Prima pagina

Datoria de 400 mil. euro a Rafo a fost transferata la AVAS

Datoria de 400 mil. euro a Rafo a fost transferata la AVAS
17.11.2004, 00:00 18

Creantele fiscale in valoare de 15.000 miliarde de lei (aproape 400 mil. euro) detinute de Ministerul Finantelor Publice la 31 octombrie 2004 asupra societatilor Rafo Onesti si Carom, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale neincasate la scadenta, vor fi preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), potrivit unei ordonante de urgenta aprobate ieri de guvern.
Acelasi regim va fi aplicat si pentru creantele detinute la cele doua societati de Directia Vamilor Iasi. Care ar fi justificarea acestei decizii?
"Ministerul Finantelor si-a mutat creantele la AVAS, care avea la randul sau creante de 181 miliarde de lei asupra Rafo, pentru ca statul sa nu mai fie reprezentat in proces de doua institutii. Acum ramane ca instanta sa se pronunte, noi nu mai avem ce face", au declarat pentru ZF surse din Ministerul Finantelor.
AVAS preia in general tot ceea ce Finantele accepta ca nu pot incasa la o valoare cat de cat apropiata de cea reala, asa cum a fost cazul societatilor care au beneficiat de garantie publica si nu si-au platit ratele la scadenta.    
Cu alte cuvinte, cand Finantele transfera creantele asupra unui debitor la AVAS, inseamna ca nu se mai bazeaza la buget pe aceste venituri.
Potrivit insa surselor citate din Finante, creanta a fost mutata pentru ca AVAS sa se ocupe de incasarea si varsarea ulterioara a acesteia la buget, nefiind vorba in aceasta faza de o stergere sau renuntare la datoriile pe care Rafo le are de platit statului.
"Daca instanta va hotari transformarea creantelor in actiuni, asa cum doresc ceilalti creditori cu garantie de gradul I, va trebui ca AVAS sa intre ca actionar al Rafo", au mai explicat sursele din Finante.
Masura contravine preverii din ultimul memorandum incheiat cu FMI, conform careia la Rafo trebuia declansata procedura de faliment, dar guvernul sustine ca proiectul de ordonanta de urgenta a fost discutat cu reprezentantii Fondului, care au considerat corect argumentul ca statul sa fie reprezentat de o singura institutie a sa detinatoare a creantelor.
Mihai Ursache, presedintele AVAS, are si argumente de tip "social". "Vorbim aici de mii de muncitori cu familiile lor, de importante sume castigate la export, de efecte secundare, precum taxa pe valoarea adaugata la toate produsele si serviciile aferente activitatilor pe platforma si de importante venituri la bugetul local", a spus presedintele AVAS.
El a amintit ca o decizie in privinta planului de reorganizare judiciara a Rafo Onesti va fi luata de adunarea generala a creditorilor, precizand ca, personal, in calitate de nou creditor al societatii, nu este de acord cu planul in varianta actuala, care prevede conversia datoriilor la valoare nominala a actiunilor, de 25.000 lei.
Ursache nu a exclus posibilitatea ca datoriile preluate sa fie transformate in actiuni, dar numai la valoarea de piata a acestora.
"Am cerut inclusiv la Ministerul Finantelor un punct de vedere privind viabilitatea planului de reorganizare judiciara si acesta urmeaza sa fie corectat. Eu nu pot accepta un astfel de plan pentru simplul motiv ca acceptarea la valoarea nominala a conversiei creantelor in actiuni ar insemna ajutor de stat. Daca voi aproba acest plan de reorganizare, o voi face la valoarea de piata a actiunilor", a spus Ursache.
Reprezentantii din Romania ai Balkan Petroleum nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Omul de afaceri Ovidiu Tender, care are la randul sau prin societatile sale creante asupra Rafo in valoare de circa 10 milioane $, spune ca aprobarea ordonantei este "o veste exceptionala pentru economia nationala, pentru ca asa vor putea fi folosite capacitatile de productie in continuare".  
Tender a mai spus: "AVAS are dreptul, prin legea sa de organizare si functionare, sa decida asupra transformarii creantelor in actiuni. AVAS va putea ajunge la peste 60% din actiuni si va putea vinde pachetul de actiuni ca la orice privatizare".  
In prezent, actionarul majoritar al celor doua unitati este societatea Balkan Petroleum, inmatriculata in Marea Britanie. Actionarii acesteia sunt necunoscuti.
Astfel, daca in celelalte cazuri de facilitati fiscale statul roman macar a stiu cui le-a acordat - Petromidia, Dacia sau Ispat -, in acest caz nici macar nu se stie cine este beneficiarul.
La mijlocul lunii octombrie, Tribunalul Bacau a admis de principiu planul de reorganizare propus de proprietarii rafinariei, dupa ce Directia Generala a Finantelor Publice Bacau a solicitat inceperea procedurii de reorganizare judiciara si faliment, pentru recuperarea unor datorii de 7.673 miliarde de lei catre stat.
Soarta societatii va fi decisa la 24 noiembrie, cand cei peste 700 de creditori se vor pronunta daca sant sau nu de acord cu planul de reorganizare.
Planul de reorganizare propus de Balkan Petroleum prevede fuziunea cu producatorul de cauciuc sintetic Carom Onesti si conversia datoriilor in actiuni, astfel incat statul sa devina actionarul majoritar la noua unitate.
Rafinaria din Onesti a fost privatizata in 2001, cand 60% din actiuni au fost cumparate de Imperial Oil, apartinand lui Corneliu Iacobov, membru al partidului de guvernamant PSD, si Canyon Servicos din Portugalia.
Ulterior, participatia consortiului a atins 94,5%, prin achizitia unor actiuni rezultate in urma conversiei datoriilor catre creditorii bugetari.
In octombrie 2003, Balkan Petroleum a devenit actionar la Rafo, preluand de la Canyon Servicos un pachet de 48,91% din actiunile rafinariei.
La inceputul lunii octombrie, participatia firmei a ajuns la 97,82% din capital, in urma transferarii a 74,5 milioane actiuni detinute de firmele Canyon Servicos Ltd si Imperial Oil.
razvan.voican@zf.ro ; sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO