Prima pagina

Ceferistii au primit o crestere de 20% a salariilor

05.06.2001, 00:00 20



Reprezentantii sindicatelor si cei ai administratiilor societatilor de cale ferata au cazut de acord ieri ca salariilor ceferistilor vor marite, de la 1 iunie cu 20%, iar in compensatie vor fi concediati 10% dintre angajatii de la calea ferata si personalul de profil din minister.

Negocierile se deruleaza sub amenintarea cu greva a sindicatelor. Ceferistii au amanat o greva generala care arv fi trebuit declansata ieri dimineata.

"Astazi vom negocia o a doua etapa de majorare, in decembrie, de 15-18%", a spus Ionel Socaciu, liderul sindicatului Elcatel, unul dintre cele mai mari sindicate din caile ferate.

"Am stabilit ca prima etapa de crestere a salariilor pentru personalul societatilor de cale ferata va fi compensata cu reducerea cu 10% a numarului de anagajati, atat din companiile din subordinea Ministerului Transporturilor, cat si din personalul ministerului", a declarat Miron Mitrea, ministrul lucrarilor publice, transporturilor si locuintei.

Mitrea nu a precizat orizontul de timp al acestor concedieri, ci doar a precizat ca este vorba de 6500 - 6800 de angajati dintr-un total de 104.000. Nici diferenta intre ponderea concedierilor de 6-7% rezultata din aceste cifre si cei 10% amintiti nu a fost explicata.

"Ultima cresterea de salarii a avut loc la 1 septembrie 2000, de atunci inflatia ajungand la 30%. Daca maine nu ne vom intelege cand si cat de mare va fi a doua majorare, cade orice intelegere", spune Ion Molea, liderul sindicatului miscare/comercial.

Veniturile societatilor de cale ferata au fost in 2000 de 20.000 mld. lei in timp ce cheltuielile totale s-au cifrat la 19.980 mld. lei. Din cele opt companii in care este impartita acum activitatea de la calea ferata, cinci sunt pe pierderi. Dintre acestea,SN CRF Calatori inghite cele mai multe subventii: 3970 miliarde lei, adica 56% din venituri.

Primul ministru Adrian Nastase a declarat ieri ca Guvernul nu va accepta cresteri salariale in sectorul de stat peste limita "eficientei economice" a intreprinderilor. O crestere salariala peste aceasta limita ar antrena inflatia si ar pune sub semnul intrebarii eforturile de redresare a tarii.

Nastase a recunoscut ca, in aceasta perioada, Executivul trece printr-o perioada "critica" intrucat in majoritatea intreprinderilor se negociaza noile contracte colective de munca insa a anuntat ca Guvernul este decis "sa nu scape aceasta problema din mana".

"Sper ca aceste discutii sa mearga in paralel cu masurile de restructurare si de eliminare a pierderilor. Daca ai un cauciuc spart in cinci locuri si ii pui petice doar in patru, n-ai rezolvat nimic", a spus seful Executivului referindu-se la negocierile dintre reprezentantii Guvernului si cei ai salariatilor de la SNCFR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO