Prima pagina

Citibank nu tine sa fie nr. 1 in Romania

01.06.2004, 00:00 10



Citibank Romania mai asteapta pana in 2005 pentru a vorbi de proiecte de o anumita anvergura pentru piata romaneasca. Deschisa in urma cu aprope noua ani, filiala locala a celui mai mare grup financiar din lume nu are in 2004 nici un plan important de investitii in vederea unei eventuale expansiuni pe masura renumelui international al institutiei.



"In acest stadiu de dezvoltare a economiei romanesti, nu suntem interesati sa detinem primul loc pe piata din punct de vedere al activelor", a declarat Witold Zielinski, presedintele Citibank Romania.



"Nu avem nici un plan major de expansiune pentru 2004. Vom veni cu produse noi din 2005-2006", mai spune Zielinski. El afirma ca si vizibilitatea redusa a bancii ca marca va creste in timp. "Sunt sigur ca in acest an vom avea o crestere mai mare pe sectorul de corporate pentru ca vrem sa creditam mai mult companii romanesti si mai putin statul", a declarat Witold Zielinski.



Numit in urma cu cinci la luni la carma afacerilor din Romania, Zielinski vine cu o experienta pretioasa din Polonia, avand misiunea de a redresa o situatie financiara in declin vizibil in anul 2003. Astfel, profitul a scazut cu 25% fata de 2002, iar valoarea activelor cu peste 17%. Pentru 2004, Zielinski vrea o crestere a profitului de 10-15%, primele cinci luni ale anului fiind considerate "peste asteptari".



Desigur, concurenta este multumita de pozitia discreta a gigantului american pe piata romaneasca, fiind insa constienta de forta acestuia de a reveni in orice moment considerat propice, printr-o achizitie, in masura in care ar exista un interes consistent pentru Romania.



"Varianta unei achizitii nu este exclusa nici un moment, avand in vedere ca asa a fost construit Citigroup, prin achizitii. Este insa o chestiune de oportunitate, nu un scop in sine", afirma presedintele bancii. Deocamdata, banca testeaza segmentul de consumer finance prin lansarea unui concept de "magazin de credite", dupa model american, sub marca CitiFinancial. Nu se intrevede insa cel putin pana in 2005 intrarea puternicelor companii ale grupului specializate in leasing, finantari ipotecare sau administrare de active. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO