Prima pagina

Creatorul euro: solutia pentru temperarea fluctuatiilor valutare este o moneda globala

06.01.2004, 00:00 27



Robert Mundell, celebru laureat al premiului Nobel pe economie si unul din parintii monedei unice europene, a facut apel catre guvernele marilor puteri mondiale pentru a adopta o moneda internationala, solutie considerata necesara pentru a tempera puternicile fluctuatii valutare.



Intr-un interviu acordat cotidianului francez Liberation, Mundell a aratat ca odata cu consolidarea monedei euro si cresterea fluctuatiilor acesteia fata de dolar, SUA, Europa si puterile asiatice trebuie sa-si uneasca fortele pentru a crea un nou sistem monetar international. Aceasta solutie nu inseamna, totusi, renuntarea la euro si dolar. "SUA si Europa isi vor pastra monedele. Noua deviza internationala va fi folosita in special pe marile burse internationale, pentru miscarile de capital si in tranzactii comerciale," a precizat Mundell.



Viziunea lui Mundell, desi la prima vedere controversata si greu de pus in practica, s-ar dovedi extrem de utila in contextul in care fluctuatiile de pe pietele valutare aduc pierderi semnificative companiilor si guvernelor.



De formatie economist, Mundell a fost unul din artizanii monedei euro si a facut parte, in 1972, din grupul care a dat nastere uniunii monetare si economice. Ideea unei devize internationale nu este insa noua. La conferinta de la Bretton Woods din 1944, unde s-au pus bazele unor insitutii internationale, precum FMI, mai multe tari au propus crearea unei monede globale.



Anul 2003 a fost unul destul de zbuciumat pentru pietele valutare, cu fluctuatii care au dus moneda europeana la noi maxime fata de dolar. In sedinta de luni, moneda europeana a mai urcat la o noua maxima, dupa ce in 2003 a avansat cu aproape 17% fata de dolar. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO