Prima pagina

Connex si Dialog, in plasa monopolului RomTelecom

13.07.2000, 00:00 65



Batalia comerciala dura de pe piata telefoniei mobile s-a ascutit si mai mult luna trecuta, cand RomTelecom a decis sa-si apere instanta dreptul exclusiv de a opera pe frecventa DCS 1.800, in fata competitorilor MobiFon si MobilRom, care aveau, prin licenta, un drept de utilizare a unor canale pe aceeasi frecventa. Daca RomTelecom castiga procesul, nu numai ca cei doi operatori pierd cel putin cate 25 mil. $ fiecare, bani dati pentru acele licente, dar si statul roman - altfel spus, contribuabilul - ar putea pierde o suma care ar putea depasi 100 mil. $, in functie de daunele pe care va decide sa le acorde justitia.

Curtea de Apel Bucuresti, sectia Contencios Administrativ a decis, la 29 iunie, sa suspende licentele de operare ale MobiFon si MobilRom, fondul actiunii, respectiv anularea acestor licente, ceruta de RomTelecom, urmand sa se judece incepand cu infatisarea din 16 august.

Practic, RomTelecom si Cosmorom (societate detinuta in totalitate de RomTelecom si care opereaza licenta de telefonie mobila pe frecventa de 1.800 MHz) a dat in judecata Agentia Nationala pentru Comunicatii si Informatica, cerand nu numai suspendarea si anularea licentelor acordate in 1998 operatorilor GSM MobiFon si MobilRom, ci si daune comerciale de 100 milioane dolari, plus 400.000 de dolari pentru prejudiciul adus imaginii publice si 100.000 dolari pentru fiecare zi de nerespectare a hotararii judecatoresti.

"Dreptul de operare exclusiva pe frecventa de 1.800 a fost acordat RomTelecom prin HG 793/1998", a declarat ieri Radu Moldovan, director executiv pentru relatii publice si reglementari al RomTelecom. Hotararea de Guvern invocata stipuleaza, la art.2: "... pana la data de 31 decembrie 2002: a) Societatea Nationala de Telecomunicatii RomTelecom SA va fi operatorul comercial exclusiv pentru furnizarea de servicii de telefonie mobila celulara digitala (DCS 1.800); si b) nu se vor mai emite alte licente pentru operarea retelelor de telefonie mobila, indiferent de tehnologia utilizata, decat daca exista in mod evident cerere suficienta pe piata si numai prin licitatie publica la care operatorii de retele mobile existenti sunt indreptatiti sa participe". Hotararea citata este datata 12 noiembrie 1998 si este contrasemnata de ministrul de atunci al Comunicatiilor, Sorin Pantis.

Licentele initiale ale MobiFon (serviciul comercial Connex) si MobilRom (Dalog) au fost acordate, prin licitatie, in 1996 si sunt valabile 10 ani. Dar nu aceste licente sunt in litigiu, astfel incat cele doua companii pot continua sa opereze pe frecventa GSM 900. Problema este ca, in decembrie 1998, deci la scurt timp dupa emiterea HG 793, MobilRom si MobiFon au primit si dreptul de a utiliza pana la 14 canale in banda de frecventa de 1.800 MHz, explica Sorin Pantis. Prilejul, spune Pantis, a fost semnarea contractelor de prelungire a valabilitatii licentelor de operare in banda de 900 MHz.

Cele doua companii au platit cate 25 mil. $ pentru dreptul de utilizare a respectivelor canale, a precizat Pantis. Acestea ar fi urmat insa sa fie utilizate numai daca traficul din canalale alocate pe frecventa de 900 MHz ar fi fost extrem de mare. Sorin Pantis spune ca masura a fost decisa in contextul in care nu se mai puteau prelua de la Ministerul Apararii Nationale canale suplimentare in banda de 900 MHz, care sa fie acordate spre folosinta operatorilor GSM. "Armata nu putea sa le dea atatea canale cat au cerut, iar noi am fost nevoiti sa le dam cateva canale in banda de 1.800 Mhz", a spus Pantis, citat de Mediafax. Ex-ministrul Comunicatiilor considera ca celor doi operatori "nu li se poate suspenda licenta", ci in cel mai rau caz li se poate suspenda dreptul de utilizare a canalelor din frecventa de 1.800 MHz. Este exact ceea ce urmareste RomTelecom, care nu a contestat licentele din 1996.

"Cele doua companii, MobilRom si MobiFon, nu au primit licente de operare in sistemul DCS 1.800. Noi nu le-am dat nici canalele de operare in banda de 1.800 Mhz, pentru ca nu au facut nici o cerere in acest sens", a spus Sergiu Iliescu, presedintele ANCI, citat de Mediafax. Conform contractului din 1998, cei doi operatori puteau incepe sa utilizeze canalele in DCS 1.800 de la 1 august 2000, ceea ce justifica si "iminenta pericolului" invocata in contencios administrativ de catre RomTelecom. Potrivit unor surse din piata, cel putin una dintre cele doua companii ar fi investit deja milioane de dolari in echipamente care sa-i permita sa opereze pe frecventa de 1.800.

Presedintele ANCI spune ca agentia a atacat cu recurs decizia Curtii de Apel. "Cererea de suspendare a licentelor nu este valabila pana la judecarea recursului", a precizat Iliescu.

Conducerile MobilRom si MobiFon nu au putut fi contacte ieri pentru comentarii, pentru ca, potrivit oficialilor responsabili cu comunicarea, membrii acestora nu se aflau in tara.

Un alt "front" de lupta in telefonia mobila ar putea fi deschis daca ANCI decide sa acorde o a doua licenta in DCS 1.800, operabila de la 1 ianuarie 2003, Societatii Nationale Radiocomunicatii. Deja disputa asupra acordarii acestei licente fie direct, fie prin licitatie s-a mutat in Parlament. Radu Moldovan spune insa ca, din punctul de vedere al RomTelecom, nu exista nici o legatura intre litigiul cu ANCI pe marginea licentelor Connex si Dialog si acordarea unei a doua licente pe frecventa de 1.800, problema asupra careia oficialii RomTelecom nu au de facut nici un comentariu.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO