Prima pagina

Ce ne asteapta in business in 2008?

Ce ne asteapta in business in 2008?
18.12.2007, 18:56 5

Un an 2008 electoral, lipsa unei strategii politice postaderare, un baril de petrol peste pragul de 100$ sunt principalele provocari pe care le-au indicat cei mai importanti oameni de afaceri din Romania in cadrul Business Clubului, dezbatere organizata de Business Magazin. "2008 va fi un an electoral si din cauza acestui lucru foarte multe se pot schimba. Ma gandesc aici la schimbarea sistemului de taxare, la procentajul de 16%, care a lucrat ca un magnet pentru atragerea investitiilor straine. Daca acest lucru se va schimba, castigurile investitorilor privati in Romania se vor diminua, ceea ce va duce la pierderea multor investitii pe plan local", spune Liliana Solomon, CEO-ul Vodafone Romania, al doilea operator de telefonie mobila de pe piata locala. Vodafone Romania are o valoare de aproximativ 5 mld. euro, fiind a cincea companie de pe piata locala conform Top Cele mai valoroase 100 de companii din Romania. "Momentul in care barilul de titei va trece de 100 de dolari va fi un prag psihologic foarte important, dar datele fundamentale ale pietei, care sunt cererea si oferta, arata ca nu am ajuns acolo. Speculatia poate sa continue si astfel vom mai avea astfel de momente de varf sau poate caderi, dar pretul va ramane ridicat", spune Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, cea mai mare companie romaneasca. Petrom este si cea mai valoroasa companie locala, avand o valoare de 8,5 mld. euro. Mariana Gheorghe si Liliana Solomon sunt cele mai puternice femei din mediul de afaceri local, companiile pe care le conduc deruland afaceri de peste 3,2 mld. euro, respectiv 1 mld. euro anul trecut. La eveniment au participat (foto de la stanga la dreapta) Radu Lucianu, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Eurisko, Marius Persinaru, directorul general al Xerox Romania si Moldova, Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, Radu Stoicoviciu, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers, Tudor Furir, directorul general al Pernod Ricard Romania, Mihai Rohan, director general al Carpatcement Holding, Liliana Solomon, director executiv al Vodafone Romania, precum si Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
Lipsa unei strategii postaderare este un alt factor vazut ca o provocare a anului 2008.
"Pana acum am avut un obiectiv: intrarea in UE. Era un set de reguli pe care trebuia sa-l respectam pentru a reusi. Odata intrati, am ramas fara obiectiv si implicit fara strategie", spune Marius Persinaru, directorul general al Xerox pentru Romania si Moldova.
Primul an de integrare este privit insa de cei mai importanti oameni de afaceri ca fiind unul al cresterilor.
"A fost furie si foame", spune Radu Lucianu, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Eurisko care si-a depasit inainte de sfarsitul anului tinta de afaceri stabilita pentru 2007. "Toti banii din Cehia sau Polonia au venit aici", a explicat el.
"Consumul a devenit un factor de crestere extrem de important. De exemplu, pe segmentul de retail am reusit sa vindem cu 20% mai mult comparativ cu anul trecut", spune Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom.
Tudor Furir, directorul general al Pernod Ricard Romania, spune ca aderarea a generat reducerea unor anumite costuri pe care compania sa le avea inainte de acest moment.
"La noi, de exemplu, costurile au crescut incredibil de mult. Ne-am asteptat sa creasca toata aprovizionarea, dar nu la modul cum s-a intamplat. Am avut si cresteri de 100% pe unele segmente de costuri, atat la costuri operationale, cat si investitionale. Costurile cu forta de munca au crecut cu 25% de la inceputul anului si cu 75% in ultmii trei ani", spune directorul executiv al Petrom.
Pentru producatorii de ciment, 2007 a fost unul al recordurilor absolute. "Am lucrat la capacitate maxima in 2007. Am vrea sa mai crestem, dar limitele de productie nu ne mai permit", spune Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding.
Cresterea inregistrata anul acesta ar putea continua si in 2008 tinand cont de faptul ca marea parte a fondurilor europene inca nu au intrat in tara, potrivit Marianei Gheorghe.

Pe larg despre discutia privind aderarea la UE cu cei mai puternici executivi locali puteti citi in saptamanalul Business Magazin care apare maine pe piata.
De asemenea, tot in numarul de saptamana aceasta al Business Magazin puteti afla pe cine au desemnat reporterii revistei drept personalitatea anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO