Prima pagina

Ce actiuni sa cumperi cand Bursa este jos?

Ce actiuni sa cumperi cand Bursa este jos?
15.08.2008, 16:02 142

Cand Bursa este in declin si toata lumea isi cauta salvarea spre "iesire" , este evident ca a inceput sezonul de reduceri la actiuni. Pe fondul unor scaderi agresive ale cotatiilor bursiere si al unui sentiment vecin cu disperarea, investitorii au tendinta sa vanda chiar daca nu exista motive solide sa renunte la portofoliul respectiv de actiuni. Cand ecranele televizoarelor si primele pagini ale ziarelor nu vorbesc decat despre apocalipsa, multi dintre investitori renunta la actiuni in favoarea banilor lichizi sau a altor investitii mai sigure.
Big mistake! Aceasta greseala de tranzactionare, alimentata mai putin de ratiune cat de simtire, ii poate costa scump pe investitori. Una dintre regulile de aur ale investitorului este sa cumperi ieftin si sa vinzi scump. Nimic mai potrivit pentru o piata unde actiunile sunt mai mult decat subevaluate.
Ce poate insa sa cumpere un investitor de la Bursa de la Bucuresti?
Analistii grupului Erste Bank - BCR Erste si cei ai casei de brokeraj Intercapital au cateva raspunsuri la intrebarea de mai sus. Analistii Erste recomanda cumparare pe titlurile Transelectrica (TEL), pretul tinta estimat fiind de 26,8 lei/actiune, nivel cu circa 15% peste cel la care aceste actiuni se tranzactionau la inceputul saptamanii, de 23,3 lei/actiune.
Analistii societatii de brokeraj Intercapital Invest recomanda cumparare pe titlurile Bancii Transilvania (TLV) si BRD, avand preturi tinta de 0,415 lei si respecitv 22,45 lei/actiune pentru un orizont de timp de un an, potrivit unui raport emis la finele saptamanii trecute. Pretul vazut de Intercapital pentru actiunile Bancii Transilvania este cu circa 33% mai ridicat decat cel la care aceste titluri se tranzactionau la inceputul saptamanii, in timp ce pentru actiunile BRD potentialul de crestere estimat este de circa 22% fata de nivelul de la inceputul saptamanii. La jumatatea lunii trecute, analistii casei de brokeraj Raiffeisen Capital Investment (RCI) au calculat un pret corect pentru actiunile Bancii Transilvania de 0,356 lei.
Estimarile de pret ale Intercapital pentru cele doua banci s-au realizat atat pe baza unor previziuni proprii privind evolutia profiturilor acestora in urmatorii ani, precum si a indicatorilor de evaluare ale altor banci din regiune.
Si analistii Erste au mentinut recomandarea de "acumulare" a titlurilor BRD-Groupe Soci?t? G?n?rale (BRD) si ale Bancii Transilvania (TLV), intrucat au estimat cresteri ale cotatiilor celor doua institutii de credit, un avans mai accelerat fiind preconizat pentru Banca Transilvania.
Aceiasi analisti Erste sunt de parere ca si companiile din sectorul farmaceutic din Europa Centrala si de Est ofera o varianta buna de investitii.
Potrivit raportului Erste, pe termen lung, pietele farmaceutice din Europa Centrala si de Est vor ajunge sa creasca, diminuand decalajele dintre cheltuielile pentru sanatate si medicamente facute in regiune si media zonei euro. Analistii austrieci sunt de parere ca producatorii din domeniul farmaceutic din Europa Centrala si de Est ar trebui sa fie afectati doar marginal de presiunile asupra medicamentelor.
In plus, pentru investitorii orientati spre datele fundamentale pe termen lung, companiile de top din domeniul farmaceutic din Europa Centrala si de Est "sunt o alegere buna la preturi avantajoase". "Farmaceuticele" listate pe Bursa de la Bucuresti sunt Antibiotice, Biofarm si Zentiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO