Prima pagina

CV-ul lui Vadim Tudor imbogatit cu un nou dosar penal

30.11.2001, 00:00 28



Senatul a autorizat ieri, la cererea ministrului de justitie, trimiterea in judecata a senatorului PRM Corneliu Vadim Tudor, pentru infractiunea de "comunicare de informatii false", infractiune pedepsita de Codul Penal cu inchisoarea de pana la cinci ani.

In favoarea ridicarii imunitatii senatorului Tudor s-au pronuntat 88 de senatori iar 2 au votat impotriva. Reprezentantii PRM impreuna cu liderul lor nu au fost prezenti la dezbateri si la vot.

Este pentru a treia oara cand presedintelui PRM i se ridica imunitatea parlamentara pentru ca justitia sa poata incepe urmarirea penala impotriva sa in cauze care privesc calomnierea publica a unor persoane, sau, in speza de fata, comunicare de informatii false "care au adus atingere intereselor Romaniei".

La Comisia juridica a Senatului exista inca opt dosare, din legislatura trecuta, pentru care Ministerul justitiei a cerut ridicarea imunitatii senatorului Tudor. La Parchetul General de pe langa Curtea Suprema de Justitie (CSJ) sunt inregistrare peste 100 de plangeri penale impotriva liderului PRM.

Doar pentru opt dintre acestea a inceput urmarirea penala. Intr-un singur caz Tudor a fost sanctionat - procesul Rodica Chelaru, ziarista la BBC vs Vadim Tudor- insa doar cu amenda intrucat, pana cand Justitia a pronuntat verdictul, - vara anului 2000 - intervenise prescriptia penala a infractiunii.

Toate partidele parlamentare, cu exceptia PRM care a lipsit de la vot, s-au pronuntat pentru ridicarea imunitatii lui Tudor.

Fara exceptie, reprezentantii acestor formatiuni au considerat ca declaratiile sale - facute imediat dupa atentatele din SUA - potrivit carora pe teritoriul Romaniei s-ar fi antrenat, in 1996, agenti ai miscarii integriste HAMAS au prejudicitat pe plan extern imaginea si interesele tarii.

Decizia de ieri lasa cale libera Parchetului pentru a-si definitiva rechizitoriu in vederea trimiterii sale in judecata. Tudor va trebuie sa se prezinte la Parchet si sa dea explicatii, nemeiexistand nici o posibilitate ca el sa refuze acest lucru.

Decizia de incepere sau de incetare a urmaririi penale este luata, dupa administrarea probelor, de procurorul general. Pedeapsa prevazuta de Codul Penal pentru aceasta infractiune este inchisoarea de pana la cinci ani.

Aceasta pedeapsa poate fi conexata cu interzicerea unor drepturi electorale - situatie care il va impiedica sa mai candideze pentru functii publice, pentru perioada stablita de justitie.













Intertilul: Istoric



Rodica Chelaru vs Vadim Tudor





Imunitatea senatorului Tudor a fost ridicata, pentru prima oara, in legislatura 1992-1996 in urma unei plangeri penale pentru calomnie formulate de Rodica Chelaru, pe atunci ziarista la BBC. Cazul a fost analizat, asa cum prevede Constitutia de judecatorii CSJ. Tudor a fost obligat sa-I plateasca ziaristei despagubiri morale de 400 mil. lei dar procesul penal a fost intrerupt intrucat, in acest caz intervenise prescriptia raspunderii penale.





"Lista rusinii"





Este numele unui articol publicat de Tudor in revista Romania Mare care cuprindea numele a 177 de personalitati considerate de el "tradatori de tara". Un numar de 37 dintre acestea au cerut, intr-un dosar penal judecarea lui Tudor. Dosarul a fost clasat de procurorul general Nicolae Cochinescu care a invocat faptul ca, dupa alegerile legislative din 1996, odata cu castigarea unui nou mandat, Tudor a dobandit si o noua imunitate.

In primul an de dupa alegerile din 1996 Senatul a refuzat sa mai ia in discutie o noua ridicare a imunitatii lui Vadim considerand, impotriva a ceea ce a sustinut procurorul general ca decizia fusese deja luata in precedenta legislatura. Astfel, "Lista rusinii" nu a mai ajuns pe rolul CSJ.





Valeriu Stoica vs C.V. Tudor





In cursul anului 1998, ministrul de Justitie Valeriu Stoica a inaintat Senatului doua cereri privind ridicarea imunitatii liderului PRM pentru noua dosare, in care acesta este acuzat de insulta, calomnie si ofensa adusa autoritatii.

Printre cei care figureaza cu plangeri in dosarele de mai sus se numara fostul presedinte al Senatului, Petre Roman, senatorul Constantin Ticu Dumitrescu, consilierul prezidential Zoe Petre, ministrul de Interne, Gavril Dejeu si consilierul prezidential Dorin Marian.

Una dintre cereri a fost aprobata de Senat, iar dosarele au ajuns pe rolul CSJ. Cea de-a doua cerere nu a fost discutata.



In functie de pedeapsa primita, Corneliu Vadim Tudor va putea candida la alegerile parlamentare din 2004, chiar daca va avea cazier. "Daca va fi condamnat, senatorul Corneliu Vadim Tudor va putea sa-si duca mandatul la capat si sa candideze si la urmatoarele alegeri parlamentare", sustine secretarul Comisiei juridice a Senatului, Ion Predescu. Senatorul PSD Antonie Iorgovan, membru in Comisia juridica afirma ca o persoana poate candida, chiar daca este condamnata, cu conditia ca instanta sa nu-i suspende drepturile electorale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO