Prima pagina

Companiile mici vor lucra in lohn pentru firmele mari romanesti

21.04.2004, 00:00 17



Multe dintre firmele mici si microintreprinderile din industria textila care acum lucreaza in sistem lohn pentru strainatate vor deveni, pana in 2007, subcontractori pentru companiile mari romanesti care vor reusi sa reziste si sa se impuna pe piata, a declarat ieri pentru Ziarul Financiar Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara - FEPAIUS.



"Cu alte cuvinte, pana in 2006, aceste firme mici vor lucra in sistem lohn pentru firmele mari romanesti. Si aceasta tendinta deja se manifesta pe piata astfel incat multe dintre companiile mici care nu au o imagine, nu au un nume, lucreaza deja pentru firme mari romanesti", a mai spus Grapini. Ea a adaugat ca vor exista si companii mici care vor disparea astfel incat, pana in 2007, in mod cert in domeniu nu vom mai exista 8.900 de firme cate functioneaza in prezent.



"Cu toate acestea productia textila nu va scadea valoric, dar se va schimba structura exporturilor si cred ca va creste lohnul in special in industria primara care acum este aproape inexistenta", a mai spus Grapini.



Tendintele prezentate de presedintele FEPAIUS sunt confirmate si de statisticile si estimarile guvernamentale. "Ponderea operatiunilor in sistem lohn din industria usoara romaneasca va continua sa scada astfel incat pana in 2010 aceasta va ajunge la mai putin de jumatate din totalul productiei", a spus ieri Vasile Mirciu, directorul Directiei Generale de Politica Industriala din cadrul Ministerului Economiei, in cadrul seminarului "Romania 2007 - Industria usoara", organizat de Piata Financiara si FEPAIUS.



"Productia in sistem lohn a cunoscut o crestere exploziva dupa 1898. Astfel, daca la acea data lohnul reprezenta numai 18,3%, operatiunile in acest sistem au atins in 1999 un maxim de 74,9% din productie. De atunci insa ponderea sa s-a redus astfel incat anul trecut a ajuns la 66% din productia totala si estimam ca pana in 2010 va fi sub 50%", a mai spus Mirciu.



Maria Grapini, care este si managerul grupului de firme Pasmatex din Timisoara, apreciaza ca pana in 2007 doar un procent de 10 - 20% din lohn se va transforma in productie de produse integrale. "Ce-o mai fi dupa 2007, vom vedea", a adaugat ea.



Sistemul lohn se orienteaza dupa pietele care asigura forta de munca ieftina si calificata, iar din 2007, daca Romania va deveni membra a UE, forta de munca va deveni mai scumpa si, deci, mai neprofitabila pentru lohn.



Multi dintre cei care activeaza in industria textila spun ca lohnul a avut efecte pozitive pentru Romania, pentru ca a educat forta de munca sa lucreze la nivelul calitativ cerut de producatorii straini si a asigurat capitalul finaciar necesar activitatii de productie si retehnologizarii procesului de productie. Cu toate acestea, lohnul inseamna si pierderea identitatii firmei din punctul de vedere al existentei pe piata cu produsele proprii, precum si dependenta de a lucra in acest sistem.



Anul trecut, industria usoara a contribuit in proportie de 34,% la exporturile Romanei, cu marfuri exportate in valoare de peste 6 mld. euro, in crestere cu 26,2% fata de 2002. In acelasi timp, importurile de materie prima s-au ridicat la 4,5 mld. euro, in crestere cu 21% fata de 2002.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO