Prima pagina

Cartea Albastra ar putea afecta SUA

26.10.2007, 15:50 14

Proiectul de acordare a "cartii albastre" (Blue Card) imigrantilor cu inalta calificare s-ar putea dovedi dezastruos pentru Statele Unite ale Americii, daca guvernul american continua sa pastreze aceleasi politici de imigrare, afirma Robert Hoffman, vice-presedinte al Oracle pentru afaceri publice si guvernamentale, si copresedinte al Compete America, o coalitie de companii ce vor sa promoveze schimbarea politicilor de imigrare.

"Uniunea Europeana cu siguranta recunoaste problemele puse de o populatie imbatranita si ca indivizii talentati sunt generatori de locuri de munca", afirma acesta.

Cartea albastra reinnoibila va permite imigrantilor sa lucreze si sa traiansca intr-o tara a UE pentru doi ani, procesul de aplicare fiind de doar trei luni.

Spre deosebire de cartea albastra, procesarea unei carti verzi ("Green card"-ul american) ar putea dura pana la 10 ani, ceea ce duce la descurajarea potentialilor emigranti de a dori sa munceasca in SUA.

Nici companiile americane nu vor sta prea mult pe ganduri, Oracle anuntand chiar ca ar putea sa isi extinda operatiunile in Uniunea Europeana pentru a face fata concurentei unor companii ce isi au sediile in Europa, precum SAP (cu sediul in Germania).

Conform declaratiilor lui Hoffman, aproximativ 80% din operatiunile de cercetare si dezvoltare (R&D) ale Oracle se afla in Statele Unite ale Americii, "dar daca politica de imigrare dusa de SUA continua pe acest drum, ce alta alegere vom avea" daca nu aceea de a ne muta sau de a ne extinde operatiunile in afara Statelor Unite? Information Week.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO