Prima pagina

Deja vu la Cluj: Emerson cere terenul gratis

27.10.2005, 19:38 23

Negocierile dintre grupul american Emerson Electric, lider mondial in industria motoarelor electrice, si autoritatile locale clujene pentru derularea unei investitii de 125 de milioane de euro au ajuns in punctul in care se discuta pretul terenului, element care a determinat la inceputul anului ratarea investitiei companiei franceze Montupet.

Reprezentantii Emerson au solicitat ca terenul din cadrul Parcului Industrial Tetarom 2 din Cluj sa le fie pus la dispozitie gratuit, lucru care, spun oficialii locali, nu este posibil.

"Grupul Emerson ne-a facut o propunere si noi am venit cu o contrapropunere. Concret, ei au solicitat atribuirea celor 12 hectare de teren cu titlul gratuit, precum si realizarea drumului de acces spre Parc si instalarea utilitatilor (apa, curent, gaz). Conform legislatiei in vigoare, terenul nu poate fi atribuit cu titlul gratuit deoarece valoarea sa este inclusa in capitalul social al Tetarom 2, asa ca noi am solicitat Grupului Emerson sa ne plateasca terenul la valoarea de expertiza a acestuia, respectiv la 1,89 euro/mp. In circa 10 zile asteptam raspuns de la ei", a declarat pentru ZF Transilvania Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, care a fost mandatat la ultima sedinta a Consiliului sa poarte negocierile cu Emerson.

In aceste conditii, asistam la repetarea situatiei care a dus la ratarea investitiei de 120 mil. euro pe care compania franceza Montupet intentiona sa o faca la Cluj, intr-o fabrica de componente de aluminiu pentru industria auto.

Intr-o prima faza a discutiilor cu Montupet, consilierii clujeni nu au dorit sa instraineze terenul pentru mai putin de 8 euro/mp. In final, cand au acceptat un pret de 3 euro/mp, Montupet s-a orientat spre Bulgaria, unde terenul le-a fost oferit gratuit.

Emerson Electric intentioneaza sa construiasca la Cluj cinci unitati de productie pentru motoare electrice de mici dimensiuni si sa realizeze un centru de cercetare, investitia totala in urmatorii cinci ani urmand sa depaseasca 125 mil. euro. Concernul doreste ca in 2006 sa construiasca prima fabrica de motoare, ceea ce presupune o investitie initiala de 25 - 30 mil. euro. In urmatorii 4 ani, compania are in vedere deschiderea a inca 3-4 fabrici avand acelasi profil si angajarea in cei 5 ani de dezvoltare a investitiei a aproximativ 2.000 de persoane.

Reprezentantii companiei americane s-au intalnit ieri cu vicepremierul Geroge Copos, care i-a asigurat ca vor beneficia de suport si facilitati din partea autoritatilor centrale si locale, in acord cu legislatia in vigoare. "Romania este un loc atractiv pentru investitori. Aici ne simtim ca acasa. Clujul este o locatie fericita, cu un sistem universitar foarte bun", a declarat Dante Bigi, directorul Emerson pentru Europa.

Aceasta nu este prima intalnire pe care vicepremierul o are cu reprezentantii Emerson. Cele doua parti s-au mai intalnit in urma cu cativa ani cand americanii au intentionat sa cumpere producatorul de motoare si echipamente electrice Ana Imep Pitesti, detinut de Copos. Negocierile, care au durat aproape doi ani, au esuat din cauza faptului ca nu s-a ajuns la o intelegere in privinta pretului.

laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO