Prima pagina

Cum sa te voteze clasa mijlocie: umbli la taxe

06.08.2003, 00:00 13


Daca vreti sa va cumparati o casa prin credit ipotecar, poate ar fi bine sa nu va grabiti: incepand de anul viitor, Fiscul va ia mai putini bani la impozitarea venitului, acceptand decucerea cheltuielilor cu dobanda la credit.


Nu va da, dar cel putin nu va mai ia, incurajand apelarea la aceasta forma de finantare pentru locuinte. Cel putin asa prevede ultima forma a Codului Fiscal, care urmeaza sa fie discutata de guvern in prima sedinta de dupa vacanta.


Piata creditului ipotecar nu spera sa se bucure asa devreme de un asemenea stimulent, in discutie fiind orizontul de timp 2005-2006.


"Acceptarea deductibilitatii ar fi mare lucru pentru ca numai asa poate fi ajutata piata sa creasca. Deducerea acestor cheltuieli, uzuala in Europa, ar da un nou imbold consumului in general si in special expansiunii creditului ipotecar", spune Paul Prodan, director general adjunct al ING Bank.


Cererea de credite ipotecare a crescut puternic in prima jumatate a acestui an, desi dobanzile sunt inca ridicate. Mai mult, cresterea numarului celor care isi permit acum sa cumpere o locuinta prin finantarea ipotecara a ridicat preturile caselor, atat timp cat oferta de locuinte creste mult mai incet.


Nu este clara inca metodologia deducerii acestor cheltuieli si ce fel de restrictii vor fi introduse. Puteti fi siguri ca vor mai fi ceva formulare in plus de completat la declararea veniturilor anuale. Merita insa, avand in vedere ca banii pe care Fiscul nu-i mai ia prin diminuarea venitului impozabil cu valoarea dobanzilor, ii puteti cheltui altfel.


Coincidenta sau nu, lista cheltuielilor acceptate de Fisc ca deductibile s-a lungit considerabil inaintea unui an electoral, fata de variantele initiale.


Ca element de noutate apar asa-numitele "deduceri pentru termopane", anuntate de ministrul finantelor, precum si a altor cheltuieli pentru amenajarea locuinte, respectiv pentru modernizarea apartamentelor si pentru instalarea centralelor termice de bloc sau de apartament. Sindicalistii au obtinut deducerea cotizatiei de sindicat.


Includerea dobanzilor la credite ipotecare in categoria cheltuielilor deductibile este compensata de o reducere a nivelului deductibilitatilor la pensii si asigurari de sanatate.


Astfel, in primele forme ale Codului fiscal, deductibilitatea asigurarilor pentru pensii private era limitata la 400 de euro pe an, dublu fata de nivelul prevazut in ultima varianta, respectiv 200 de euro anual . Suma va putea fi platita in proportii diferite de angajat si angajator, in functie de optiunea acestora.


De asemenea, contributiile la asigurari private de sanatate erau deductibile fiscal in limita a 2% din venitul anual al persoanelor fizice, iar daca primele erau platite de angajator, suma deductibila era de 2% din fondul de salarii aferent angajatilor asigurati. Pana la urma, Fiscul s-a hotarat sa limiteze nivelul cheltuielilor deductibile tot la 200 de euro anual.


Toate cheltuielile respective se scad din venitul anual global al unei persoane, rezultand venitul global anual impozabil. Venitul global anual cuprinde, dupa caz, venitul net din salarii, venitul net din activitati independente si venitul net din cedarea folosintei bunurilor.


In urma cu o luna, acordarea unor asemenea deduceri era pusa in balanta cu o reducere a cotei minime de impozitare a salariilor. Asa se face ca, la un moment dat, s-a pus problema scurtarii la minimum a listei cheltuielilor recunoscute de fisc drep deductibile la calculul venitului impozabil al unei persoane.


Ultima varianta a Codului fiscal include si lista livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii pentru care Ministerul Finantelor intentioneaza sa incaseze de la anul o cota de TVA redusa de la 19% la 9%. Pe langa lista respectiva, ministrul Mihai Tanasescu promite si introducerea cotei reduse la distributia de ziare.


Pentru anul viitor, impozitul anual se va calcula prin aplicarea asupra venitului global anual impozabil a noului barem, corectat, prin ordin al ministrului, cu rata inflatiei inregistrate in 2004 diminuata cu jumatate din rata inflatiei pe 2003.


Incepand cu 1 ianuarie 2004, deducerea personala de baza este fixata la 2.000.000 de lei


La capitolul facilitati mentinute pe o perioada limitata, proiectul Codului fiscal prevede ca producatorii de filme cinematografice vor beneficia pana la 31 decembrie 2006 de scutirea de la plata impozitului pe profit a cotei-parti din profitul brut reinvestit in productia de filme. In plus, impozitul pe profit va fi redus cu 20% daca se creeaza noi locuri de munca, iar numarul de angajati creste cu cel putin 10% fata de anul financiar precedent.


Prin Cod este stabilita lista cheltuielilor deductibili integral, a celor cu deductibilitate limitata, precum si a celor nedeductibile.


Un titlu al Codului Fiscal este cel privind impozitul pe profit, care propune ca dividendele in cadrul unui grup de companii sa fie impozitate o singura data si nu pentru fiecare firma in parte, ca pana in prezent.


De asemenea, firmele vor putea deduce din impozit cheltuielile cu pensiile private si asigurarile de sanatate pentru angajati, si vor avea un regim mai favorabil pentru provizioanele aferente debitelor nerecuperate.


Astfel, vor putea fi deduse provizioanele in limita a 20% din valoarea creantelor asupra clientilor, inregistrate dupa 1 ianuarie 2004 si neincasate intr-o perioada de peste 270 de zile de la data scadentei.


Firmele care isi desfasoara activitatea in zone libere pot beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profit pana la 1 iulie 2007 cu conditia sa fi investit pana la 1 iulie 2002 cel putin un milion de dolari in active corporale amortizabile in industria prelucratoare. De asemenea, facilitatea nu se mai acorda in cazul unei modificari a actionariatului in proportie de mai mult de 25%. Contribuabilii care au obtinut inainte de 1 iulie 2002 certificatul permanent de investitot intr-o zona defavorizata, beneficiaza de scutirea de impozit pe profit pe toata perioada mentinerii acestui statut in zona respectiva.


Pentru investitiile realizate in parcuri industriale, Fiscul acorda o deducere din profitul impozabil in cota de 20% din valoarea investitiilor in constructii, infrastructura si conexiune la reteaua de utilitati.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO