Prima pagina

Cumparatorii italieni de terenuri trec de la vest la est

24.05.2005, 20:07 22

Doua mari nume de pe piata italiana a vinurilor, Cantine Giacomo Montresor si Fantinel, au decis sa investeasca in industria romaneasca a vinurilor prin achizitia de suprafete mari de pamant constransi de posibilitatile foarte reduse existente in UE in plantari de noi suprafete de vita de vie, dar si de potentialul in crestere al pietei romanesti.

Surse din industria autohtona a vinurilor sustin ca Montresor, un jucator din regiunea Verona, a achizitionat recent circa 1.000 de hectare de pamant in localitatea Cranguri din judetul Constanta pe care ulterior vor planta vita de vie si vor construi o crama.

Investitorii italieni incep astfel sa fie interesati si de estul Romaniei, dupa ce majoritatea investitiilor lor s-au concentrat pana acum in vestul tarii.

Italienii cumpara terenuri nu doar pentru a le cultiva, ci si ca sa astepte sa le creasca valoarea. "Dupa aderarea la UE, probabil ca valoarea terenurilor se va dubla, a spus Mario Moretti Polegato", consul general onorific al Romaniei pentru Italia de nord-est.

Basil Zarnoveanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), care grupeaza cei mai imporanti jucatori de pe piata romaneasca a vinurilor, a remarcat ca, in ultimul timp, sunt miscari in piata.

"Investitorii italieni cumpara mult pentru ca sunt oportunitati extraordinare. Italia este tara cu cele mai faramitate suprafete de vita de vie din lume unde exista peste 700.000 de viticultori. In plus, posibilitatile de noi plantari in UE sunt foarte reduse, iar investitorii cauta noi posibilitati sa se dezvolte. Sunt foarte multe sanse ca viticultura romaneasca sa devina o atractie la fel de mare pentru italieni la fel cum a fost cazul Banatului, unde acum domina agricultorii italieni", sustine Zarnoveanu.

Un alt producator italian de prestigiu care a cumparat, recent, aproximativ 1.000 de hectare de pamant in Romania, la Buzau, si care intentioneaza sa dezvolte un centru de productie aici este Fantinel. Acesta detine suprafete de vita de vie in Italia si Cuba. Afacerea a fost pornita de Mario Fantinel, care ulterior a deschis cateva "wine bars" in Italia. De asemenea, el este unul dintre cei mai importanti producatori de prosciuto (o specialitate de sunca) din Italia.

Cel mai cunoscut proiect al unui investitor italian in industria romaneasca a vinurilor apartine lui Fabio Albisetti, care a adus Vinarte Bucuresti de la un mic producator de nisa la unul cu ambitii la nivel national. O serie de alti mici investitori italieni au achizitionat in ultimii doi ani suprafete cultivate cu vita de vie in regiunile cunoscute - Dealu Mare si in regiunea Moldovei - unde au investit sume cuprinse intre 500.000 de euro si 2 milioane de euro in crame si in suprafete cu vita de vie si prin atragerea de fonduri Sapard. Tot un grup de investitori italieni a vandut anul trecut catre gigantul german Henkell&Sohnlei, cel mai mare jucator de pe piata vinurilor spumante, Astese Production, producatorul spumantului Angelli.

Piata romaneasca a vinurilor, apreciata pentru anul trecut de ONIV la 310 de milioane de euro, este dominata de jucatori detinuti de investitori autohtoni: Murfatlar Romania, Jidvei, Vincon Vrancea, Cotnari si Vinia Iasi.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO