Prima pagina

CNP: Economia a turat cu 1,6 mld. euro peste asteptari

CNP: Economia a turat cu 1,6 mld. euro peste asteptari
31.08.2006, 20:30 9

Cresterea economica de anul acesta va fi de 6,5%-6,7%, comparativ cu prognoza initiala de 6%, a declarat pentru ZIARUL FINANCIAR Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Seful Prognozei spune ca economia a crescut peste asteptari in prima jumatate a anului, ceea ce a determinat revizuirea in sus a tintei de crestere pentru intregul an. Ghizdeanu spune ca Produsul Intern Brut a crescut in primul semestru cu circa 7%, cifra ce va fi comunicata oficial si precis abia saptamana viitoare, de catre Institutul National de Statistica.
"Conform variantei preliminare a prognozei de toamna, valoarea PIB pe 2006 a fost revizuita in sens pozitiv cu 5,5 miliarde de lei, pana la circa 336 de miliarde", a spus presedintele Prognozei. Datele calculate de Comisia de Prognoza reprezinta baza pentru constructia bugetara si elaborarea politicilor guvernamentale.
Tradusa in bani, revizuirea cresterii economice de la 6% la 6,5%-6,7% inseamna un plus de aproximativ 1,6 miliarde de euro. Astfel, PIB ar putea fi anul acesta de 94,6 miliarde de euro, fata de estimarea oficiala de 93 mld. euro si fata de 79,3 mld. euro anul trecut.
Practic, economia va creste anul acesta cu aproape 20% in euro (peste 15 miliarde de euro exprimat in bani), fata de ritmul de 6,5%-6,7%, care reprezinta cresterea reala in lei (peste inflatie). CNP publica anual doua buletine de prognoza, unul in primavara si altul in toamna, odata cu estimarile facute de Comisia Europeana privind evolutia economiei Romaniei.
Datele finale privind estimarea PIB pe 2006 vor fi comunicate dupa ce Institutul de Statistica va publica evolutia economiei din prima jumatate a anului, a mai precizat Ghizdeanu.
In toamna anului trecut, Comisia si-a revizuit in jos estimarile, fiind determinata de inundatii si performantele sub asteptari din industrie. Cresterea economica de anul trecut a fost de 4,1%, fata de estimarea initiala de 6%.
Anul acesta, PIB pe cap de locuitor va atinge circa 4.500 de euro in Romania, fata de aproape 25.000 de euro, media in Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO