Prima pagina

Cota unica, o lectie pentru negocierea salariului

Cota unica, o lectie pentru negocierea salariului
05.01.2005, 00:00 24



Cota unica a produs fierbere printre salariati, care asteapta salarii mai mari, si i-a incitat pe oamenii de afaceri, care isi fac planuri in ce sa investeasca sumele care le vor ramane ca urmare a reducerii taxelor.
Nivelul ridicat al contributiilor de asigurari sociale ramane insa un obstacol in calea "iesirii la suprafata" a salariilor mari, adica a platirii contributiilor la valoarea reala a salariilor. Mai degraba vor iesi la lumina veniturile celor care lucreaza independent: arhitecti, notari, experti contabili, avocati, care ar putea sa prefere sa plateasca 16% in loc de 40%, si sa nu-si mai asume riscul de a fi declarati evazionisti. Dar aceasta se va intampla numai daca controalele fiscului vor deveni mai eficiente. La fel si in cazul salariilor mici platite la negru in industria textilelor de exemplu: acestea vor iesi la lumina doar daca angajatorii vor avea drept impuls nu numai reducerea impozitelor, ci si amenintarea unor controale mai dure ale Inspectiei Muncii.
Dar nu toti salariatii vor avea de castigat, ci doar cei care si-au negociat salariile in suma bruta. Printre acestia se vor numara evident bugetarii.
Salariatii din sectorul privat care au contracte incheiate pe sume nete vor ramane cu aceleasi venituri sau isi vor imparti castigurile cu angajatorii. Negocierea salariului brut este o practica adusa aici in principal de investitorii straini. Marea majoritate a angajatilor priveste cu indiferenta daca salariul este fixat la o valoarea bruta sau neta, considerand ca important este suma de bani primesc in mod efectiv, dar astfel de situatii arata ca importanta este de fapt salariul brut, care include
"Cred ca vor animozitati, vor fi nemultumiri, pentru ca exista chiar in interiorul aceleiasi industrii oameni platiti cu salarii brute si oameni platiti cu salarii nete. In cazul nostru, toate sumele sunt brute, deci majorarile vor merge in totalitate la salariati", afirma Mugurel Ceraceanu, director general al companiei de asigurari Asiban.
Intr-adevar, in companiile de asigurari, in banci si in general in companii multinationale, salariile se negociaza de obicei brut. Venitul mediu al acestor salariati fiind impozitat la cele mai inalte cote, castigurile la salariul net va fi intre 10-20%.
Exista insa si companii multinationale care platesc salariile nete.
"In cazul companiei Oriflame, surplusul de fonduri provenite din reducerea impozitelor va fi alocat pentru investitii in marketing si publicitate. Salariile vor creste anul viitor cu circa 20%, dar nu datorita introducerii cotei unice, intrucat in cadrul companiei se negociza salariul net", a afirmat Monica Tatoiu, director general al companiei de cosmetice Oriflame Romania.
Ea este de parere ca reducerea ponderii economiei subterane, ca urmare a introducerii cotei unice, va duce la o crestere a creditului de consum si in final o scadere a dobanzilor la creditele de consum.
La fabrica de mobila Alprom salariile au fost negociate brut.
"Noi negociem salariile brute, ceea ce inseamna ca introducerea cotei unice va duce la o crestere a vaniturilor pentru angajati. In ceea ce priveste beneficiile provenite din reducerea impozitului pe profit, fondurile vor merge catre investitii in tehnologii noi in principal pentru protectia mediului si in productie", a spus Dumitru Petcu, director general al producatorului de mobila Alprom Romania.
Cu 3.500 de angajati, compania Alprom are o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro. Petcu a mai spus ca firma pe care o conduce s-a confruntat in ultimii ani cu o puternica migratie a fortei de munca in strainatate.

"In jur de 100 dintre angajati au parasit compania in ultimii doi ani pentru a merge la munca in strainatate. Sper ca o data cu majorarea salariilor aceasta migratie sa se mai diminueze", a mai spus Petcu.
Muncitorii de la Petromidia vor castiga la salariul net circa 10-15%.
"Aplicarea cotei unice de 16% este cu siguranta o masura benefica. In cazul Rompetrol Rafinare Petromidia, venitul lunar net al muncitorilor, fara a include personalul administrativ, este de circa 430 dolari, in timp ce efortul fiscal al companiei se ridica la 980 dolari. La nivelul tuturor companiilor din grupul Rompetrol, media acestui efort este de 810 dolari. Dupa aplicarea cotei unice de 16%, veniturile muncitorilor vor creste probabil cu 50 - 60 dolari, iar efortul fiscal al societatii va scadea cu o suma echivalenta, ceea ce inseamna cu circa 12 -15%. La nivelul intregii companii, totusi trebuie sa tinem seama ca ponderea cheltuielilor cu salariile este de 2%. Un alt efect care s-ar putea produce asupra bugetului companiei pe 2005 este o posibila crestere a consumului de carburanti, si deci a vanzarilor noastre de carburanti. Insa, nu pot cuantifica acum acest efect de crestere", a declarat Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului petrolier Rompetrol.
Micsorarea drastica a impozitelor pentru profesiile liberale va fi impuls pentru declararea integrala a veniturilor, dar numai daca si evaziunea va fi pedepsita mai aspru.
"Cota unica devine un cost de oportunitate pentru cei mai multi care practica profesiile liberale si nu au platit impozite, pentru a iesi din zona neagra si gri a economiei in cea alba. Introducerea cotei unice va trebui dublata de o inasprire a pedepselor pentru evazionisti, altfel colectarea nu va fi imbunatatita. Va creste gradul de conformare voluntara", este de parere Gabriel Biris, avocat specializat in legislatie fiscala in cadrul firmei de avocatura Salans.
Maria Grapini, presedinte al producatorului de lenjerie Pasmatex Romania, spera la reducere a muncii la negru in industria de textile.
"In industria de textile, cota unica de 16% ii va determina pe patroni sa inregistreze carti de munca si sa nu mai acorde salarii la negru. Potrivit unor estimari, munca la negru se ridica la circa 40% la nivel de ramura", afirma ea.
Grapini apreciza ca un efect benefic al introducerii cotei unice este si reducerea concurentei neloiale.
"Nimeni nu se poate plange de acesta cota unica de impozitare. Pentru conducerea unei companii este un lucru bun ca salariatii vor castiga mai bine, vom avea oameni mai motivati astfel. La nivel intern, Braiconf a marit salariile in luna noiembrie cu peste 20 de procente. Problema mea nu este cu valoarea impozitelor, insa, cat cu nivelul crescut al fiscalitatii. Darile in valuta catre stat pentru ultima perioada au influnetat foarte mult exporturile, asa ca noi cautam o solutie de a ne mentine pe piata la acelasi nivel", spune Anica Nisioi, directorul general al producatorului de camasi Braiconf.
Ce vor face insa companiile cu banii ramasi din reducerea impozitelor?
Dan Ostahie, presedintele grupului Altex, care face in principal comert cu electrocasnice, considera ca reducerea fiscalitatii reprezinta un stimul pentru investitii. "Companiile romanesti au nevoie de investitii in dezvoltare pentru a fi macar pe picior de egalitate cu cele din Comunitate in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana".
El este de parere ca efectele reducerii impozitelor se vor simti mai puternic incepand din anul 2006.
Oricum, mai spune Ostahie, este foarte important ca reducerea impozitelor sa fie dublata de o stabilitate macroeconomica in pastrarea indicatorilor privind inflatia si deficitul bugetar.
"Unele dintre companiile mici si foarte mici vor prinde curaj si isi vor dezvolta activitatea pe baze stiintifice. Daca pana acum au fost descurajate de fiscalitatea ridicata, certitudinea intrarii tarii in Uniunea Europeana va determina aceste companii sa incerce sa isi stabilizeze afacerea, iar reducerea fiscalitatii va determina iesirea lor definitiva din zona gri".
Unul din patronii European Drinks vede investitii mai mari.
"In mod normal, productia si investitiile ar trebui sa creasca puternic cum s-a intamplat in cazul Rusiei, dar efectul depinde si de evolutia preturilor la energie si de alti factori.In plus, CAS - ul (contributia de asigurari sociale -n.red.) este foarte mare in Romania, este cu mult prea mare fata de piata comuna", a afirmat Ioan Micula, presedintele European Drinks.
zf@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO