Prima pagina

Cota unica mareste prin ricoseu autonomia locala

Cota unica mareste prin ricoseu autonomia locala
28.02.2005, 00:00 10

Decizia Guvernului de a majora veniturile alocate bugetelor locale de la bugetul de stat acopera pe termen scurt golurile de venituri aparute ca urmare a cotei unice si intareste pe termen lung autonomia locala. Cand vor iesi la lumina salarii mai multe si mai mari, iar baza de impozitare va creste, primariile si consiliile locale vor avea cu 30% mai multi bani decat acum numai din impozitul pe venit.
In prima luna a anului, printre primele semnale primite ca urmare a introducerii cotei unice s-au numarat profetiile "negre" ale unor primari: spitalele raman fara bani de medicamente, nu mai sunt bani de investitii, scolile vor avea de suferit. Reducerea impozitului pe venit la 16% a redus in primul rand veniturile la bugetele locale.
Asa incat ceea ce trebuia facut practic inca de la introducerea cotei unice, la sfarsitul lunii decembrie, s-a facut acum, si in mare graba: alocarile de la bugetul de stat din impozitul pe venit catre bugetele locale cresc de la 63% la 82%, a hotarat Guvernul la sfarsitul saptamanii trecute prin ordonanta de urgenta.
Astfel, primariile oraselor sau comunelor vor avea la dispozitie 47% din impozitele platite de cei care isi desfasoara activitatea pe teritoriul acestora, fata de 36% anterior, iar la bugetul judetului vor merge 13% din impozitele incasate, fata de 10% anterior.
Iar cum timpul preseaza, decizia va intra in vigoare chiar din luna februarie, la cinci zile de la incheierea lunii, banii urmand sa fie virati in conturile autoritatilor locale.
Majorarile de impozite facute pentru echilibrarea bugetului  - dublarea impozitului la microintreprinderi, deja facuta, cresterea la 10% a impozitelor pe castiguri de actiuni, din dobanzi, introducerea impozitelor pe tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice -  aduc venituri doar la nivelul bugetului de stat.
Ca urmare, aceasta ajustare era cea de-a doua miscare necesara a Guvernului pentru a acoperi golurile create de cota unica la buget.
Prin aceasta masura guvernul accepta faptul ca majorarea bazei de impozitare nu este suficient de rapida pentru a acoperi minusurile din venituri?
"E greu sa te astepti ca economia subterana poate sa iasa la suprafata intr-un termen atat de scurt. E vorba de un decalaj care trebuie acoperit. Dar trebuie spus ca este o masura adoptata din mers, ca si celelalte de pana acum. Nu stiu cate astfel de masuri sunt precedate de studii de impact", spune Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata.
Vestea este buna pentru cele peste 20 de primarii care au emis obligatiuni in valoare de circa 1.000 de miliarde de lei (25 mil. euro) si in linie chiar cu cerintele unor primari din mari orase (precum Timisoara), care au cerut ca la bugetul local sa ramana mai mult din impozitele incasate.
Conform proiectului de buget pentru 2005, transferurile catre bugetele locale din impozitul pe venit este de 1,8 miliarde de euro, iar cel din incasarile din TVA este de 3,2 miliarde de euro. Pe primele 11 luni ale anului trecut, veniturile bugetelor locale au fost de 3,5 miliarde de euro, din care 2,6 miliarde de euro au provenit de la bugetul de stat, din impozitul pe venit si TVA.
Pe termen lung, aceasta majorare substantiala a prelevarilor la bugetul local va avea ca efect o crestere a veniturilor. Acum, veniturile sunt mai mici, dar cand vor reveni, ca urmare a majorarii bazei de impozitare, la nivelurile anterioare, autoritatile locale vor dispune de sume mult mai mari.
Pe de alta parte, aceasta va duce la majorarea disparitatilor intre zonele urbane foarte puternice si zonele mai sarace din tara.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO