Prima pagina

Demirbank Romania a fost scoasa la vanzare

03.08.2001, 00:00 21



Banca turca Demirbank TAS Istanbul va scoate la vanzare filiala sa bancara din Romania, ofertele urmand sa fie depuse pana pe 24 august. De asemenea, este scoasa la vanzare si societatea de leasing de pe piata romaneasca - Demir Romlease.

Demirbank Turcia a fost preluata de catre statul turc anul trecut in timpul crizei financiare si a fost vanduta acum cateva saptamani catre unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume - HSBC Marea Britanie.

HSBC nu a dorit sa preia si filiala din Romania a Demirbank, ca de altfel inca patru filiale ale bancii turce - Demir Halk Bank Olanda, Demirbank Bulgaria, Demir Kazakhstan Bank si Demir - Kyrzgz International Bank.

Demirbank Turcia detine 62,5% din Demirbank Romania. Ceilalti actionari ai bancii de la Bucuresti sunt International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale - 20%, SIF Muntenia - 10%, SIF Transilvania - 4,99%, SIF Banat Crisana - 2,35% si altii - 0,16%.

Demirbank Romania spune ca sunt deja investitori interesati de banca de la Bucuresti.

"Banci importante din Europa si, de asemenea, grupuri financiare importante din Turcia sunt interesati sa achizitioneze banca din Romania. Nu suntem in pozitia de a mentiona acum vreun nume", a mentionat Virginia Otel, directorul de dezvoltare al Demirbank Romania.

Ea sustine ca banca este interesanta si este profitabila. "Banca a crescut, are sucursale si avem un avantaj competitiv important fata de alte banci din Romania", a afirmat Virginia Otel.

"Demirbank Romania are un management bun. Banca nu are nevoie de un sprijin imediat, insa strategia sa de dezvoltare pe termen mediu si lung va trebui sustinuta.

In prezent Demirbank are o perspectiva pozitiva si in mod cert, poate fi atractiva pentru anumiti cumparatori", a declarat Libor Slechta, analist la Fitch, cea mai mare agentie europeana de rating.

Demirbank Romania are fonduri proprii de 17 milioane de dolari. La sfarsitul anului trecut avea un activ bilantier de 1.699, 694 miliarde lei (65,55 milioane de dolari).

In sistemul bancar romanesc, Demir detinea 0,72% din activele bilantiere. Banca este acum in proces de majorare a capitalului social de la 215 miliarde lei la 404 miliarde lei.

Conform anuntului facut de Demirbank Turcia, pana pe 3 septembrie ar trebui sa se anunte cumparatorul, atat pentru Romania cat si pentru celelalte filiale scoase la vanzare.



Demirbank nu arezistat creizei turce

Demirbank Romania a fost infiintata in noiembrie 1997, avand un capital de 61,6 miliarde de lei, respectiv 8 milioane de dolari. Demirbank Istanbul era principalul actionar, detinand 99,5% din capital.

In 1999, in afacere au mai intrat International Finance Corporation care a cumparat 20% din actiuni si cele trei SIF-uri (Muntenia, Transilvania si Banat - Crisana). De altfel, sediul central al Demirbank din Bucuresti se afla in cladirea SIF Muntenia.

Banca a inceput sa se dezvolte treptat prin lansarea de produse noi si deschiderea de sucursale in tara. In acest moment, banca are 11 sucursale si are un sistem informatic bine pus la punct. Este singura banca care ofera un produs de tip mobile banking pe piata romaneasca.



Demir Romlease

Romlease a fost prima companie de leasing infiintata in Romania, in 1994. In afacere a intrat si Demirbank TAS, care detine in acest moment 36,3% din actiuni. IFC detine 18,3%, SIF Muntenia 27,2%, DGE - Fondul german pentru dezvoltare 18,8% si FMO - Fondul olandez pentru dezvoltare si investitii 0,1%.

In 2000, societatea a oferit finantare in valoare de 15 milioane de dolari, dublu fata de 1999. Pentru acest an, estimarile de finantare in leasing sunt de peste 20 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a contractelor in leasing sunt pentru echipament industrial (peste 75%).



Despre Demirbank Turcia

Inainte de a fi preluata in administrarea statului turc datorita problemelor financiare, in decembrie 2000, Demirbank era a noua banca din Turcia, dupa valoarea activelor. Banca a fost foarte apropiata politic de fostul presedinte turc, Demirel. De altfel, acesta a participat la inaugurarea filialei din Romania.

Banca nu a rezistat cand au aparut problemele financiare in Turcia si a fost nationalizata.

HSBC Holdings, cel mai mare grup bancar din lume, din punct de vedere al capitalizarii bursiere, a castigat licitatia organizata de statul turc pentru vanzarea Demirbank.

La licitatie au mai participat banca italiana UniCredito, un consortiu turcesc, condus de omul de afaceri Aydin Dogan precum si Fondul de pensii al Fortelor Armate din Turcia, Oyak.

Pretul achizitiei Demirbank de catre HSBC s-ar ridica la circa 300 - 350 milioane de dolari.



BTR lasa urme adanci

Dupa 1994, pe piata romaneasca s-au inregistrat investitii puternice in domeniul bancar de catre grupuri turcesti.

Exemplul cel mai elocvent este Banca Turco-Romana, care a fost infiintata de grupul Bayindir. Dezvoltarea bancii a adus-o in topul pietei romanesti, ajungand, dupa valoarea activelor, pe locul cinci.

Avand in fata ochilor dezvoltarea BTR, si alte grupuri turcesti au venit in Romania - Demirbank, Sumerbank, Finans Bank, Garanti Bank pentru a face bani.

Finans Bank a achizitionat Banca de Credit Industrial si Comercial. Datorita problemelor finaciare, in Turcia, pachetul majoritat al Finans va fi preluat de banca franceza BNP - Paribas.

In acest moment, bancile turcesti sunt prost vazute pe piata romaneasca, dupa caderea Bancii Turco-Romane. Datorita acestui lucru, bancile grecesti sunt cele care au preluat conducerea in extinderea pe piata romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO