a fost cu mult sub asteptari, de doar 150-200 de persoane.

Printre revendicarile enuntate de liderii BNS de la tribuna improvizata in camionul instalat in Piata Revolutiei se mai afla retragerea proiectului de lege privind fondurile universale de pensii, crearea de locuri de munca, renationalizarea intreprinderilor privatizate fraudulos, precum si cresterea salariului real cu 2,9% pana la sfarsitul anului. Costin considera ca, prin introducerea sitemelor private de pensii, se poate ajunge la reeditarea cazurilor SAFI si FNI.

Chiar daca numarul protestatarilor nu a fost extrem de mare si unii dintre ei s-au refugiat de canicula la umbra putinilor copaci din zona, Piata Revolutiei a rasunat mai mult de o ora de lozinci antiguvernamentale. In cele din urma, manifestantii au plecat in mars spre Piata Victoriei, scandand "Hotii, hotii" si "Vrem sa muncim, nu sa cersim". Odata ajunsi in fata sediului Guvernului, sindicalistii au lansat atacuri verbale dure la adresa tuturor liderilor partidelor din coalitia de guvernamant, cu precadere impotriva PD.

Aceasta nu este nici prima si nici ultima actiune de protest fata de prevederile ordonantei 58. Maine vor iesi in strada, pentru aceleasi revendicari, membri a patru federatii din Cartelul Alfa, din minerit, metalurgie, electronica, electrotehnica si chimie-petrochimie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO