Prima pagina

Ce faci din doua burse mici? Un proiect cu ambitii foarte mari

23.05.2003, 00:00 41



Pana la sfarsitul anului, din doua burse, Bucurestiul va ramane cu una singura.



Ceea ce cu cateva luni n urma parea o gluma, fuziunea celor doua piete romanesti de actiuni, s-a confirmat ieri printr-un proiect de fuziune al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si Bursei Electronice RASDAQ (BER).



Sub presiunea CNVM, organismul de reglementare a pietei de capital, a brokerilor si a investitorilor, cei care conduc cele doua burse au reusit n trei saptamani sa faca ce nu au reusit n sase ani: sa se puna de acord n privinta crearii pana la finalul acestui an o piata unica pe care sa se tranzactioneze actiunile tuturor societatilor romanesti detinute public.Noua piata va avea o capitalizare totala de aproape 5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 11% din PIB. Numarul de companii cotate ar putea ajunge la 200, iar cele care pot fi tranzactionate la aproape 5000. Bursa are n acest moment o capitalizare de 2,7 miliarde de euro, iar capitalizarea RASDAQ este de 1,9 miliarde de euro. Noua entitate, care conform unor surse din piata se va numi Bursa Bucuresti, va fi organizata ca societate pe actiuni, controlata direct de societatile de brokeraj.



Fuziunea va fi precedata de o trasformare a Bursei de Valori Bucuresti din asociatie n societate comerciala. Primul pas n consolidarea pietei de capital va fi mutarea n personalului RASDAQ n spatiul folosit n prezent de BVB.



“Credem ca procesul de fuziune ar putea fi finalizat n termen de patru pana la sase luni,” a declarat Sergiu Oprescu, presedintele BVB. Transformarea Bursei n societate comerciala va necesita o serie modificari legislative, despre care reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobliare vorbeau nca de luna trecuta. Acestia sustin acum ca noua lege ar putea fi aprobata pana n toamna acestui an. “CNVM sustine ideea defragmentarii pietei de capital ca o necesitate a aderarii Romaniei la Uninuea Europeana. Noua lege a pietei de capital, armonizata cu ultimele directive europene va prevede probabil organizarea Bursei ca societate pe actiuni. Dorinta noastra este ca legea sa fie aprobata pana cel tarziu la nceputul viitoarei sesiuni parlamentere,” a declarat pentru Ziarul Financiar Gabriel Miclaus, comisar CNVM.



Modificarile legislative care vor urma vor viza alinierea legislatiei romanesti la directivele comunitare, pentru a permite accesul direct al inermediarilor din zona comunitara pe piata romaneasca.Structura viitoarei pietei va fi cel mai probabil similara cu cea actuala a BVB: mai multe categorii de societati cotate si o piata alternativa, la care vor fi tranzactionate societatile care nu vor ndeplini criteriile pentru a fi listate pe categorii. Operatiunile de compensre si decontare a tranzactiilor urmeaza sa fie asigurate de un sistem comun.“Intentionam sa cream o piata de referinta n regiune. Efectele pozitive pe care fuziunea le va avea pentru societatile cotate, brokeri si investitori vor fi reducerea costurilor de operare pe piata, cresterea reprezentantitivitatii noii entitati pentru economia nationala, crearea unui partener credibil de dialog cu institutiile statului,” a adaugat Oprescu.



“Dorim sa cream o singura echipa pentru piata de capital, iar entitetea care va rezulta va fi mai mare decat suma partilor componente,” a declarat Similnel Andrei, presedintele BER.



Presedintii celor doua piete sunt cunoscuti pe piata de capital nca de la mijlocul anilor ’90. Sergiu Oprescu a condus o societate de brokearj, n timp ce Andrei este directorului celul mai mare fond de investitii de pe piata romaneasca, Broadhurst.



Intre intentiile Bursei se afla diminuarea cerintelor de capital social pentru companiile cotate, de la 2 mil euro n prezent pana la 1 mil. de euro. Sistemul de tranzactionare va ngloba tehnicile de derulare a tranzactiilor de pe cele doua piete: pe baza de ordine ferme la Bursa si pe baza de negocieri pe piata RASDAQ.



Ideea fuziunii a fost vehiculata de mai multe ori n ultimile luni, nsa doar la nivel teoretic, datorita divergentelor de opinii privind modul n care trebuie sa aiba loc procesul. Oficialii celor doua piete au avut mai multe runde de discutii pentru a ajunge la un punct de vedere comun n ultimile saptamani, demersurile avand loc si sub presiunea CNVM.



Necesitatea fuziunii a aparut si ca urmare a tendintei de consolidare pietelor de capital la nivel international si situatiei dificile n care se afla atat BVB cat si BER (din punct de vedere al lichiditatii si numarului de societati atractive listate).Performantele de anul trecut al celor doua piete arata totusi ca valoarea capitalizarii noii piete nu va depasi nici macar valoarea tranzactiilor de anul trecut de la Bursa din Budapesta. Suma tranzactiilor de pe cele doua piete romanesti a fost anul trecut mai mica de 5% fata de cea din Polonia.



Bursa de la Bucuresti si-a reluat tranzactiile n 1995 dupa lunga pauza din perioada comunista. Piata RASDAQ a luat fiinta n 1996, n urma unui program al guvernului american prin USAID. De altfel, RASDAQ a preluat formatul si chiar numele celeberi piete americane de actiuni NASDAQ. Primul presedinte al RASDAQ a fost omul de afaceri George Constantin Paunescu. In 1997 cele doua piete au avut o ascensiune importanta, insa au cazut dupa 1998, cand investitorii straini au plecat iar cei romani nu au avut banii sa tina piata. Astfel, in perioada cea mai neagra a bursei, 1998-200, valoarea zilnica a tranzactiilor ajunsese la un nive derizoriu. La fel, meseria de broker, o tentatie mare n perioda 1997-1998 a devenit o ocupatie ingrata, pentru simplul fapt ca angajatii acestia nu aveau nici ce tranzactiona si nici bani. Ca urmare a acestei crize, numarul societatilor de brokeraj s-a redus. Chiar si acum , dupa ce piata si-a revenit oarecum, multe societati de brokeraj nu se pot mandri ca au prea multi investitori si tranzactii. Cei mai multi investitori din acest moment sunt romani, acestia descoperind gustul unor castiguri mai mari fata de dobanzile bancare. Cotatiile de pe cele doua piete au nregistrat o crestere spectaculoasa anul trecut, dar nceputul acestui an a fost sub asteptarile investitorilor. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO