Prima pagina

Cu profesorii in strada, nu poti face fata competitiei din UE

08.10.2004, 00:00 11



Companiile romanesti nu sunt capabile sa reziste concurentei din Uniunea Europeana pentru ca nu acces facil la finantare, cadrul macroeconomic nu este de destul de stabil, au slaba capacitate de inovare, nu dispun de oameni suficient de pregatiti si pentru ca infrastructura este insuficient dezvoltata, explica raportul Comisiei Europene publicitatii dat in aceasta saptamana.



De exemplu, faptul ca profesorii sunt atat de prost platiti incat au trecut la demonstratii de masa, arata ca educatia, deci formarea resurselor umane, are de suferit.



"Adaptarea sistemului educational la nevoile pietei muncii este o provocare majora. Cu un nivel de 3,4% din PIB (1,8 miliarde euro), cheltuielilor publice pentru educatie raman la un nivel redus, dar stabil. Imbunatatirea accesului la educatie de calitate in termeni de resurse materiale si calificare a cadrelor didactice este o necesitate", noteaza Comisia Europeana in raportul sau.



Companiile nu dispun de oameni bine pregatiti, adica de capital uman, dar nici de capital fizic. "Au crescut investitiile companiilor, dar investitiile straine directe per capita raman la un nivel redus", afirma raportul. Intr-adevar, din cauza intarzierii restructurarii si privatizarii, stocul de investitii straine directe este in Romania de opt ori mai redus decat in Ungaria sau Cehia.



"Calitatea infrastructurii este in crestere, dar este in continuare o mare nevoie de investitii. Infrastructura de transport ramane neadecvata, desi drumurile publice au fost imbunatatite si au fost facute investitii semnificative in constructia de autostrazi", se afirma in raport. Care atrage aici atentia asupra cazului Bechtel: "Pentru a asigura finantare de calitate, este necesara clarificarea prioritatilor in domeniul constructiei de autostrazi si respectarea unor proceduri de achizitie transparente si deschise (mai multor participanti -n.red)".



Raportul remarca extinderea restructurarii in sectoare "sensibile", dar in acelasi timp constata ca este departe de a fi completa. Sectoarele considerate a fi aproape restructurate sunt bancile, productia de imbracaminte, de mobila si de masini electrice. In siderurgie, ajutoarele de stat raman un punct critic. Cel mai mult de facut ramane in continuare in sectorul minier si la calea ferata, dar si in energie. "In ciuda unor progrese, reforma in sectorul energetic ramane taraganata si inegala", afirma raportul. Nici in agricultura situatia nu este mai roza. "Sectorul este marcat de un grad inalt de somaj ascuns si de acuta lipsa a echipamentelor moderne de productie. Aceasta duce la un nivel scazut al productivitatii, la venituri reduse si la capacitate slaba de investire".



O alta sursa de avertismente ale Uniunii Europene la adresa administratiei romane este implicarea in economie. "Cu toata liberalizarea pietei si privatizarea



din ultimii ani, statul continua sa influenteze operatiunile companiilor. Stergerea sau reesalonarea datoriilor raman la ordinea zilei, nu neaparat pentru companii care urmeaza sa fie privatizate, dar si pentru entitati pentru care nu se pune problema sa fie privatizate", afirma raportul.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO