Prima pagina

CSA cere in justitie lichidarea Grup AS

14.01.2003, 00:00 29

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va cere astazi instantei intrarea in lichidare a companiei de asigurari Grup As, au spus pentru Ziarul Financiar surse din cadrul CSA.
"Politica de redresare a companiei n-a dat rezultatele scontate, asa incat nu mai era alta solutie. Noul actionar s-a angajat sa investeasca 3 mil. $, dar in companie n-a intrat decat un milion $", au afirmat sursele citate pentru Ziarul Financiar.
Grup As, careia CSA ii retrasese deja, in decembrie anul trecut, dreptul de a emite polite, este prima companie " de talie" pentru care CSA cere lichidarea. O astfel de masura s-a mai aplicat, anul trecut, doar pentru ADAS, care insa avea afaceri insignifiante.
Printr-o politica agresiva de vanzare a politelor de asigurari - mai ales cele auto - la preturi mai joase decat concurenta, sub nivelurile tehnic admisibile,  compania a ajuns, intre 1997 si 2000, la o cota de piata de 4% din piata asigurarilor generale fata de 0,03% initial. Astfel, Grup As era la un moment una din primele cinci companii de pe piata asigurarilor generale.
Insa riscurile asumate n-au mai putut fi administrate, compania s-a inglodat in datorii, iar anul trecut in ianuarie CSA a cerut un plan de redresare.
In primavara a fost a aparut dintr-o data numele unui salvator: Bogdan Gheorghiu, un om de afaceri de 31 de ani care se declara milionar in dolari.
El detine actiuni la Romtehnoinvent (care se ocupa de masuratori de cadastru si geodezie) si fabrica de conserve Scandia Romana. Gheorghiu a subscris atunci  impreuna cu Romtehnoinvent 100 de miliarde lei la capitalul Grup As, dar a varsat numai 33 miliarde, urmand sa mai verse inca doua transe-in noiembrie 2002 si ianuarie urmator, care n-au mai venit.
Compania avea la jumatatea anului trecut peste 200.000 de polite emise si active totale de 92 miliarde lei. Ce vor face acum asiguratii Grup AS?
"Daca au polite in vigoare iar evenimentul asigurat nu s-a intamplat, vor primi banii inapoi de la companie (din lichidarea activelor-n.red.). Daca au daune de incasat, vor fi despagubiti din activele companiei, dupa lichidarea acesteia. Doar pentru acestia din urma, daca nu vor ajunge banii, va intra in functie Fondul de protejare a Asiguratilor", au explicat sursele din CSA.
O situatie speciala va fi pentru cei care n-au fost asiguratii Grup As, dar au de cerut daune de la aceasta companie: cei care au fost accidentati de detinatorii de polite RCA emise de Grup AS.
"O sa incercam sa obtinem o hotarare judecatoreasca generica, prin care toti acestia sa-si poata acoperi pagubele. Daca nu se va putea, va trebui ca fiecare sa obtina o hotarare judecatoreasca in aceste sens", au mai explicat sursele citate.
Comentat ieri de Ziarul Financiar, Adrian Lazar, directorul general al Grup As, nu a comentat cererea CSA de lichidare a firmei.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO