Prima pagina

Din cauza restantelor, constructiile trec de 1 mld. euro numai pe hartie

07.09.2004, 00:00 23

Piata constructiilor din Romania creste numai pe hartie cu 8,6%, sau mai precis doar in datele centralizate de Statistica, in timp ce companiile de constructii inregistreaza restante la plata din partea statului de mii de miliarde de lei.
Potrivit statisticii, volumul lucrarilor de constructii realizate pe primul semestru al anului a fost de 42.778 miliarde lei (peste 1,05 mld. euro), in crestere cu 8,6% fata de perioada similara a anului anterior.
"Cifrele raportate nu exprima realitatea, pentru ca lucrarile cu bani de la stat, cum este si programul salilor de sport, inregistreaza intarzieri la plata de multe mii de miliarde lei", a spus pentru Ziarul Financiar Liviu Daschievici, director executiv ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii).
Potrivit acestuia, in datele furnizate de catre Institutul National de Statistica sunt centralizate lucrari pentru care s-a emis factura, dar "ceea ce nu inseamna ca s-a si platit suma respectiva catre constructori".
Pe de alta parte, companii mari de pe piata constructiilor din Romania raporteaza o scadere a afacerilor in aceeasi perioada, cu toate ca vremea a fost mai buna in acest an, iar lucrarile au putut incepe in teren mai devreme.
Astfel, afacerile Hidroconstructia au scazut in primul semestru al anului cu 11% in lei pana la un nivel de 1.362 miliarde lei (33,5 milioane euro), iar profitul brut s-a redus in aceeasi perioada la jumatate.
Industria constructiilor are o pondere de pana la 5% din Produsul Intern Brut al Romaniei, evolutia acestei piete urmand de regula trendul general al economiei.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO