Prima pagina

Cum sa iti diversifici portofoliul cumparand o singura actiune

Cum sa iti diversifici portofoliul cumparand o singura actiune

Zece intr-o mana

10.08.2007, 11:38 19

Pentru investitorii care nu dispun de resurse importante sau nu au timp si informatii pentru a evalua mai multi emitenti, dar care totusi vor sa investeasca pe Bursa, o alternativa viabila o reprezinta investitiile in companii care la randul lor detin participatii in cadrul altor companii, pe langa clasicele fonduri de investitii.
Pe pietele mature, acest sistem ia forma fondurilor de investitii sau a fondurilor de fonduri. Strainii apreciaza aceste instrumente financiare deoarece le permit, prin cumpararea unor unitati de fonduri, obtinerea unor randamente peste medie in conditiile unui portofoliu diversificat si ale unui risc mai scazut.
Pe piata autohtona sunt listate cateva societati care prin participatiile lor ofera posbilitatea de a detine practic actiuni la mai multe companii. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF), societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj si, mai nou, compania Mecanica Rotes, controlata de omul de afaceri Catalin Chelu, incheie scurta lista a companiilor listate la Bursa care ofera participatii in cadrul altor companii prin simpla achizitionare a actiunilor emise de acestea.
"Aceste tipuri de actiuni iti dau indirect acces la alte titluri din piata. Ai ocazia sa iti diversifici portofoliul si sa iti diminuezi riscul", spune Mihai Piscan, director general adjunct al societatii de servicii de investitii financiare Intercapital Invest.
Broker Cluj, unul dintre cei mai dinamici emitenti din ultimii ani de pe Bursa romaneasca, a ajuns prin achizitii succesive de-a lungul anilor sa administreze un portofoliu de circa 88 de companii, din care 75 sunt listate pe Bursa de Valori Bucuresti, pe diferite sectiuni ale pietei. Rezultatele companiei au fost peste asteptari anul acesta, la sfarsitul primelor sase luni societatea raportand un profit de 7,3 mil. euro (24,22 mil. lei), ceea ce reprezinta peste 87% din ce a prognozat pentru intreg anul. De altfel, rata de rentabilitate a societatii este de circa 20%, conform reprezentantilor Broker Cluj.
"Broker Cluj este un exemplu de administrare a unui portofoliu si cred ca de aici ar avea de invatat chiar si societatile de investitii financiare care dispun de fonduri importante, dar aduc niste randamente reduse. Veniturile acestui intermediar provin in mare parte din tranzactiile 'on house' si din administrarea portofoliului de actiuni", spune Mihai Piscan.
Performanta actiunilor Broker Cluj de la inceputul anului este de peste 120%. Compania a preferat de-a lungul timpului sa isi capitalizeze profitul si a oferit actiuni gratuite actionarilor in loc de dividende.
Investitorul care cumpara o actiune la una dintre cele cinci societati de investitii financiare (SIF) achizitioneaza practic parti din actiunile a peste 100 de companii romanesti, din diverse domenii de activitate.
SIF au mostenit de la stat portofolii impresionante in care sunt cuprinse intre 100 si 200 de companii, majoritatea listate.
SIF detin participatii diferite in cadrul acestor societati, iar in ultimii ani au inceput o actiune de restructurare a portofoliilor.
Se doreste pastrarea companiilor profitabile si la care participatia este una semnificativa.
SIF sunt adesea criticate de investitori si de brokeri pentru modul in care isi administreaza portofoliile si pentru randamentele mici oferite in ceea ce priveste activul net, un factor decisiv in evaluarea cotatiilor titlurilor unui fond de investitii.
In ciuda acestor lucruri, multe dintre rapoartele diviziilor de analiza ale societatilor de brokeraj considera actiunile SIF inca subevaluate. Analistii se bazeaza pe faptul ca multe dintre companiile din portofoliu au potential de crestere si de valorificare a unor active, dar si pe participatia pe care fiecare o are la BCR. Fiecare dintre cele cinci SIF detine circa 6% din BCR, aceste titluri fiind evaluate in calculul activului net la valoarea lor contabila, cu mult mai jos decat pretul pe care l-au obtinut angajatii BCR pentru aceleasi titluri, spre exemplu.
Mecanica Rotes a inceput in ultima perioada sa capete trasaturile unui vehicul de investitii. Detinuta de omul de afaceri Catalin Chelu in proportie de peste 19%, Mecanica Rotes a inceput in ultima perioada sa achizitioneze pachete importante la diferiti emitenti din piata. Astfel in portofoliul sau se regaseste un pachet de 28,04% din titlurile producatorului de piese auto Altur Slatina, cumparat luna trecuta, dar si actiuni la SIF Moldova. Valoarea achizitiilor pe acest emitent a fost la sfarsitul lunii trecute de aproape 500.000 de euro.
In plus, anul trecut profitul financiar al companiei a depasit profitul din exploatare, principalul obiect de activitate al societatii fiind productia de robinetarie. Portofoliul Mecanica Rotes mai cuprinde actiuni ca Petrom, BRD, Banca Transilvania sau Transelectrica.
STK Emergent, un fond de investitii de tip inchis, si-a anuntat intentia de a se lista pana la sfarsitul anului pe Bursa de la Bucuresti. STK este administrat de societatea STK Financial din Cluj. Cele mai recente achizitii ale fondului sunt un pachet de 7% din producatorul de bere Bermas Suceava si actiuni la Constructii Bihor si Ecopack Ghimbav. Desi este un fond inchis, ceea ce inseamna ca nu mai vinde unitati de fond, posibila listare din toamna ar da sansa investitorilor de cumpara actiuni la un fond care are mai multe companii in portofoliu si care pe primele sase luni a adus un randament de peste 34%.
KD Multifond este o alternativa pentru cei care prefera fondurile de investitii. Administrat de KD Investments, acesta este un fond de fonduri, detine unitati de fond la alte fonduri de investitii. Foarte raspandite in afara pentru ca ofera o diversificare puternica a portofoliului, la noi KD Multifond a fost doar lansat, dar nu este functional din cauza lipsei de alternative de investire din piata.
Pe piata de capital activeaza in prezent 39 de fonduri de investitii, din care 33 sunt deschise, acestea din urma emitand in orice moment unitati de fond care dau mai tarziu dreptul la randamentul realizat de acestea. Din cele 33 de fonduri deschise, 13 sunt fonduri specializate in investitiile pe actiuni. Acestea folosesc banii de la investitori pentru a achizitiona titluri ale diverselor companii listate. Limita maxima de expunere a fondurilor pe piata de capital este in Romania de 90%, iar cele mai multe dintre fondurile de actiuni au in portofoliu titluri financiare: societati de investitii financiare si banci.
"Pentru cei care vor un portofoliu diversificat si un risc cat mai redus, exista insa si alte variante decat actiunile acestor companii sau unitatile de fond. Se vor crea noi indici, fonduri de investitii care vor copia structura acestora si exista deja conturi administrate pe indicele BET oferite de societatile de administrare a investitiilor", mai spune Mihai Piscan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO