Prima pagina

Credit ING Bank de 190 mil. euro pentru Termoelectrica

06.09.2004, 00:00 10

Banca olandeza ING Bank a castigat licitatia pentru acordarea unui credit de 190 milioane euro producatorului de energie termica si electrica Termoelectrica, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate afacerii. Destinatia fondurilor este rambursarea unui credit contractat de la stat, care a fost folosit pentru plata unei alte datorii - emisiunea de obligatiuni din 2001.
"Oferta ING Bank a fost selectata castigatoare in cadrul licitatiei, banca urmand sa acorde banii societatii Termoelectrica pana la finele lunii septembrie in baza unui credit pe cinci ani, din care doi ani perioada de gratie", au spus sursele citate. Finantarea este garantata integral de catre stat.
Contactati de Ziarul Financiar, oficialii Termoelectrica nu au dat nici un raspuns pana la inchiderea editiei.
ING Bank este una dintre bancile internationale cu expunere mare fata de companiile de stat romanesti, printre companiile creditate numarandu-se Termoelectrica sau Electrica.
Termoelectrica a primit oferte pentru acordarea creditului de 190 milioane euro din partea a opt banci si consortii bancare, atrase de garantia oferita de stat la finantarea companiei: Citibank - Deutsche Bank (care au avansat doua oferte - subscris integral si credit sindicalizat), Raiffeisen Bank - Alpha Bank - Calyon (o oferta de credit sindicalizat), ING (oferta pe cont propriu pentru credit subscris integral), JP Morgan - ABN Amro, consortiul ING - Bank of Austria Creditanstalt (cu doua oferte - subscris si sindicalizat), Credit Suisse First Boston, Mizuho Bank, respectiv Depfa Bank.
Ulterior, pe lista scurta, oficialii Termoelectrica au retinut numai ofertele depuse de catre ING (pe cont propriu), cea a consortiului format din bancile Citibank si Deutsche Bank, respectiv a consortiului Raiffeisen - Alpha Bank - Calyon.
Termoelectrica a facut o cerere de oferte din partea bancilor pentru a obtine finantarea, in care a indicat ca prefera o rambursare a imprumutului in cinci ani, din care doi ani perioada de gratie (in care se platesc numai dobanzile aferente).
Dupa plata sumei datorate statului roman in contul creditului angajat de 6.700 mld. lei (163 mil. euro), Termoelectrica va putea folosi fondurile ramase (circa 25 mil. euro) pentru achizitia de gaze sau pacura.
Termoelectrica s-a imprumutat de la stat in acest an pentru plata titlurilor din emisiunea de obligatiuni lansata in 2001 si ajunsa la scadenta in iunie. Compania a lansat in 2001 o emisiune de obligatiuni, in valoare de 150 mil. euro, pentru finantarea importurilor de titei, pacura, carbuni si gaze, finantarea fiind contractata de asemenea cu garantia statului.
Dupa o puternica restructurare a activitatilor in ultimii doi ani, Termoelectrica are o situatia financiara din ce in ce mai grea, avand de achitat in acest an rate la banci de 244 mil. euro, potrivit raportului administratorilor. Compania inregistra la finalul anului trecut pierderi istorice de 266 milioane de euro si creante de 11.000 miliarde de lei (peste 270 milioane de euro). Datoriile companiei depaseau un miliard de euro la aceeasi data, potrivit raportului administratorilor.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO