Prima pagina

Cresteri record pe piata auto in prima luna din an

Cresteri record pe piata auto in prima luna din an

Click pentru imaginea intreaga

07.02.2008, 19:30 18

Caderea brusca a leului si a bursei si inrautatirea, cel putin la nivel de perceptie, a climatului economic nu i-a speriat deloc pe cumparatorii de masini. Achizitiile de automobile, care se fac majoritatea in leasing sau pe credit, sunt unul din cei mai importanti indicatori ai increderii consumatorilor in economie. Principalii jucatori de pe piata auto locala au inregistrat in prima luna a anului cresteri record, chiar si de peste 100%, in comparatie cu luna ianuarie a anului trecut, in conditiile in care oficialii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor din Romania estimeaza pentru anul in curs o crestere a pietei auto de doar 5%, la aproximativ 390.000 de unitati. Renault, cea mai bine vanduta marca de import din ultimii ani, a inregistrat in luna ianuarie vanzari de 1.849 de unitati, in crestere cu peste 55% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut. Romcar, importatorul Ford pe piata locala, a inregistrat vanzari de 1.682 de unitati in luna ianuarie, in crestere cu peste 200% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, cand vanzarile au atins un nivel de 839 de unitati. In 2008 vanzarile Ford pe piata locala se vor aprecia cu aproximativ 20%, la peste 26.000, potrivit oficialilor importatorului. "In 2008 piata nu va mai fi la fel de puternica precum a fost anul trecut. Scaderea ritmului de crestere va fi determinata atat de noua taxa de poluare, cat si de evolutia cursului de schimb a leului in raport cu euro. Noua taxa insa nu va influenta semnificativ vanzarile automobilelor premium", a declarat pentru ZF Michael Grewe, CEO si presedinte al Mercedes-Benz Romania. Mercedes-Benz Romania, reprezentantul pe piata locala al marcilor grupurilor Daimler, Chrysler si a utilitarelor Mitsubishi Fuso, a inregistrat in prima luna a acestui an vanzari totale de 534 de unitati, in crestere cu 189% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
Opel a comercializat in ianuarie 1.259 de unitati, in crestere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce Chevrolet a punctat o majorare de aproape 16%, la 561 de unitati.
"Este prea devreme sa ne pronuntam asupra influentelor pe care le va avea noua taxa auto, care va intra in vigoare la 1 iulie. Aceasta ar putea determina un efect de "pre-buying" in primele sase luni ale anului, care cumulate cu programul de reinnoire a parcului auto sa avantajeze vanzarile de automobile noi. Piata din Romania are inca potential de crestere", a declarat pentru ZF Alfred Suter, directorul general al General Motors Southeast Europe. Toyota Romania, importatorul marcilor Toyota si Lexus pe piata locala, a inregistrat vanzari de 799 de unitati in prima luna a acestui an, in crestere cu peste 60% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.
"In 2008 vanzarile Toyota pe piata locala vor creste cu 30% pe fondul dezvoltarii retelei", a declarat Mihai Bordeanu, directorul de marketing al Toyota Romania.
Pentru acest an reprezentantii Toyota Romania estimeaza o crestere de 10-15% a pietei totale si de 20-30% a importurilor. In 2007, taxa de prima inmatriculare a ajutat cresterea vanzarilor de automobile noi. Principalul factor care va determina in continuare cresterea pietei, il reprezinta gradul scazut al motorizarii din Romania.
Vanzarile AutoItalia, importatorul pe piata locala a marcilor Grupului Fiat si al marcii SsangYong, s-au apreciat in luna ianuarie cu peste 130% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, la 1.466 de unitati. Fiat a inregistrat pe piata locala o crestere de 125% a vanzarilor de autoturisme, la 682 de unitati si de peste 160% in cazul utilitarelor Fiat Professional, la 760 de unitati. "Ritmul de crestere ridicat se datoreaza noilor modele lansate in 2007, precum si a prezentei in toate segmentele de piata, dar si a retelei de dealeri", a declarat Herbert Stein, presedintele grupului AutoItalia.
Contrar trendului actual al pietei, Trust Motors, importatorul Peugeot pe piata locala a inregistrat vanzari de 706 unitati, in scadere cu 12% fata de aceeasi luna a anului trecut.
Vanzarile Mazda in luna ianuarie au atins nivelul de 148 de unitati, in crestere cu 678% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO