Prima pagina

Datoriile bucurestenilor la banci urca la 6,6 mld. euro

Datoriile bucurestenilor la banci urca la 6,6 mld. euro
09.06.2008, 14:12 22

Volumul creditelor in valuta contractate de la banci de clientii persoane fizice din Bucuresti a urcat in luna mai la circa 4,57 mld. euro, in timp ce soldul creditelor in lei a reprezentat mai putin de jumatate, cu echivalentul a 2,1 mld. euro.
In total, la sfarsitul lunii mai bucurestenii aveau datorii catre banci in suma de aproximativ 6,6 mld. euro, respectiv aproape o treime din volumul total al creditului de retail inregistrat la nivelul sistemului bancar.
Capitala este cea mai importanta piata de retail pentru banci, inregistrand si cea mai mare densitate de unitati bancare. Cota de piata a Bucurestiului ajunge la 21% din totalul national la creditele in lei, respectiv la aproape 37% la creditele in moneda straina, indicand preferinta pentru finantarile in valuta care permit accesarea unor sume mai mari si sunt mai ieftine pe termen mediu si lung.
In cazul creditelor in lei, aproape 92% sunt destinate finantarii cheltuielilor de consum, in timp ce ipotecarele au o pondere infima. Raportul este mai echilibrat in privinta creditului in valuta: conform raportarilor facute de banci, circa 41% din sumele imprumutate sunt sub forma creditelor pentru locuinte, insa imaginea statistica este in continuare deformata de asa-numitele credite pentru nevoi personale cu garantii reale, care sunt de multe ori folosite ca un credit ipotecar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO