Prima pagina

Clinton priveste cu pesimism intalnirea Barak-Arafat din Egipt

16.10.2000, 00:00 11



Premierul israelian Ehud Barak si liderul Autoritatii Palestiniene Yasser Arafat au acceptat sa se intalneasca astazi la Sharm el Sheik, in Egipt, si sa incerce, cu ajutorul presedintelui american Bill Clinton si al celui egiptean Hosni Mubarak, sa gaseasca o solutie pentru oprirea violentelor din Cisiordania si Fasia Gaza.

Circa 100 de oameni, majoritatea palestinieni si arabi israelieni, si-au pierdut viata in cele doua saptamani de confruntari cu fortele de securitate israeliene.

Potrivit postului de radio BBC, principalul scop al summitului va fi nu numai restabilirea increderii intre palestinieni si israelieni, ci si in capacitatea guvernului american de a actiona ca mediator neutru in conditiile in care liderii comunitatii evreiesti din SUA, si nu numai, au facut presiuni puternice asupra presedintelui american pentru ca acesta sa fie de partea Israelului.

Arafat declarase initial ca va participa la summit numai daca Israelul isi va retrage trupele de la intrarile in orasele palestiniene, va renunta la cordonul de securitate instituit in orasele din Cisiordania si va fi de acord cu formarea unei comisii internationale de ancheta care sa investigheze violentele.

La randul sau, premierul israelian a declarat ca violenta palestiniana va trebui sa inceteze pentru ca dialogul sa poata incepe.

Atat negociatorii de pace israelieni cat si cei palestinieni s-au declarat pesimisti in ce priveste rezultatul reuniunii de la Sharm el Sheik. "Din nefericire, nu ne asteptam la prea mult de la acest summit.

Acum, in loc sa mergem la summit pentru a vorbi despre reinvierea procesului de pace, a procesului de vindecare, a procesului de tranzitie, cred ca vom vorbi despre incetarea ostilitatilor", a declarat sambata seful negociatorilor palestinieni, Saeb Erekat, postului de televiziune CNN.

"Am vrea ca violenta sa inceteze. ai apoi vom putea trece- nu la acest summit, dar dupa aceea- la convorbirile de pace cu palestinienii", a spus purtatorul de cuvant al guvernului israelian, Nachman Shai.

O relativa acalmie s-a instalat pe terenul confruntarilor israeliano-palestiniene, dupa anuntul facut sambata de secretarul general al ONU, Kofi Annan, cu privire la organizarea intalnirii dintre premierul israelian Ehud Barak si liderul palestinian Yasser Arafat, cu participarea presedintelui american Bill Clinton.

Confruntari minore s-au mai inregistrat sambata in Cisiordania si Fasia Gaza. La Hebron, circa 7.000 de oameni au participat la funeraliile unui barbat ucis in confruntarile cu militarii evrei. Barbati inarmati au tras focuri de arma in aer scandand "Razbunare, razbunare" si "Jos ramura de maslin, traiasca pusca".

Armata israeliana si-a cerut scuze pentru ranirea grava a unui fermier palestinian care, potrivit familiei sale, se afla pe o strada din apropierea unei colonii evreiesti, cand soldatii evrei au deschis focul asupra lui.

Ibrahim Abu Turki, in varsta de 38 de ani, tatal a zece copii, se afla in coma la Spitalul Hadassah din Ierusalim. Numerosi suporteri ai lui Arafat au demonstrat la Gaza cerandu-i liderul Autoritatii Palestiniene sa nu mearga la summit, spunand ca vremea discutiilor a trecut.

Gherilele Hezbollah din sudul Libanului au anuntat ieri ca au capturat un colonel din armata israeliana insa surse apropiate serviciilor de securitate israeliene au anuntat ulterior ca prizonierul gruparii integriste este un fost ofiter al Armatei Libanului de Sud (ALS), fosta militie auxiliara a statului evreu in Liban, si nu un ofiter israelian.

Potrivit surselor citate, ar putea fi vorba despre un ofiter al ALS, care locuia in Israel si care continua sa aiba legaturi cu agenti libanezi care lucreaza pentru Israel in sudul Libanului. Gruparea Hezbollah mai detine trei soldati isralieni pe care i-a capturat la granita libaneza in urma cu o saptamana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO