Prima pagina

Diplomati rusi acuzati de spionaj la Sofia

19.03.2001, 00:00 16



Mai multi diplomati rusi acuzati de a fi implicati in activitati de spionaj trebuie sa paraseasca in scurt timp Bulgaria, a anuntat sambata Ministerul bulgar de Externe.

Ziarul electronic bulgar "Mediapool", care citeaza surse ale Ministerului rus de Externe, a scris sambata ca trei diplomati rusi au fost somati obligati sa paraseasca in scurt timp Bulgaria, iar ca partea rusa va lua masuri de reciprocitate in privinta diplomatilor si oamenilor de afaceri bulgari.

Purtatorul de cuvant al MAE bulgar, Radko Vlaikov, a declarat ca ministrul adjunct de Externe, Marin Raikov, a evocat vineri, in cursul unei intalniri cu ambasadorul Rusiei la Sofia, Vladimir Titov, "incompatibilitatea actiunilor unor diplomati rusi cu Conventia de la Viena privind activitatea diplomatica".

Purtatorul de cuvant nu a dezvaluit numarul, identitatea sau functiile acestor diplomati rusi, relateaza Mediafax.

Potrivit purtatorului de cuvant, diplomatii rusi nu au fost declarati "persona non grata" si nu a fost remisa nici o nota in acest sens ambasadorului rus, ceea ce reprezinta "o expresie de bunavointa" din partea autoritatilor de la Sofia. Cu toate acestea, partea bulgara a declarat ca "activitatile lor nu sunt in interesul relatiilor bulgaro-ruse", a adaugat Vlaikov.

"Interesul national bulgar a fost amenintat in mod evident si exista probe privind activitatile lor", a declarat puratorul de cuvant, amintind de cazul a doi cetateni bulgari, arestati pe 6 martie in fata Ambasadei Rusiei la Sofia, in cadrul unei afaceri de spionaj in favoarea Moscovei.

Iani Ianev, fost adjunct al sefului biroului de analize al serviciului de informatii militare bulgar, si Liliana Gheseva, seful departamentului arhivelor secrete ale aceluiasi serviciu, au fost arestati "pentru activitati impotriva securitatii nationale", potrivit unui comunicat recent al Ministerului bulgar al Apararii.

"Liliana Gheseva i-a dat lui Iani Ianev documente reprezentand secrete de stat. Acesta a fost arestat in fata unei amabsade straine in Bulgaria, in timp ce se pregatea sa predea anumite documente secrete", a precizat MAE bulgar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO