Prima pagina

Cum au intrat pe piata, ce afaceri fac si cum vad clinicile private viitorul serviciilor medicale

20.05.2004, 00:00 109


In Romania nu exista date oficiale privind activitatea spitalelor si clinicilor private. Ministerul Sanatatii are doar o lista cu numarul lor, dar nu urmareste evolutia pacientilor, cifra de afaceri, consultatiile sau interventiile chirurgicale facute. Conform datelor de la Centrul de Statistica al Ministerului, exista in acest cinci spitale private, din care unul in Bucuresti, care au 63 de paturi, mai putin cu 20% fata de anul anterior. Eficienta mai mare a sectorului privat se vede din numarul mediu de zile de spitalizare: sub 4 zile, fata de 9 zile in sectorul public. Clinici private sunt 168 si centre medicale private 113. Un sfert din policlinile private sunt in Bucuresti si tot aici jumatate din centrele medicale private. Pentru ilustrarea afacerilor clinicilor/centrelor medicale private, am cautat date despre cele mai mari/mai cunoscute, care au o pondere mai mare pe piata. Din cauza faptului ca fiecare din jucatori s-au aratat foarte reticenti in a-si indica principalii competitori (asta aratand competitia acerba) si a lipsei unor date oficiale, este posibil ca unele centre/clinici mari sa nu fie trecute in revista.



Medicover: Inclinam catre un parteneriat


Ce se va schimba pentru furnizorii de asigurari medicale private ca urmare a aparitiei legii asigurarilor de sanatate?


Vor coexista trei activitati, explica Gabriel Ionescu (foto), director general al companiei.


Serviciile de sanatate oferite pacientilor din vecinatate, care n-au abonament si vin ocazional, contractele conform legislatiei muncii, abonatii si, noutatea, clientii trimisi de companiile de asigurari private.


"Cea mai mare parte a politelor va fi cumparata de catre companii pentru angajatii lor, care vor cumpara in continuare si abonamente la clinicile private. Companiile vor deveni tot mai constiente ca ca este vorba de o investitie, nu de un cost. Este o investitie pentru angajatii lor care plateste loialitatea si performanta", sustine Ionescu.


Medicover are trei optiuni.


"Sa ramanem cum suntem, cu cele patru componente amintite si sa furnizam servicii pentru mai multe companii de asigurare. Sa formam noi o companie de asigurari si sa facem echipa impreuna, furnizor-asigurator. Sau sa facem un parteneriat cu o firma de asigurari. Pe termen lung, fezabila este a treia optiunea, adica incheierea unor parteneriate".


"La asigurari medicale secretul este preventia, controlul. Daca ai un control bun, un act medical bun, facut la timp, este bine pentru toata lumea: pacient, companie de asigurari, furnizor", mai spune Ionescu.


Spre deosebire de alte afaceri, in asigurarile medicale private e bine sa ai cat mai putini pacienti, adica bolnavi. Oamenii platesc pentru a ramine sanatosi, iar in cazul in care totusi se imbolnavesc, sa devina sanatosi cat mai repede cu putinta.


"Treaba nu este sa te lauzi cu clientii tai bolnavi. Cu cat ai mai multi bolnavi, inseamna ca ai facut o treaba mai putin buna in a-i pastra sanatosi", explica Ionescu.


Medicover estimeaza ca detine circa 33% din piata serviciilor medicale private din Bucuresti. "Avem acum circa 18.500 de abonati, din care 3-4000 in provincie. Doar 5% din abonatii companiei sunt clienti individuali. Cea mai mare parte, adica 95%, sunt angajati ai unor companii.", spune Ionescu.


Care este potentialul pietei de asigurari private medicale?


"Pai din ziare am citit ca sunt 1,6 milioane de romani care detin o polita de asigurare de viata. Acesti oameni vor fi interesati de o asigurare de sanatate privata, adica vor fi interesati de starea lor de sanatate. Pentru 2005, estimez dublarea pietei de servicii de furnizare de servicii medicale private. Oamenii au inceput sa inteleaga ce inseamna beneficiile unui sistem privat. In 97-98 faceam 10-15 vizite la o companie. Acum ii convingem mult mai usor", afirma Ionescu.


"In 2005 aceasta afacere nu va creste foarte repede. Dar din 2005-2006 incolo va fi o creste exponentiala, pe masura ce oamenii vor vedea ca au servicii mai bune in sistemul privat. Competitia va creste pe piata. Vor exista patru cinci mari firme de asigurari care lansa produse pe aceasta piata. Competitia va face ca aceste centre medicale de apartament sa dispara".


Ce se va intampla cu sistemul public? "Sistemul public trebuie sa furnizeze un minim de servicii medicale, in spiritul solidaritatii sociale".


Cel mai mare furnizori de servicii medicale private din Romania este in acest moment Medicover, care a avut o cifra de afaceri de 7,7 milioane de euro anul trecut. Compania detine 4 policlinici si 7 puncte medicale in Bucuresti, Focsani, Constanta si Cluj, este intr-o retea de parteneriat cu 36 de policlinici in toate judetele si intentioneaza sa deschida inca trei puncte in Bucuresti si in tara.


Medicover are 200 de angajati, din care 60 de doctori. Medicover este detinuta de grupul suedez de servicii medicale Medicover, care mai are activitati in Europa Centrala si de Est. Compania este listata la Bursa din Stockolm. De anul acesta, divizia de laboratoare, Medicover Rombel, s-a separat si-a schimbat numele in Synevo.



UMC: Estimam 200.000 de asigurati in primul an


Centrul Medical Unirea opereaza in acest moment 3 centre medicale, iar in septembrie vor fi deschise inca doua policlinici. UMC are 9 cabinete on site la sediile clientilor mari. UMC opereaza si o retea de centre medicale private in toata tara, UMC Net, cu peste 70 centre medicale. Investitiile UMC sunt de 3,5 mil Euro. Actionarul principal este dr. Enayati Wargha, Medicul Ambasadei Germaniei.


* Cum se va implica compania pe piata asigurarilor private de sanatate ?


"UMC va continua sa dezvolte activitatea de baza, abonamentele de sanatate. In acest moment nu intentionam sa deschidem locatiile noastre catre companiile de asigurari ca simpli furnizori de servicii medicale. Un eventual parteneriat in zona asigurarilor private de sanatate face parte din planurile noastre de viitor.


Probabil in urmatorii ani vom asista la asezarea pietei si structurarea ei pe cele trei sisteme clasice intalnite si in Occident: sistemul de stat, abonamente de sanatate si asigurari private", spune Cristian Sas, directorul general al clinicii.


* La cat este apreciata piata asigurarilor private de sanatate pentru urmatorii ani? "In primii ani, un maxim de 200.000 asigurati privat, dar depinde mult si de evolutia furnizorilor de servicii (centre medicale, policlinici, spitale) de pe piata, care in acest moment este caracterizata de o lipsa acuta de facilitati private la un nivel decent de calitate, precum si de coerenta si facilitatile pe care legislatia in materie o va manifesta", explica Sas.


Ce inseamna reteaua UMC si cum functioneaza?


"CMU Net s-a nascut din nevoia companiilor de uniformiza si standardiza unul dintre cele am des intalnite beneficii. In acest moment, CMU Net opereaza cu peste 70 de centre medicale si policlinici din tara, unde se pot adresa abonatii", explica Sas.



Studiu de caz: Ama Medical Plus, ultima investitie de pe piata


Perspectivele de dezvoltare a serviciilor medicale private sunt cantarite de oamenii de afaceri, iar cand acestia se intalnesc cu doctori care vor cu orice pret sa iasa din sistemul de stat, apar clinicile private.


Este cazul clinicii Ama Medical Plus, detinuta de trei medici si un om de afaceri cu cetatenie romano-germana.


Clinica si-a inceput activitatea la 1 martie in urma unei investitii de 750.000 de euro. Urmeaza sa mai fie investite inca cateva sute de mii de euro in radiologie si stomatologie. "Suntem deschisi pentru asigurarile private de sanatate. Oamenii cu bani isi doresc servicii de calitate peste tot. Am facut studii de piata. Grupul tinta sunt oameni cu venituri de peste 500 dolari pe luna. Am discutat si cu societatile de asigurari. Ideea este ca acestea sa faca un pachet pe care sa-l ofere clientilor", spune Gratziela Iorga, managing director al companiei.


Ce inseamna o afacere in sectorul medical? Cum a ajuns un doctor sa intre in afaceri?


"M-am gandit la proiectul asta inca din 2000-2001. Dar abia in ianuarie 2003 am reusit sa gasim finantare si am pus business-planul pe hartie. Finalizarea a fost abia in primavara acestui an, pentru ca a durat neasteptat de mult. a fost cumplit de greu sa gasim terenul. Standardele in domeniul medical sunt foarte dure, exista o suprafata minima pe cabinet, un minim de echipare a cabinetelor, de management al circuitului pacientilor (de exemplu circuitul copiilor nu se poate intersecta cu cel al adultilor). A fost greu sa gasim o cladire. Cladirea era construita pentru birouri. Am refacut-o dupa cerintele unei clinici si dupa standardele care vor fi cerute in 2007: spre exemplu, un cabinet trebuie sa aiba minim 14 metri patrati."


Investitia urmeaza sa fie recuperata in trei ani. Cifra de afaceri estimata pentru primul an de activitate este de 1 milion de euro, iar apoi o crestere cu circa 30% in fiecare an. Profitul operational (exclusiv amortizarea investitiei) este preconizat la 20-30% din cifra de afaceri.


Clinica va avea o capacitate de 1.000 de pacienti pe zi dupa ce vor fi incheiate investitiile. Acum are o capacitate de 600 de pacienti pe zi.


Clinica va lucra pentru inceput cu 50 de doctori, din care 3 medici full-time.


Cu cat vor fi platiti medicii? "De cinci-sase ori mai bine decat la stat, cei care lucreaza full-time si de zece ori mai bine medicii foarte buni care vin colaboratori."


Cum vad medicii dezvoltarea sectorului privat? "Medicii romani sunt reticenti deocamdata cu sectorul privat. Daca lucreaza intr-un spital nu prefera sa treaca in sectorul privat. In prezent, medicii nu sesizeaza si nu realizeaza importanta actului medical desfasurat in cadrul unei intreprinderi, a unei firme. Nu sunt educati sa gandeasca ca si aici poate fi vorba de un business. Sunt oameni studiosi, preocupati de pacienti, mai tehnici, dar nu sesizeaza ca aceasta meserie este, la fel ca si cea de avocat sau de contabil, o meserie liberala, ca ei au drept de libera practica. Avocatii sunt mai patrunsi de acest fapt, imediat se gandesc sa-si deschida un cabinet. Medicii mai putin."


Si faptul ca se lucreaza mult cu plati informale este un impuls pentru aceasta stare de lucruri.


"Pentru multi dintrei ei este foarte comoda pozitia pe care o au acum in spital, chiar daca sunt prost platiti in mod oficial: isi baga plicul in buzunar si nu isi mai pun alte probleme", spune Iorga.


Ce se va schimba pentru medici ca urmare a dezvoltarii sectorului privat?


"Corpul medical va fi mult mai redus de acum in 5-10 ani in spitalele din Bucuresti. Probabil ca din 30 de medici dintr-o sectie vor ramane doar sase. Acum sunt prea multi medici in spitalele din Bucuresti, pentru ca nu este o suficienta presiune din partea managementului spitalelor pentru eficienta. Cine va dori sa practice medicina va mai trebui sa mearga si in provincie. Se va schimba mentalitatea, dar greu. Va fi un proces dureros pentru multi."


Cum vede dezvoltarea spitalelor private?


"Multe din actualele spitale de stat se vor inchide sau vor fi cumparate de catre investitori. Vor exista, la fel ca si in Occident spitale de stat si spitale private. din cele 50 de spitale care sunt acum in Bucuresti, probabil ca un sfert o sa fie privatizate pana in 20110, iar 50% pana in 2015. Un spital nou costa mai mult decat refacerea unui spital existent. Mai ales ca multe dintre ele au deja o infrastructura." Iorga estimeaza ca renovarea unui spital de 150-200 de paturi costa 5 milioane de dolari, iar cu acesti bani poti face un spital de 50 de paturi de la zero.


"De trei ani a inceput sa se simta mai mult nevoia de servicii medicale private. Cred ca a venit momentul pentru aceasta piata. Se simte o efervescenta. In cinci ani vrem sa avem propriul nostru spital privat, in care se va investi peste 3 milioane de euro. Intre timp, avem un proiect sa deschidem inca trei clinici".


Iorga preconizeaza piata asigurarilor private la peste 100.000 de oameni in 2005 numai pentru Bucuresti. "Deductibilitatea este destul de mica. Poate a acoperi costurile unei asigurari suficiente. O asigurare in Romania ar trebui sa fie de circa 40-50 euro/persoana, pana la 100 de euro pentru servicii extra, de lux. Deci, deductibilitatea ar trebui sa fie de circa 800 de euro", a mai spus ea.



Medsana: Asigurarile private ar putea ajunge la 4% din PIB


* Medsana, filiala in Romania a Athens Medical Center, are 2 clinici in Bucuresti - un centru medical de diagnostic si o clinica de o zi, unde se efectueaza interventii chirurgicale si 4 cabinete on-site pentru medicina muncii, la sediul unor mari companii multinationale. Investitia (din 1996 incoace) este de 1,9 mil. $.


* Cum vede implicarea in sectorul APS? "Medsana va deveni un furnizor de servicii medicale pentru firmele de asigurari private de sanatate", afirma Vasilis Chaniotis, directorul general al companiei.


* Castiga destul de bine medicii in sectorul privat pentru a nu mai cere/depinde de plicul "cu atentii"? Care este salariul mediu in cadrul Medsana al unui medic? 'Medicii sunt respectati pentru renumele de care se bucura in lumea medicala si remunerati corespunzator la clinica Medsana, conform prestatiei lor profesionale, la un nivel ce se situeaza mult peste medie.In acest fel, contributia suplimentara de la pacient este eliminata in totalitate", afirma reprezentantii Medsana.


* Cum vede dezvoltarea APS in Romania?"In Europa, la momentul actual, cheltuielile cu sanatatea inregistreaza un nivel mediu de 9 % din PIB. In Suedia, unde sistemul national de sanatate este mai bine dezvoltat, contributia publica se ridica la un procent de 7,1 % din PIB, cu un procent de 1, 3% preluat de asigurarile private de sanatate. In Grecia, 5,2 % din PIB acopera statul din cheltuielile cu sanatatea, iar asigurarile private 4,2 %. Credem ca Romania, care este mai aproape de modelul asigurarilor din Grecia, asigurarile private vor prelua o mare parte din cheltuielile cu sanatatea, care in prezent se ridica numai la 5 % din PIB", au mai spus reprezentantii companiei.



Provincia, activa: 10.000 de abonati doar in Brasov


Nu numai in Bucuresti sunt clinici private. Una din clinicile mari din provincie este Medo, din Brasov. La fel ca si alte clinici, a fost dezvoltata tot de un medic.


Cate clinici are Medo acum in Romania si cat a investit aici? "Medo este o companie cu capital exclusiv romanesc si are clinici corespondente in relatii de parteneriat cu 28 de centre in cele mai mari orase din tara (reteaua MEDNET- n.red.). Actionarul majoritar este dr.med.Radu Mitrea".


Care sunt intentiile de investitii pentru viitor (1 -3- 5 ani) ? "S -a castigat un program RICOP, care este in curs de implementare: "Ingrijiri la domiciliu" . Medo va participa ca partener la constructia unui centru de recuperare si ingrijiri medicale(1-2 ani). Dezvoltarea asistentei medicale primare si de urgenta, ambulanta; implementarea unui sistem informational national, baza de date si comunicatii medicale. Contructia unui nou sediu"


Cum se va implica compania pe piata asigurarilor private de sanatate? "Prin portofoliul de clienti, structura si logistica".


Sunteti interesati de incheierea de contracte cu societatile de asigurare pentru furnizarea de servicii medicale? "Da"


La cat apreciati piata asigurarilor private de sanatate pentru urmatorii ani? "4 - 6 milioane clienti".


Cum vedeti viitorul in serviciile medicale romanesti? "Neimplicarea statului in politica furnizorilor de servicii medicale. Crearea unui cadru legislativ care sa asigure dezvoltarea in functie de cerintele societatii si al pietei".


Cum vor arata serviciile medicale in 2010? "Privatizate 100%". Cum va pregatiti pentru acest moment? "Prin certificarea standardelor de calitate a serviciilor si a managementului".


 


A venit si General Electric


Potentialul de dezvoltare a serviciilor medicale private este certificat de implicarea pe aceasta piata a celei mai mari companii din lume, General Electric.


Compania Euromedic, membra a grupului olandez Euromedic International, care are ca actionari bancile de investitii General Electric Capital si Dresdner Kleinwort Capital si fondul de investitii Global Environment Fund, va investi in acest an in Romania 10 milioane de dolari in doua noi centre medicale.


Euromedic opereaza, in prezent, doua centre de diagnostic la Arad si Constanta, viitoarele unitati - care au ca termen de finalizare sfarsitul acestui an - urmand sa fie amplasate in Bucuresti, in curtea Spitalului Fundeni, si la Petrosani.


Capacitatea centrelor medicale este de aproape 250 de investigatii pe zi pe unitate.


Centrele medicale dispun de cabinete de diagnostic imagistic, precum si in domeniul medicinii nucleare, in cel cardiologic si pentru sanatatea femeii (mamografie, ultrasunete, osteodensitometru).


Euromedic mai are in proiect si crearea unui centru de diagnostic plutitor, pe cursul Dunarii, care ar urma sa deserveasca zona de sud a tarii si Delta Dunarii.


Centrul de la Arad, inaugurat in iunie 2002, a furnizat pana in prezent proceduri de diagnosticare pentru peste 100.000 de pacienti, in timp ce unitatea de la Constanta, deschisa in noiembrie 2003, a diagnosticat aproximativ 20.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO