Prima pagina

Daca nu stii ca 2004 e an electoral, ti-o spune bugetul

16.07.2003, 00:00 11

Partidul de guvernamant va folosi Bugetul de stat pe anul viitor pentru a sustine amplul program social anuntat de PSD, masuri necesare pentru a castiga bunavointa si voturile electoratului la alegerile de anul viitor.
Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, care este si vicepresedinte al PSD, a recunoscut ieri aceasta intentie citand definitia bugetului din capitolul doi din Manualul de finante publice. "Bugetul este un instrument politic, in mana celor care guverneaza". A doua directie a Bugetului va fi finantarea proiectelor de infrastructura, proiecte care ar necesita peste zece miliarde de dolari.
 Anul viitor vor fi organizate alegeri locale si parlamentare iar la inceputul lui 2005, scrutinul prezidential. PSD are obiective ambitioase: si-a propus sa castige statutul de partid majoritar, practic sa castige mai mult de 50%, ceea ce i-ar permite sa guverneze, in viitorul mandat, fara aliati. Pana la alegerile de anul viitor, PSD a anuntat aplicarea unor masuri de protectie sociala adresate mai multor zone ale electoratului sau traditional: introducerea tichetelor de caldura pentru someri, pensionari si familiile defavorizate, dublarea pensiilor agricultorilor, ajutoare de cate doua milioane de lei la hectar pentru micii fermieri, marirea alocatiilor pentru copii. O parte din aceste masuri au fost deja luate: Guvernul a decis la ultima sedinta sa acorde 880 de miliarde de lei ca despagubiri pentru persoanele asigurate ale caror terenuri agricole au fost afectate de conditiile meteorologice din acest an, sa aloce o subventie de 4.000 lei pe kilogram la saminta utlizata in campania agricola de toamna si sa asigure o suma de doua milioane de lei pentru fiecare hectar de teren agricol cultivat, pentru o suprafata de pina la 5 hectare.
Dar, nota de plata a acestor masuri ramane inca necunoscuta. Desi liderii opozitiei au apreciat ca generosul program social al PSD implica cel putin 40.000 de miliarde de lei, ministrul finantelor a refuzat ieri sa faca estimari: "Nu voi da nici o cifra". Insa, a dat asigurari ca toate masurile anuntate de premierul Adrian Nastase la Consiliul National au sustinere financiara: "Programele care au fost anuntate au fost anterior foarte bine comensurate. Au fost evaluate si in momentul in care au vazut ca aceasta strategie are o sustinere macro-financiara, am anuntat-o. Nu este vorba de bani in plus. Este vorba despre o alta prioritate pe care actualul guvern a decis-o".
In acelasi timp, Mihai Tanasescu a declarat ca nu vor fi derapaje in privinta indicatorilor macroeconomici: crestere economica de 5%, inflatie 8-9%, investitiile vor creste cu 9-10% fata de acest an, iar deficitul bugetar va fi "in jurul a 3%".
Deficitul bugetar ar putea constitui o problema pentru guvern, in conditiile in care FMI va fi greu de convins sa accepte o majorare, cu toate promisiunile autoritatilor ca banii nu se vor duce decat in infrastructura.
Ministerul Finantelor spera sa obtina acceptul Fondului pentru o crestere a deficitului pana la cel putin 3,3%.
Principalul risc este legat de inflatie, la a carei scadere a contribuit reducerea stricta a deficitului bugetar in 2002 si 2003, in conditiile in care autoritatile nu reusesc inca sa controleze deficitele cvasifiscale.
Totusi, proiectul bugetului pe 2004 si, implicit, sustinerea financiara a acestor masuri de protectie sociala va fi discutata de Ministerul Finantelor cu o delegatie a Fondului Monetar International (FMI) in urmatoarele zile.
Amplul program social va putea fi aplicat anul viitor, potrivit lui Tanasescu, intrucat: "au fost realizate economii cu dobinzile la plata datoriei externe, anumite tipuri de venituri ale bugetului de stat sint peste cele programate". Cat priveste masurile sociale care vor fi aplicate incepand din toamna acestui an, acestea vor fi finantate din rectificarea pozitiva a bugetului pe anul in curs. Pentru anul viitor, Mihai Tanasescu a precizat ca implementarea programelor sociale se va baza pe cresterea economica de 5% care va determina o crestere a veniturilor bugetului de stat si o colectare mai buna a veniturilor. Acest atribut, colectarea, va reveni de anul viitor integral Ministerului Finantelor, care va colecta inclusiv veniturile din asigurarile sociale si de sanatate.
Despre bugetul pe 2004, ministrul finantelor da asigurari ca va impaca si capra si varza: "Va fi un buget al sustinerii cresterii economice, va fi un buget care va raspunde intr-o cat mai mare masura cerintelor oamenilor, dar in acelasi timp un instrument care va pastra in continuare echilibrul macroeconomic astfel incat tintele propuse pentru 2004, respectiv tintele de inflatie, cont curent si fiscale sa fie pastrate in limitele in care au fost deja discutate". La sfarsitul acestei luni, cel tarziu in august, Ministerul Finantelor va finaliza proiectul de buget, urmand ca in septembrie sa fie prezentat Guvernului. Ulterior, va fi depus si dezbatut la Parlament, unde PSD detine majoritatea parlamentara, cu sprijinul UDMR.
mirela.luca@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO