Prima pagina

Din nou cruciada impotriva inflatiei

09.05.2001, 00:00 15



Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a anuntat la inceputul saptamanii ca autoritatile pregatesc un program de masuri pentru reducerea inflatiei. Acesta se vrea a contine elemente surpriza si, de aceea, este tinut secret.

Ministrul Finantelor Mihai Tanasescu spune doar ca "politica monetara va viza o politica stransa a cursului de schimb al leului", fara a oferi alte amanunte.

"Credibilitatea si increderea in acest pachet de masuri joaca un rol esential, de aceea e bine sa fie anuntat dintr-o data. Trebuie sa fie si un element surpriza", a declarat Mugur Isarescu intr-un interviu acordat unui cotidian central.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat pentru Ziarul Financiar ca noul program nu va contine solutii precum instituirea consiliului monetar, respectiv legarea leului de o valuta, la un curs fix. De asemenea, nu este luata in calcul nici varianta "taierii unui anumit numar de zerouri din coada leului".

"Nu este vorba de consiliu monetar si sper ca Romania nu va ajunge niciodata in situatia de a apela la aceasta varianta. Nu este vorba nici de taierea unor zerouri. Cred ca acest lucru se va intampla in anii urmatori. Poate chiar la anul", spune Adrian Vasilescu.

Nici ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, nu a fost dispus sa ofere amanunte, el rezumandu-se la a prezenta numai niste linii generale ale programului de reducere a inflatiei, deja cunoscute.

El vorbeste despre o politica salariala stricta, in special in cadrul regiilor autonome, despre accelerarea procesului de restructurare si privatizare.

"Politica fiscala si politica monetara vor fi coordonate - politica monetara va viza o politica stransa a cursului de schimb. Sapmanana viitoare, Ministerul Finantelor si Banca Nationala ne vom intalni cu primul-ministru pentru a discuta concret pasii pentru reducerea inflatiei", a spus Tanasescu.

Ministrul Finantelor a discutat ieri in cadul mesei rotunde organizate de revista britanica The Economist despre politicile fiscale cu impact direct asupra companiilor si investitiilor care urmeaza sa fie adoptate.

Mihai Tanasescu a mai spus ca Finantele discuta in prezent cu celelalte ministere, programele pe care acestea intentioneaza sa le puna in practica anul viitor, dar si in urmatorii ani, in sectoarele din economie pe care le coordoneaza pentru a elabora politica bugetara din 2002.

"In functie de politica bugetara, vom adapta si politica taxelor", a precizat Tanasescu. Analistul financiar Aurelia Dochia priveste cu rezerva noua ofensiva la nivel declarativ, asteptand masuri concrete de reducere a inflatiei, duse pana la capat.



Solutii noi la o problema veche?

Analistii financiari privesc cu rezerva anuntata ofensiva impotriva inflatiei, in conditiile in care credibilitatea unei asemenea campanii este minata in memoria opiniei publice de esecurile lamentabile din anii trecuti.

"BNR si Ministerul Finantelor stapanesc tehnicile si instrumentele de control al inflatiei, stiu pe ce butoane sa apese, insa problema apare cand aplicarea acestora incepe sa produca in economia reala efecte in neconcordanta cu politica partidului de guvernamant", a declarat pentru Ziarul Financiar analistul Aurelian Dochia.

Teoria macroeconomica ofera un arsenal destul de strict de masuri care pot fi luate in lupta cu inflatia cronica, lasand putin loc pentru "masuri surpriza", de genul celor invocate de guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"Masurile monetariste isi pot produce efectul scontat destul de repede. Nu trebuie decat ca BNR sa controleze strict masa monetara si creditul, cu impact imediat asupra multor intreprinderi neviabile care se vor trezi in lipsa de lichiditati", spune Aurelian Dochia.

El sustine ca, din acel moment, problema se muta la nivel politic: ce facem cu intreprinderile care nu pot rezista.

Experienta ultimilor ani arata ca, in cele mai multe cazuri, raspunsurile la aceasta problema se indeparteaza de la teorie, invocandu-se ideea de atipicitate a economiei romanesti ca scuza pentru a nu se merge pana la capat.

"Cred ca masurile monetare si monetariste, cu impact rapid, se pot lovi de problema politicului. Insa, daca economia continua sa creasca, lucrurile sunt mai usor de rezolvat", afirma Aurelian Dochia.

In opinia sa, cheia ramane la Ministerul Finantelor, care are raspunsuri pentru trei sferturi din necunoscutele ecuatiei de control al inflatiei.

"Daca va reusi sa mentina deficitul bugetar in limite finantabile, apeland tot mai putin la piata interna, va induce un efect de calmare asupra inflatiei prin scaderea dobanzilor - unul din cele mai importante preturi din economie", spune analistul financiar Aurelian Dochia.

Un alt pret foarte important in ecuatia inflatiei il constituie cursul valutar, insa Dochia nu crede ca varianta instituirii unui mecanism de limitare a deprecierii leului ar avea efectul scontat.

"Ar putea fi perceputa ca o chestiune de imixtiune, de control al pietei, ceea ce ar alimenta atitudinea de neincredere a agentilor economici", este de parere Aurelian Dochia.

O mare problema ramane tocmai castigarea increderii pietei in hotararea si capacitatea autoritatilor de a sugruma in sfarsit inflatia.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO