Prima pagina

Carrefour si Cora: duel in arena hipermarketurilor

20.01.2003, 00:00 44

La nici un an si jumatate de la lansarea pe piata a primului hipermarket din Romania, gigantii retailului au inceput lupta pentru amplasamente. Desi se parea ca, Bucurestii fiind pe piata "virgina", Carrefour si Cora isi vor imparti fara probleme zonele de influente, ultimele miscari arata ca nici unul dintre jucatori nu se jeneaza sa joace pe terenul adversarului.
Unul deschis, doua in constructie si inca doua "pe teava". Aceasta este in prezent situatia hipermarketurilor din Bucuresti. Carrefour, liderul comertului european si compania care inventat conceptul de hipermarket, a decis asupra locatiei celui de-al treilea magazin al sau din Bucuresti. Cora, deocamdata singurul concurent pe piata romaneasca al Carrefour, ii pregateste o surpriza.
"Am obtinut autorizatia pentru construirea celui de-al treilea magazin. Acesta va fi amplasat in zona de est a orasului si va avea o suprafata de vanzare de 9-10.000 de metri patrati. Investitia va fi similara celei din zona Orhideelor", a declarat Ziarului Financiar directorul general al Carrefour Romania, Francois Oliver.
Surse din piata imobiliara spun ca al treilea hipermarket Carrefour va fi situat pe locul fostului centru comercial Mileniul 3, de pe soseaua Colentina. Oliver nu a dorit insa sa comenteze asupra locatiei acestui magazin, si nici asupra datei la care vor incepe constructiile.
Acest al treilea magazin ar urma sa treaca activitatea Carrefour in Romania pe profit.
Prin deschiderea acestuia, Carrefour va intra in  estul Bucurestiului, "zona de acoperire" a hipermarketului pe care un alt grup francez, Cora, a anuntat ca-l va deschide in acest an. Investitia Cora va fi situata in zona Granitul -Pantelimon.
"Miscarea facuta de Carrefour este un lucru normal pe masura ce piata romaneasca de distributie se dezvolta. Aceasta demonstreaza ca nu ne-am inteles de la bun inceput cu cei de la Carrefour sa ne impartim sferele", a spus Frederic Boute, director de marketing la Cora Romania.
Atat reprezentantii Carrefour, cat si cei ai Cora au declarat ca obiectivul lor pentru Bucuresti este deschiderea cate unui hipermarket in fiecare dintre punctele cardinale.
"In viitorul apropiat este posibil sa intram si noi cu un hipermarket intr-una din zonele in care este prezent deja Carrefour", a adaugat directorul de marketing al Cora Romania.
O posibila locatie pentru Cora ar putea fi in zona Fabricii de Lapte Miorita din Militari - Lujerului, afirma alte surse din piata imobiliara.
"In cazul in care ar alege aceasta locatie, Magazinul Cora ar fi situat intre doua magazine Carrefour - cel din Militari deja existent si cel de la Orhideelor care se va deschide in curand", spune Francois Oliver, directorul general al Carrefour Romania. Oficialii Cora Romania nu au vrut sa faca nici un comentariu asupra acestei locatii.
Reticenta ambelor companii este explicabila: amplasamentul si "cucerirea" sa, mai ales in cazul unor suprafete mari ca in acest caz, este "cheia" succesului unui hipermarket. In aceste conditii, nimeni nu vorbeste decat in ultimul moment, cu putin timp inaintea deschiderii oficiale, de teama sa nu afle adversarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO