Prima pagina

Din iarna, liber la pret pentru asigurarea RCA

30.07.2004, 00:00 14

Vanzarea politelor de raspundere civila auto va incepe sa se liberalizeze de la sfarsitul acestui an, atat din punctul de vedere al preturilor cat si al anului de asigurare, ca umare a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana privind Libera Circulatie a Serviciilor. 
Acest capitol va fi inchis in cateva luni, dupa ce Parlamentul va adopta ultimele modificari legislative privind asigurarile, a spus ieri Vasile Puscas, negociatorul - sef al Romaniei in relatia cu Uniunea Europeana.
Astfel, companiile de asigurari vor putea stabili singure de anul acesta pretul politelor de raspundere civila auto, in limita de plus sau minus 10 procente. Pana acum, pretul acestor polite era stabilit de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Aceasta va fi prima etapa a liberalizarii segmentului de raspundere civila auto, urmand ca piata sa fie libera complet din punct de vedere al preturilor pana in 2007. "Marjele vor fi majorate de la an la an, pana cand vor mai ramane sa fie stabilite doar de catre companiile de asigurari", a spus Gheorghe Cismaru, vicepresedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
In acelasi timp, politele RCA nu se vor mai vinde in campanii de iarna si de vara, ca pana acum, pentru ca vor fi incheiate in anul de asigurare, si nu in anul calendaristic. De  exemplu, o polita cumparata la 1 februarie 2005 va fi valabila pana la 1 februarie 2006, si nu doar pana la sfarsitul anului calendaristic. 
Aceste modificari ale pietei RCA vor fi facute prin reglementari care acum se afla in stadiul de proiect, fiind in discutia CSA si a operatorilor din piata de profil.
CSA va fixa in continuare doar plafonul minim pentru sumele asigurate, care acum este de 50.000 euro pentru daune materiale si 75.000 euro pentru daune umane. Din 2005 limitele minine de asigurare vor fi de 60.000 euro daune materiale/100.000 euro daune umane, pentru ca in 2007 sa ajunga la nivelul actual din Uniunea Europeana, de 100.000 si, respectiv, 350.000 euro. Preturile politelor nu vor creste in acelasi ritm, apreciaza reprezentantii CSA, pentru ca daunele de mare valoare sunt rare.
"Cea mai mare dauna materiala platita pana acum a fost de 2 miliarde lei (50.000 euro)", a spus Mihail Tecau, secretarul general al Departamentului RCA din cadrul CSA.
In 2004, CSA a autorizat 15 societati de asigurari sa practice RCA: Asirom, Omniasig, Asitrans, Sar Transilvania, Agras, Unita, Interamerican, Allianz-Tiriac, Ardaf, Asiban, Ceccar-Romas, AGI Romania, Atlassib Asigurari, Asirag si Astra.
Reprezentantii industriei asigurarilor si ai CSA s-au intalnit ieri cu cei ai Ministerului Integrarii pentru a negocia ultimele adaptari ale legislatiei de profil la standardele comunitare.
Legislatia din asigurari va fi complet adaptata pana la sfarsitul acestui an, iar in primul semestru al anului viitor va fi adoptata si legislatia secundara, adica normele de aplicare a legilor.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO