Prima pagina

Companiile vand obligatiuni ca sa profite de dobanzile mai mici la lei

14.10.2005, 19:49 10

Tendinta de crestere a creditarii in lei in detrimentul celei in valuta, pe care Banca Nationala vrea sa o impuna, incepe sa ridice apetitul institutiilor de creditare pentru emisiunea de obligatiuni in lei, in conditiile in care pana acum mai multe companii, in special de leasing, s-au finantat prin emisiune de obligatiuni in valuta pe piata interna.

Banca Comerciala Carpatica si societatea de credite de consum Estima Finance pregatesc doua emisiuni de obligatiuni in lei in valoare de 25 milioane de euro, echivalent in lei.

Carpatica pregateste o emisiune de obligatiuni in lei, in valoare de aproximativ 20 milioane de euro. (70 milioane de lei noi) cu scadenta de zece ani. Dobanda nu a fost stabilita, aceasta urmand a fi fixata in urma consultarilor cu potentialii investitori. CNVM a aprobat deja un prospect preliminar de oferta.

Emisiunea urmeaza sa fie intermediata de un sindicat format din Raiffeisen Capital & Invest-ment si Carpatica Invest, cea de-a doua fiind societatea de brokeraj a bancii.

"Aceste obligatiuni urmeaza a fi folosite in scopul obtinerii de surse de creditare, in special a populatiei, pe termen mediu si lung, inclusiv pentru introducerea in oferta bancii a creditului imobiliar", au precizat reprezentantii bancii.

Compania de credite de consum Estima Finance pregateste o emisiune in valoare de 5 milioane de euro.

"Suntem in faza avansata si pana la sfarsitul anului vom scoate o emisiune de obligatiuni in echivalentul a 5 milioane de euro", a declarat Mihnea Mocanu, directorul general al companiei.

Mutarea permite companiei, potrivit lui Mocanu, sa-si diversifice sursele de finantare, reprezentand "un prim pas in domeniul emisiunii de obligatiuni".

Compania estimeaza pentru acest an, primul integral de functionare, un volum de finantari de 80 de milioane de euro. Cea mai mare parte dintre contracte vor fi incheiate prin reteaua de magazine de produse electronice si electrocasnice Domo.

Compania este detinuta de Romanian American Enterprise Fund (RAEF) si Domo Retail, compania care opereaza reteaua de magazine de electronice si electrocasnice Domo.

Oferta de obligatiuni urmeaza sa fie intermediata de Intercapital Invest, societate de brokeraj controlata tot de RAEF.

Printre celelalte societati din domeniul intermedierilor financiare care au anuntat intentia de a iesi pe piata cu emisiuni de obligatiuni in lei se numara ProCredit Bank si International Leasing.

Cele mai mari emisiuni de obligatiuni corporatiste de pe piata apartin unor banci. Raiffeisen si BRD au emis la inceputul anului trecut obligatiuni in valoare de 138 milioane de lei noi (39 milioane de euro) si 50 milioane de lei noi (13,8 milioane de euro). Cele doua emisiuni sunt listate la Bursa de Valori.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO