Prima pagina

Colliers: criza financiara loveste grav piata imobiliara ungara

04.07.2008, 13:22 15

Piata de investitii imobiliare din Ungaria a stagnat din ianuarie 2008, dupa ce in anul 2007, aceasta a atins un maxim record de 1,8 miliarde euro, se arata intr-un raport al agentiei Colliers International, citat de Portfolio.hu.

In prima jumatate a anului 2008, nu a fost vanduta nici o cladire de birouri, activitatea din sectorul industrial si din cel de retail fiind anemica.

Per total, in toate sectoarele, au fost inregistrate tranzactii de doar 113 milioane de euro in acest an, pana la sfarsitul anului acestea putand ajunge pana la un maxim de doar 400 milioane euro, nivel atins doar in 2003.

Pana in prezent, cele mai importante tranzactii au avut loc in sectorul de retail (36% din productie), situri industriale (29% din productie), spatii de birouri de clasa B (29% din productie).

"Principala cauza pentru aceasta stagnare este impactul pe care criza de pe pietele de credit l-a avut asupra imprumuturilor. Dobanda este mai mare, iar bancile au devenit mai severe in privinta criteriilor de imprumut. Cumparatorii externi, care se afla pe piete sever afectate de criza de lichiditate (SUA, Irlanda, Marea Britanie, Spania) sunt sfatuiti sa nu cumpere", se mai arata in raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO