Prima pagina

Comunistii vietnamezi il infrunta pe Clinton

20.11.2000, 00:00 16



Presedintele american Bill Clinton a avut parte, in timpul vizitei istorice pe care a efectuat-o la sfarsitul saptamanii trecute in Vietnam, si de o primire neasteptat de entuziasta dar si de o declaratie-surpriza.

Aceasta din urma i-a apartinut secretarului general al Partidului Comunist Vietnamez, Le Kha Phieu, care i-a spus lui Clinton ca socialismul functioneaza si a acuzat Statele Unite ca i-au invadat tara.

Pozitia transanta a liderului comunist a contrastat puternic cu declaratiile presedintelui vietnamez si ale primului ministru care au pus accent pe integrarea Vietnamului in economia mondiala, informeaza BBC.

"Noi respectam alegerea, stilul de viata si sistemele politice ale altor tari. Cerem in schimb ca alte natiuni sa respecte alegerile facute de alte popoare.

Faptul ca natiunile au sisteme politice diferite nu previne cooperarea in vederea dezvoltarii reciproce, daca ele isi respecta una alteia independenta nationala si suveranitatea si nu se amesteca in problemele interne", a spus Phieu.

Clinton si-a petrecut ultima zi a vizitei la Ho si Min, fosta capitala a Vietnamului de Sud, Saigon, unde s-a intalnit cu oameni de afaceri americani si vietnamezi. El a lansat ieri un apel liderilor vietnamezi, invitandu-i sa accelereze reformele economice si sa accepte o societate deschisa.

Bill Clinton a anuntat ca Statele Unite vor furniza Vietnamului o linie de credit de 200 de milioane de dolari pentru a ajuta la punerea mai rapida in aplicare a acordului comercial bilateral semnat in iulie.

Presedintele american a avut de asemenea o intalnire particulara cu arhiepiscopul romano-catolic Pham Minh Man pentru a discuta despre restrictiile impuse religiei in Vietnam.

Toate ziarele vietnameze au trecut sub tacere sambata remarcile referitoare la drepturile omului si libertatea religioasa in Vietnam, pe care Clinton le-a facut in cadrul discursului sau de vineri de la Universitatea din Hanoi.

Inainte de a pleca spre Ho si Min, Clinton a vizitat la Hanoi un loc unde s-a prabusit un bombardier american in timpul razboiului dintre nordul si sudul Vietnamului, spunand ca va lupta pentru a aduce acasa ramasitele soldatilor americani cazuti la datorie.

Washingtonul cheltuieste 100 de milioane de dolari pe an pentru a afla ce s-a intamplat cu cei 1.498 de soldati americani dati disparuti in timpul razboiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO