Prima pagina

Colgate este anchetata de Consiliul Concurentei

29.12.2004, 00:00 17

Consiliul Concurentei a initiat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre compania Colgate-Palmolive Romania, prin incheierea unor contracte de distributie cu efecte anticoncurentiale, a anuntat ieri institutia.
Gigantul american Colgate-Palmolive este unul din jucatorii importanti din piata romaneasca de bunuri larg consum, cu vanzari anuale de aproape 35 de milioane de euro pe an si cu 300 de angajati. Compania vinde pasele de dinti Colgate, sampoanele si gelurile de dus Palmolive si deodorantele Lady Speed Stick.
Motivul inceperii investigatiei este incheierea de catre Colgate-Palmolive a unor contracte de excusivitate teritoriala cu unii dintre distribuitorii sai.
"Colgate Palmolive a solicitat o dispensa privind exceptarea individuala de la prevederile legii cu privire la contractele de cumparare si distributie a produselor pentru ingrijire personala incheiate cu mai multe firme. Investigatia derulata de Consiliul Concurentei va evalua efectele pe care le au aceste contracte asupra mediului concurential pe piata de profil, avand in vedere exclusivitatea teritoriala convenita de Colgate-Palmolive Romania cu distribuitorii sai", afirma Consiliul Concurentei.
Reprezentantii companiei Colgate-Palmolive nu si-au prezentat ieri pozitia pana la inchiderea editiei.
 Consiliul va investiga si posibilul abuz de pozitie dominanta practicat de companie la stabilirea relatiilor contractuale cu distribuitorii sai. "Ca urmare a inregistrarii unei plangeri privind practicarea uneia sau mai multor forme de abuz de pozitie dominanta de catre SC Colgate Palmolive Romania SRL la stabilirea relatiilor contractuale cu distribuitorii sai, obiectul investigatiei a fost extins si asupra posibilei incalcari de catre aceasta societate a prevederilor articolului 6 din lege (privind abuzul de pozitie dominanta - n.red.)", mai afirma institutia.
Colgate-Palmolive a intrat pe piata romaneasca in 1992 si detine o fabrica la Brasov. Printre produsele companiei se mai numara pasta de spalat vase Axion sau solutia de spalat geamuri Ajax. La nivel international, grupul american este o afacere de circa 10 miliarde de dolari anual.
Compania a raportat in 2003 o cifra de afaceri de circa 35 de milioane de euro, fata de 33 de milioane de euro in anul anterior. Profitul net s-a cifrat anul trecut la 4,4 milioane de euro, fata de 4 milioane de euro in 2002. Compania nu a dat publicitatii rezultate pentru anul in curs.
Consiliul Concurentei a inceput sa-si intensifice actiunile in ultima perioada. In urma cu doua luni, Consiliul a demarat o actiune similara la compania de guma de mestecat Wrigley Romania, iar saptamana trecuta, Concurenta a decis acordarea unei amenzi de aproape 900.000 de euro companiei Kronospan, din sectorul prelucrarii lemnului, pentru abuz de pozitie dominanta.
Concurenta este unul dintre cele mai sensibile puncte de negociere ale Romaniei cu Uniunea Europeana. Comisia Europeana a averizat Romania in urma cu trei saptamani ca trebuie sa intareasca sensibil performantele Consiliului Concurentei.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO