Prima pagina

Clinton le-a dat lectii de economie deputatilor rusi

06.06.2000, 00:00 10



Bill Clinton a tinut ieri dimineata un discurs de 45 de minute in fata Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus), fiind primul presedinte american care se adreseaza forului legislativ rus, transmite Reuters. Clinton a spus ca Rusia trebuie sa-si diversifice economia si ca investitiile straine ar fi mult mai benefice pentru aceasta tara decat ajutorul financiar extern. "Acum, cand preturile la petrol sunt mari si economia este in crestere, este momentul in care sper ca Rusia sa-si creeze o economie mai diversificata. Economiile pe care le construim acum in secolul XXI vor fi construite nu doar pe resursele solului, care sunt limitate, ci pe geniul si initiativa cetatenilor, care sunt nelimitate", a spus presedintele SUA.

Clinton a mai spus ca Rusia va avea nevoie de legi care sa protejeze proprietatea si sa asigure transparenta si responsabilitatea si de un cod fiscal eficient si echitabil. "Un asemenea cod ar pastra capitalul rusesc in Rusia si ar aduce capital strain in Rusia, ambele fiind necesare pentru genul de investitii pe care il meritati in vederea crearii de locuri de munca pentru poporul dumneavoastra si de noi afaceri pentru viitorul dumneavoastra", le-a spus presedintele SUA deputatilor rusi. Liderul de la Casa Alba i-a sfatuit de asemenea pe parlamentari sa lupte in continuare impotriva crimei organizate si a coruptiei, pentru a fi siguri ca investitiile straine vor creste intr-un mediu sigur. "De aceea sper ca veti adopta in curand o lege puternica impotriva spalarii de bani, lege care sa intruneasca standardele internationale", a afirmat presedintele american. Relatiile ruso-americane au fost umbrite anul trecut din cauza unui scandal privind spalarea unor mari sume de bani de catre diversi oameni de afaceri si mafioti rusi prin intermediul bancii americane Bank of New York.

In ce priveste mult disputatul sistem national de aparare antiracheta pe care Statele Unite vor sa-l construiasca in Alaska pentru a-si proteja teritoriul de eventuale atacuri nucleare lansate de Iran sau de Coreea de Nord, Bill Clinton a declarat ca diferentele dintre SUA si Federatia Rusa in ce priveste apararea antiracheta sunt in principal de ordin tehnic si ca acestea ar putea fi rezolvate. Deputatii rusi nu au fost prea entuziasmati de discursul lui Clinton. Liderul ultranationalist rus Vladimir Jirinovski s-a ridicat in picioare in timp ce Clinton parasea podiumul unde tinuse discursul si a strigat: "Nu va amestecati in treburile noastre interne! Ridicati embargoul impus Irakului!" "Am ascultat instructiuni (de la Clinton) despre cum sa ne distrugem tara in continuare", le-a declarat Jirinovski ziaristilor dupa incheierea sedintei solemne.

Dupa ce i-a facut o scurta vizita fostului presedinte Boris Eltan la resedinta acestuia din apropiere de Moscova, Bill Clinton a plecat in cursul dupa amiezii spre Ucraina.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24