Prima pagina

Cu 5.000 de dolari pe luna, sefii nostri sunt mai scumpi decat ai lor

29.01.2003, 00:00 16

Ca sa castigi bine nu mai trebuie sa pleci din tara. E suficient sa ajungi intr-o pozitie de top management si atunci te vor invidia chiar si colegii tai de pe aceeasi scara ierarhica din tarile vecine. Si asta pentru ca salariul unui manager de varf din Romania ajunge, in medie, la 65.000 de dolari pe an (5.400 de dolari pe luna), peste nivelul din Cehia, Ungaria si Slovacia. Singurii care ne bat la acest capitol sunt top managerii polonezi care au un venit de aproximativ 90.000 de dolari pe an (7.500 de dolari pe luna).
Cel putin asa spun rezultatele unui sondaj realizat de catre compania Hay Group Management Consultant, prin biroul sau din Ungaria. "La realizarea acestui studiu au participat 38 de companii din Romania care activeaza in diverse domenii de activitate. Din totalul firmelor, numai 8% sunt romanesti in totalitate, cele mai multe (60%) provenind din statele Uniunii Europeane si Statele Unite (24%)", a declarat Tamas Hettinger, manager al Departamentului de sondaje Hay Group Ungaria. Cu alte cuvinte, mai degraba multinationalele sunt cele care-si permit sefi atat de bine platiti.
Studiul arata ca, in timp ce in Romania retributia anuala bruta este in medie de 65.000 de dolari pentru pozitiile de top management, in Cehia aceasta se situeaza in jurul valorii de 47.000 de dolari, iar pentru aceeasi pozitie in Ungaria se platesc circa 55.000 de dolari anual.
"Sondajul a aratat ca posturile cu responsabilitati ridicate sunt platite in Romania cu mult peste media pietei, in vreme ce muncitorii si persoanele cu studii superioare sunt subplatite. Piata romaneasca a salariilor este una inca nestructurata, caracteristica economiilor aflate in tranzitie", a mai spus Hettinger. El a adaugat ca in timp ce in Europa Centrala diferentele de salarizare dintre extreme (top manageri si muncitori) sunt din ce in ce mai mici, pentru Romania inca nu se poate vorbi despre acest lucru, cel putin deocamdata.
Salarii comparabile cu cele din zona se inregistreaza la nivelul de middle management (managerii de departamente). Acestia au in Romania venituri brute de circa 18.000 de dolari anual (1.500 pe luna), comparabile cu cele din Cehia - 15.000 de dolari anual (1.200 pe luna) - si cu cele din Ungaria - 19.000 de dolari pe an (1.600 pe luna). Singurii din zona care castiga mai putin sunt managerii slovaci cu un venit anual de aproximativ 12.000 de dolari.
Alti analisti sunt mai sceptici in privinta acestor cifre surprinzatoare.
"Nu neg ca se poate atinge un astfel se nivel de salarizare, dar nu as generaliza. Pot exista situatii in care, in anumite domenii, in anumite sectoare, lucrurile sa stea asa. Dar, pe ansamblu, din studiile pe care le-am facut si noi in zona a reiesit ca in Ungaria si Cehia veniturile sunt mult mai mari decat in Romania pe segmentul de top management", a declarat Radu Manolescu, senior consultant la Target Romania - International Executive Search. In plus, a adaugat el, in Romania nimeni nu gandeste brut, toata lumea vorbeste despre net. "Si asta pentru ca pe nici un angajat nu intereseaza ce taxe plateste compania, ci doar ce primeste in mana", a mai spus Manolescu.
Multe companii romanesti au nevoie de credite pentru a-si finanta afacerile. Nu le ajuta dobanzile mari si nici fiscalitatea, care le ia din ce in ce mai multi bani. Pe langa costurile ridicate ale imprumuturilor fac viata grea si conditiile de acordare a imprumuturilor. Chiar daca in unele cazuri dobanzile au devenit mai convenabile, costul real al creditului este umflat de comisioane, asigurari si garantii.
Studiul Hay estimeaza ca anul acesta salariile brute in Romania vor creste in medie cu 18,2%, in conditiile in care companiile repondente au prevazut un nivel mediu al inflatiei de 16,9%.
Cea mai mare crestere, de 18,7% este estimata pentru middle management si pentru personalul cu studii superioare, in timp ce pentru nivelul de top management media cresterii salariale este de 17,9%.
La nivelul tarii, cel mai bine sa castiga in Bucuresti. Aici salariile sunt cu 15,3%  mai mari decat media pietei, in timp ce salariile din provincie sunt cu 37,7% sub medie. "Deocamdata acest studiu a fost realizat numai pe doua zone: Bucurestiul si ceea ce se afla in afara Bucurestiului. Clientii nostri, in special cei din zona Timisoarei, ne-au sugerat sa facem acest studiu si pe regiuni. Speram ca de anul viitor sa facem si analiza regionala", a declarat reprezentantul Hay, companie cu sediul central la Philadelphia, care colaboreaza cu Fortune 500 si realizeaza cercetari in cooperare cu Universitatea Harvard.
Potrivit studiului, exista posturi care sunt platite peste medie, precum cele din marketing, administratie si finante, dar si posturi subplatite - cele din domeniul productiei si al asigurarii calitatii.
Un capitol aparte al analizei realizate de Hay Group Management Consultant se refera la beneficii - celebrele "avantaje" pe care Fiscul vrea sa le impoziteze de anul acesta. Si aici, Romania face figura aparte, aceste avantaje fiind de fapt o forma mascata de salarizare, la adapost de taxe.
"S-a constatat ca, in Romania, rata beneficiilor sociale,  este mai mare decat in celelalte tari din regiune", a mai spus Tamas Hettinger. El a adaugat ca pachetele de beneficii din Romania au ca element specific  plata de catre angajator a unor prime de asigurare, cum ar fi asigurarile in caz de deces, de invaliditate sau asigurarea suplimentara de sanatate.
La nivelul managerial de varf, pe primul loc in topul beneficiilor se afla masina de companie. Aceasta este urmata de telefoane mobile, cursuri de formare profesionala, asigurare de calatorie si cantina.
In ceea ce priveste pozitiile de middle management, cele mai populare beneficii sunt telefoanele mobile, autoturismele, urmate de de formare profesionala, asigurari de calatorie si cantina. Personalul de birou si muncitorii primesc in principal alocatii de hrana - tichete de masa.
Si totusi, ce se va intampla din momentul in care Fiscul isi va lua partea din toate aceste avantaje?
"Deocamdata, nu se inregistreaza nici o schimbare la nivelul pachetelor salariale pe care companiile le acorda salariatilor. Daca se va trece la impozitare, companiile vor continua sa acorde beneficii angajatilor, chiar daca tot ele vor fi cele care vor suporta cheltuielile intr-un fel sau altul. Si asta pentru ca, in Romania, toata lumea se gandeste la valoarea neta a veniturilor si o scadere a netului ar demotiva angajatii", spune Radu Manolescu.
Legea impozitului pe venit considera ca avantaje in natura folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii in scop personal, acordarea de produse alimentare, imbracaminte, cherestea, lemne de foc, carbuni, energie electrica, termica, abonamente de radio si televiziune, de transport, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartele telefonice, permise de calatorie pe diverse mijloace de transport, bilete de tratament si odihna, sume acordate pentru distractii sau recreere, cadouri primite cu diverse ocazii. De asemenea, vor fi incluse in baza de impozitare si sumele reprezentand contravaloarea folosintei unei locuinte in scop personal si a cheltuielilor de intretinere, cazarea si masa acordate in unitati proprii de tip hotelier, contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii, serviciile medicale acordate angajatilor proprii etc. Zilele acestea urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial normele metodologice de aplicare a legii impozitului pe venit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO