Prima pagina

Carburantii s-ar putea scumpi din nou, ?turati" de cotatia titeiului

22.09.2004, 00:00 18

Companiile petroliere din Romania ar putea opera in perioada urmatoare inca o majorare a pretului la carburanti, daca pretul titeiului va ramane la cotatii inalte pe termen mai indelungat.
Conducerea celei mai mari companii de pe piata  Petrom, a carei politica de preturi este urmata fidel de ceilalti operatori, afirma ca este cu ochii pe cotatia titeiului si ca Romania nu este o piata izolata fata de ceea ce se intampla pe piata internationala.
Cotatia titeiului la New York a crescut, ieri, pana la 46,99 dolari pe baril, in crestere cu 64 de centi fata de ziua anterioara, in conditiile in care au trecut deja cateva zile de cand pretul a sarit de 45 dolari.
"Toata lumea ar trebui sa se gandeasca ca Romania nu este pe planeta Venus, ci ar trebui sa vada ce se intampla in Europa. Cineva plateste pretul (scumpirii titeiului - n.r.). Noi vedem ca firmele  care sunt private trebuie sa recupereze terenul si sa urmeze piata internationala. Cred ca Petrom sau OMV nu sunt dispuse sa plateasca", a spus Antonio Cambiotti, presedintele Agip Romania, fililala locala a grupului italian Eni, si presedinte al ASPetrol, asociatie care reuneste companiile private de pe piata romaneasca.
Potrivit lui Cambiotti, mentinerea unei cotatii inalte a titeiului mai mult de o saptamana indica de obicei ca este vorba de "cauze structurale", iar in cazul in care o asemenea evolutie se prelungeste la 2 - 3 saptamani, companiile din Europa reactioneaza prin majorarea preturilor la pompa. "Depinde si de stocuri, dar de regula asa se intampla", adauga oficialul Agip.
Alti operatori privati de pe piata petroliera interna afirma ca daca actuala conjunctura externa se mentine, pretul carburantilor ar trebui majorat cu 1.500 - 2.000 lei pe litru.
Ultima majorare a pretului la carburanti, cea mai mare din ultimii 15 ani, a fost operata luna trecuta de catre toate companiile de pe piata, mai putin Rafo Onesti, pe fondul ascensiunii pretului titeiului pana la 50 $ pe baril. In acest an, volatilitatea pretului pe piata internationala a fost foarte mare, pe fondul violentelor din Irak, a prabusirii gigantului rus Yukos, dar si a tensiunilor politice din Venezuela.
Petrom, companie care urmeaza sa intre pana la finele anului in proprietatea privata a grupului austriac OMV, afirma ca Romania este conectata la circuitul mondial, dar are un grad mai mic de flexibilitate.
"Suntem intr-o economie de piata, chiar daca se actioneaza mai greu. Insa, in ultimul timp, a crescut nivelul de dinamism al pietei interne si vom simti o crestere in continuare. Romania nu este o insula din acest punct de vedere", spune Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom. El sustine ca piata romaneasca reactioneaza inca mai greu decat statele europene la majorarea pretului la titei, cu intarziere de aproximativ o luna.
Petrom este principalul furnizor de produse petroliere, avand in portofoliu doua rafinarii mari cu o capacitate de procesare de 8 mil. tone pe an, urmat de grupul privat Rompetrol, ce detine rafinaria Petromidia.
adrian.mirsanu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO