Prima pagina

Cumpararile de valuta ale strainilor arunca leul in corzi

16.05.2006, 00:00 6

Leul a pierdut ieri intr-o singura sedinta 1,6% in fata euro, pe o piata cu volatilitate mare. Investitorii nerezidenti au cumparat valuta in mai multe valuri, astfel ca la sfarsitul zilei cotatiile urcasera cu sase bani, depasind 3,55 lei pentru un euro. Ordinele au provenit inclusiv de la mari fonduri de investitii americane, care si-au inchis pozitiile pe pietele emergente, iar dealerii vorbesc de "panica in piata".

Cursul oficial a urcat cu 5,78 bani pana la 3,5418 lei, cel mai inalt nivel inregistrat de la inceputul lui februarie. Astfel, in doua zile leul s-a depreciat cu 2,1%. Miscari spectaculoase au fost si pe celelalte piete din regiune, zlotul polonez, forintul maghiar si coroana ceheasca inregistrand pierderi. Cel mai mult a pierdut lira turceasca, in conditiile in care speculatorii au continuat sa-si inchida pozitiile pe pietele emergente, miscare inceputa de vinerea trecuta.

"Lumea se uita la 3,5 lei pentru un euro ca la un nivel de rezistenta puternic, dar nu a rezistat. Cat timp panica nu dispare, niciun prag nu este destul de rezistent. Cred insa ca daca raportul de tara va aduce stiri neutre sau usor pozitive, iar celelalte valute se vor stabiliza, nivelul de 3,55 lei pentru un euro va rezista si va urma o apreciere usoara a monedei locale. Spre sfarsitul saptamanii am putea sa vedem un curs de 3,52 lei pentru un euro", apreciaza Liviu Olaru, senior dealer la ABN Amro Bank. El spune ca aprecierea euro de ieri a fost determinata de cumpararile nerezidentilor, care au venit in valuri. Inclusiv mari fonduri de investitii americane si-au inchis ieri pozitiile pe pietele emergente, cumparand la Bucuresti si prin doua, trei banci in paralel. Cresterea dobanzilor la dolar, dar si deprecierea semnificativa a monedei americane in fata euro au fost principalele motive ale acestor restructurari de portofolii.

Inainte de sedinta de ieri, dealerii se asteptau din nou la ordine de vanzare de valuta din partea speculatorilor, inainte ca euro sa ajunga la 3,5 lei. La jumatatea zilei, euro urcase deja la 3,55 lei si parea ca urmeaza un val de vanzari de valuta. Piata nu a avut insa putere sa impinga euro sub 3,52 lei, astfel ca pe sfarsitul zilei a aparut un nou val de cumparari. Ultimele tranzactii s-au realizat ieri in cotatii de peste 3,55 lei pentru un euro.

"Cumpararile de valuta au provenit ieri atat de la investitorii nerezidenti, care au dat tonul la inceputul sedintei, insa ulterior nu au mai fost la fel de activi, cat si de la actorii locali, fiind vorba cel mai probabil de ordine de limitare a pierderilor - stop loss. Piata este destul de nervoasa acum si euro ar putea sa mai creasca daca mai apar ordine de cumparare (stop loss, comerciale, speculative)", spune Dorin Badea, dealer sef la Bancpost.

In Polonia piata valutara s-a inchis pe cumparare, dupa ce cursul urcase pana la un maxim de 3,94 zloti pentru un euro. In Turcia, cotatiile au oscilat intre un minim de 1,83 lire/euro si un maxim de 1,89 lire pentru un euro.

Volumele tranzactionate la Bucuresti au crescut sensibil. Operatiunile interbancare au totalizat vineri 250 de milioane de euro, de trei ori peste media ultimelor zile, in timp ce volumul total a fost de 877 de milioane de euro.



Iesirile de capital s-au observat si pe pietele bursiere din Europa Centrala si de Est, care au inregistrat scaderi puternice. Principalele actiuni din regiune au inregistrat ieri cea de-a doua zi consecutiva de scadere abrupta, pierzand in medie 4,4% ieri dupa-amiaza, la nivelul indicelui CECE EUR, calculat de Bursa din Viena, dupa ce scazusera vineri cu alte 2,6%.

Bursa din Varsovia a inregistrat ieri o scadere de 4,6%, cea din Ungaria a pierdut 4,3%, iar Bursa din Praga a coborat cu 2,9%. Calculat dupa o metodologie asemanatoare, indicele ROTX al Bursei de la Bucuresti a pierdut ieri 3,3%. Scaderi si mai mari s-au inregistrat pe Bursa din Moscova, ale carei principale actiuni au coborat ieri in medie cu 6%. Indicii sunt calculati in euro, iar deprecierea monedelor locale a amplificat scaderile.

"Este posibil ca o parte din fonduri sa plece atrase de dobanzile mari la dolar si asta sa afecteze si pietele. La noi pe Bursa nu s-a observat o iesire de capital strain, dar pe de alta parte cine vrea sa iasa din piata nici nu prea are cui sa vanda," comenta ieri directorul de operatiuini al unei societati de brokeraj cu capital strain.

Performantele din pietele din regiune au scazut semnificativ anul acesta, astfel ca castigurile de pe pietele in dezvoltare din Est au ajuns comparabile cu cele de pe pietele mature din Vest. De la inceputul anului pietele central si est-europene au avut o crestere medie de 6,4% fata de castigurile de 8,3% aduse de actiunile din indicele german DAX sau 7,8% de principalul indice al pietei franceze, CAC-40.

Pe Bursa de la Bucuresti scaderi mai importante au inregistrat ieri actiunile companiilor petroliere, care au fost afectate de pierderile in valoare de 19 milioane de euro raportate de companie pe primele trei luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO