Prima pagina

Doi nemti renunta la curentul Capitalei

01.02.2006, 21:10 11

Concernul energetic german E.ON, unul dintre cele mai mari grupuri din lume din sectorul utilitatilor, a abandonat cursa pentru achizitia distributiei de electricitate din Capitala, cea mai valoroasa companie de pe acest segment.

Surse de pe piata sustin ca valoarea companiei s-ar putea situa in medie la 250 - 300 mil. euro.

Pe lista ofertantilor pentru pachetul de 67% din actiunile Electrica Muntenia Sud se afla AES Corporation (SUA), CEZ (Cehia), Enel SpA (Italia), EVG AG (Austria), Gaz de France (Franta), Iberdrola SA si Union Fenosa International (Spania) si RWE Energy AG (Germania), au anuntat reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului, unicul actionar al Electrica.

Primii cinci clasati vor fi retinuti pe lista scurta, insa daca mai multi investitori obtin un punctaj egal cu punctajul celui de-al cincilea investitor, si acestia vor merge mai departe.

RWE ramane astfel singurul candidat german la privatizare, din cei trei care au depus initial scrisori de interes.

O alta retragere din cursa este cea a unui alt grup german- EnBW (din care francezii de la EdF detin 45%), care, de asemenea, nu a depus ieri o oferta pana la ora 16.00, cand a expirat termenul pentru depunerea acestora.

Retragerea E.ON din cursa pentru compania supranumita "perla coroanei Electrica" este o decizie strategica, afirma surse apropiate investitorului.

E.ON si-a creat deja o pozitie puternica in nordul Romaniei, unde detine distributia de gaze Distrigaz Nord si E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova), una dintre cele mai mari distributii de electricitate de pe piata, cu 1,2 milioane clienti. E.ON a preluat ambele companii in 2004.

Electrica Muntenia Sud a obtinut o cifra de afaceri de 276 mil. euro in 2004, avand peste un milion de clienti in Bucuresti, judetele Ilfov si Giurgiu.

roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO